• Salis a fost arestată în februarie 2023 în Ungaria, acuzată de agresiune în urma unui contra-protest față de un miting neonazist.
  • A petrecut aproape un an în detenție înainte de a fi eliberată și aleasă în Parlamentul European.
  • Guvernul ungar a solicitat oficial revocarea imunității parlamentare a lui Salis pentru a o putea reîntoarce în închisoare.

În timp ce Premierul Ungariei, Viktor Orbán, își încheia discursul în Parlamentul European, eurodeputata italiană Ilaria Salis s-a ridicat de pe scaun și, împreună cu o duzină de alți colegi de stânga, a intonat imnul antifascist Bella Ciao, potrivit The Guardian.

Până în luna mai, Salis a fost ținută în arest preventiv într-o închisoare maghiară, în urma arestării sale sub acuzația de agresiune în februarie anul trecut, la un contra-protest față de un miting neonazist din Budapesta. Apoi a fost eliberată și i s-a permis să se întoarcă în Italia în iunie, după alegerea sa în acea lună în Parlamentul European.

După răspunsul acesteia la discursul lui Orbán din 9 octombrie, reprezentanții partidului său, Fidesz, au declarat că guvernul lor a solicitat în mod oficial retragerea imunității parlamentare a lui Salis pentru ca aceasta să se întoarcă la închisoare în Ungaria.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Mă așteptam la asta”, a declarat Salis într-un interviu pentru The Guardian. „Era evident că vor face tot posibilul să mă trimită înapoi la închisoare. În joc este credibilitatea lor, iar alegerea mea ca membru al Parlamentului European i-a luat cu siguranță prin surprindere și i-a stânjenit.

Cazul lui Salis, în vârstă de 40 de ani, o profesoară din Monza, lângă Milano, a stârnit proteste diplomatice și furie în Italia după ce, la începutul anului, a fost adusă în lanțuri la tribunalul din Ungaria, cu mâinile încătușate și picioarele legate, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile de tentativă de agresiune și de apartenență la o organizație de extremă stânga. Aceasta a negat acuzațiile, pentru care riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 11 ani.

Într-o scrisoare adresată avocatului său, Salis, care a fost ținută în detenție timp de aproape un an înainte de prima sa înfățișare în instanță, a descris celule infestate cu șobolani și insecte și a declarat că nu i s-a permis să se spele zile întregi sau că nu i s-a acordat asistență medicală de urgență. Candidatura sa pentru Alianța Verzilor și Stângii din Italia a fost menită să îi ofere imunitate împotriva urmăririi penale și a câștigat un loc în parlamentul UE la doar câteva săptămâni după ce a fost eliberată din închisoare în arest la domiciliu la începutul procesului.

În urma arestării sale, Salis a fost ținta a numeroase amenințări cu moartea din partea grupurilor militante de extremă dreapta. În februarie anul trecut, în timp ce un marș al extremei drepte care comemora forțele naziste din cel de-al doilea război mondial trecea prin Budapesta, pe un perete a fost pictată o murală care imagina moartea prin spânzurare a lui Salis, în timp ce pe canalele Telegram, neonaziștii au afirmat că vor să o pună într-un scaun cu rotile.

„Amenințările și insultele au devenit acum norma pe social media”, a declarat Salis. „Dar ceea ce m-a rănit cel mai mult a fost o postare a grupului parlamentar european, Patrioți pentru Europa, în care au scris despre mine: Salis crede în mod serios că justiția nu o va ajunge din urmă? Crede că va fi întotdeauna protejată? Va veni o vreme când va fi foarte singură”.

Cazul lui Salis este potențial stânjenitor pentru Giorgia Meloni, Prim-ministrul italian, deoarece ea și viceprim-ministrul Matteo Salvini au legături strânse cu Orbán.

„Eu și guvernul italian nu vom fi niciodată prieteni, deoarece ideile noastre sunt diametral opuse. Tot ce cer este să fiu tratat fără prejudecăți și corect, ca orice cetățean italian.”

Cererea parlamentarilor maghiari de revocare a imunității lui Salis a fost deja comunicată președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola. Cererea va fi apoi anunțată în parlament și înaintată comisiei competente.

Procesul până la ajungerea la votul final în parlament ar putea dura până la patru luni.

Citește și