Ieri au avut loc alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu rămâne favorita alegătorilor

Moldova privește spre Vest! … dar nu prinde aripi. La alegerile prezidențiale de anul acesta a fost cea mai mare prezență din ultimii 8 ani, de 51,4%.

Maia Sandu, actualul Președinte, rămâne favorita moldovenilor – cu 39,8%. Aceștia vor să-i dea șansa, să-și ducă misiunea până la capăt – să ducă Moldova în UE. De cealaltă parte, 27,7% – îl vor Președinte pe Alexandr Stoianoglo, candidatul partidului Socialiștilor.

Din cei peste 50% de alegători, 49,8% au răspuns și la referendumul prin care moldovenii au fost întrebați dacă vor sau NU în UE.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Maia Sandu își vede țara în UE – până-n 2030.

Anul acesta, fiecare a votat pe limba lui. Autoritățile de la Chișinău, au tipărit, în premieră, buletine de vot și în limbile minorităților: ucraineană, rusă, bulgară, găgăuză și rromani.

Un grup de tineri moldoveni din Islanda – a zburat câteva ore până-n Oslo, capitala Norvegiei – să pună ștampila pe buletinele de vot.

Exit mobile version