• Sondajele arată că scorul va fi foarte strâns
  • Diaspora este şansa la câştig a Maiei Sandu. În primul tur a avut o mobilizare record
  • Maia Sandu a refuzat să participe la dezbateri electorale cu Igor Dodon
  • Maia Sandu a câștigat primul tur cu 36,16% din voturi
  • Igor IgDodon: Unirea cu România va însemna război civil

Vecinii de peste Prut au de luat mâine o decizie importantă, pentru următorii patru ani. În al doilea tur al alegerilor prezidențiale se luptă candidata pro-europeană Maia Sand și actualul președinte Igor Dodon, susținut de Moscova.

Igor Dodon simte că poate pierde, aşa că în campania electorală a avut un discurs agresiv. A atacat-o constant pe oponenta sa şi le-a vorbit moldovenilor despre pericolul unirii cu România.

Igor Dodon: „Dacă e să parafrazez o vorbă din popor: nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard. Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard, pentru că o să regretăm absolut toţi. (…) Adepții ideii de lichidare a Moldovei prin unirea cu România vor constitui, Doamne ferește, 40-50 la sută. Ce se va întâmpla? Va fi o catastrofă. Trebuie să interzicem partidele care pledează deschis pentru lichidarea Republicii Moldova.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

De cealaltă parte, Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei şi fost premier, a avut o campanie mult mai dinamică. Şi-a făcut cont pe TikTok. S-a filmat cum sparge ouă, aluzie la o declaraţie amuzantă a lui Igor Dodon: „O bătrână mi-a ghicit în ouă că voi câştiga” a spus el.

Maia Sandu: „Am văzut cu toții în ultimele zile cum Dodon a ajuns în ultimul hal, a coborât direct în glod. E isteric, toarnă minciuni cu găleata.”

La votul din primul tur, proeuropeana Maia Sandu a obținut o victorie surpriză: 36% din voturi. Igor Dodon a obținut 33% din opțiuni.