Restaurantele, cinematografele, teatrele și cazinourile din Iași se închid, dar pelerinajul de Sf. Parascheva are undă verde

  • Restaurantele, cinematografele, teatrele și cazinourile din orașul Iași și din 11 comune ieșene se închid timp de o săptămână.
  • Decizia a fost luată din cauza înmulțirii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
  • Decizia aparține Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Autoritățile ieșene au decis să suspende începând de luni până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din orașul Iași și din comunele Aroneanu, Costești, Mădârjac, Miroslava, Moțca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomești, Țuțora și Valea Lupului.

Restaurantele și cafenelele aflate în pensiunile și hotelurile din localitățile menționate rămân deschise doar pentru clienți. De asemenea, unitățile pot prepara produse care nu se consumă la fața locului.

Timp de o săptămână va fi suspendată și activitatea cazinourilor din Iași și din cele 11 comune. De asemenea, nu vor fi deschise cinematografele și teatrele, iar spectacolele și evenimentele culturale sunt interzise.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a mai decis să prelungească cu încă o săptămână interdicțiile similare din comunele ieșene Bârnova, Ciurea, Heleșteni, Holboca și Horlești.

Măsurile au fost luate în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.

Pelerinajul de Sf. Parascheva, prelungit de la 3 la 7 zile în 2020

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat că pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva va fi prelungit anul acesta, de la trei la șapte zile.

Moaștele vor fi scoase din catedrală și așezate în baldachinul din curtea ansamblului mitropolitan joi, 08 octombrie 2020 și vor rămâne acolo până pe 15 octombrie. Spre deosebire de anii trecuți, nu vor fi aduse și alte moaște din străinătate.

Tătaru, despre măsurile de siguranță în pelerinaj

Să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate și în măsura în care putem să păstrăm niște precauții, le transmite ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pelerinilor care vor participa la manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Nelu Tătaru a declarat, sâmbătă, la Iași, că a reevaluat capacitatea de paturi, precum și capacitatea spitalului de la Lețcani de a prelua pacienți.

Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel nivel local, descentralizat, cu supraveghere de la autoritățile naționale, a afirmat ministrul.

La începutul acestei pandemii spuneam că că nu vom avea un an normal, nu am avut Sărbători Pascale, nu am avut Rusalii ca în alți ani, nu am avut concedii, nici aceste sărbători nu vor fi ca în ceilalți ani. Trebuie să respectăm reglementările din prespital. Pandemia se tranșează în prespital, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat ce sfaturi are pentru pelerini, ministrul a răspuns: portul măștii, distanțare și dezinfectant.