• HRW este o organizație pentru drepturile omului care a condamnat metodele de luptă ale Rusiei.
  • Aceasta susține că efectele folosirii minelor pot fi fatele pentru ucraineni.
  • Minele au fost interzise, dar Rusia nu a adoptat acest tratat.

HRW, Human Rights Watch, a declarat că metodele de război folosite de către Rusia sunt ilegale. HRW a spus că trupele rusești au folosit „mine interzise din 1997” în lupta împotriva Ucrainei.

„Se ştie că Rusia are noi modele de mine antipersonal care pot ucide şi mutila fără discernământ oameni pe o rază de 16 metri”, se arată într-un comunicat al asociaţiei internaţionale pentru drepturile omului care precizează că Ucraina nu deţine acest tip de mine.

„Ţările din întreaga lume trebuie să condamne cu fermitate utilizarea de către Rusia a minelor interzise în Ucraina”, adaugă Steve Goose, şeful de armament al HRW. „Aceste arme nu fac nicio diferenţă între combatanţi şi civili şi au lăsat o moştenire a morţii pentru anii următori”, a adăugat el, conform Mediafax.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Un tratat semnat în 1997 interzice utilizarea, producerea, depozitarea şi transferul acestor mine, însă Rusia nu se numără printre cele 164 de ţări care au adoptat tratatul. „Utilizarea de către Rusia a acestor mine sfidează în mod deliberat reglementările internaţionale împotriva utilizării acestor arme îngrozitoare”, conchide Goose.

Rusia spune care sunt situațiile în care ar ataca folosind arme chimice

Rusia a spus când ar putea începe să folosească armele chimice. Kremlinul a dat de înțeles că ar apela la această decizie doar în cazul în care țara ar fi amenințată, conform Mediafax.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi premier al Federaţiei, a spus că „nimeni nu îşi doreşte niciun război, în special un conflict nuclear care reprezintă o ameninţare la adresa existenţei civilizaţiei umane, în general”.

Medvedev a spus, într-un interviu acordat agenţiei Ria Novosti, că ar putea folosi arme nucleare doar în trei situaţii: în cazul unui atac împotriva teritoriului său, împotriva instalaţiilor sale nucleare sau împotriva teritoriilor aliaţilor săi. Analiştii militari consideră că situaţia din Ucraina nu este în vreuna dintre aceste situaţii, dar mai spun că nu poţi avea încredere totală în vorbele Rusiei.