• Cea de-a patra întâlnire a consilierilor de securitate națională cu privire la Formula ucraineană pentru Pace are loc la Davos, Elveția, duminică, 14 ianuarie.
  • Elveţia a declarat că discuţiile au drept scop finalizarea principiilor „pentru o pace durabilă şi justă în Ucraina” la nivelul consilierilor de securitate naţională.
  • Rolul Sudului Global în discuţiile privind formula de pace ale Ucrainei a intrat în centrul atenţiei la Davos.
  • Întâlnirea a reunit 81 de țări și organizații internaționale. La întâlnirea anterioară din Malta s-au prezentat 66 de participanți.
  • Sub motto-ul „Reconstruirea încrederii”, cea de-a 54-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) va începe pe 15 ianuarie, cu scopul de a discuta „principiile de bază ale încrederii” – transparență, coerență și responsabilitate.

China trebuie să se implice în eforturile de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, a declarat co-președintele elvețian al reuniunii de la Davos, în cadrul celei de-a patra întâlniri a consilierilor de securitate națională, scrie Reuters.

„China joacă un rol semnificativ. Trebuie să găsim modalități de a colabora cu China în acest sens”, a declarat consilierul federal elvețian Ignazio Cassis, într-o conferință de presă după o sesiune a întâlnirii.

China nu a fost reprezentată la adunarea consilierilor de securitate națională dinaintea Forumului Economic Mondial de la Davos. Întâlnirea a peste 80 de oficiali este a patra astfel de întâlnire organizată de Ucraina, despre care Cassis a spus că trebuie să deschidă calea discuțiilor dintre Moscova și Kiev privind încheierea războiului. 

Recomandări

JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI
AU GĂSIT CHEIA SUCCESULUI

„Este necesară și urgentă o pace pentru poporul ucrainean… Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război”, a spus Cassis, adăugând că până acum Rusia și Ucraina nu au fost dispuse să facă concesii. Președintele Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând cea mai mare confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962. 

Cassis a spus că țările care au dialogat cu Rusia, precum Brazilia, India și Africa de Sud, au fost implicate în discuțiile de la Davos și ar putea juca un rol important. „Participarea alianței BRICS este foarte importantă deoarece aceste țări au o relație cu Rusia… Toate acestea pot crea această mișcare colectivă pentru a aduce țări care sunt departe de conflict, dar care pot juca un rol în influențarea Chinei și Rusiei”, spuse Cassis.

Duminică, liderii prezenți la discuțiile privind formula de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski au spus că un număr tot mai mare de țări lucrează la stabilirea bazelor pentru ca și Rusia să se alăture discuțiilor într-o zi – un obiectiv îndepărtat, pe măsură ce războiul intră în al doilea an și niciuna dintre părți nu este dispusă să facă vreun compromis.

A patra astfel de întâlnire a consilierilor de securitate națională are loc în orașul elvețian Davos, unde Zelenski urmează să participe la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial începând de marți.

Zelenski se va strădui să mențină atenția internațională asupra apărării Ucrainei, pe fondul erodării sprijinului Occidentului pentru Kiev și a unor distrageri precum conflictul din Orientul Mijlociu.

Citește și