• Un craniu și alte rămășițe umane au apărut pe o autostradă înghețată, lângă un oraș din apropierea Siberiei.
  • Rămășițele au fost îngropate în nisipul folosit ca material antiderapant.
  • Până în prezent, au fost descoperite oasele a cel puțin trei persoane.
  • Rămășițele ar putea fi ale soldaților din războiul civil din Rusia.

Un „drum al oaselor” a fost descoperit în Siberia, acolo unde oficialii au deschis o anchetă, după ce un craniu și alte rămășițe umane au apărut pe o autostradă înghețată, lângă Irkutsk, scrie The Guardian.

Rămășițele, care ar putea fi vechi de un secol, au fost îngropate în nisipul care a fost împrăștiat pe un drum local pentru a îmbunătăți traficul.

Până în prezent, au fost descoperite oasele a cel puțin trei persoane, a declarat un oficial al orașului Kirensk. În plus, acesta a mai adăugat și faptul că rămășițele ar putea fi ale soldaților din războiul civil din Rusia, care a avut loc între anii 1912-1922.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Fotografiile cu rămășițele înghețate au apărut pentru prima dată pe rețelele de socializare și au creat vâlvă printre localnici.

Unii erau de părere că oasele proveneau dintr-un cimitir din apropiere, iar alții credeau că provin dintr-o râpă despre care se zvonește că ar fi fost folosită ca mormânt comun.

Nisip cu cranii și oase a fost împrăștiat pe drumurile din Kirensk, a scris Nikolay Trufanov, un membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, într-o postare pe Facebook.

„Potrivit informațiilor preliminare, muncitorii utilitari au luat nisip de lângă un cimitir. Nici nu pot descrie cât de monstruos este”. Acesta a mai adăugat și că speră ca responsabilii să plătească pentru acest lucru.

Eveniment obișnuit în Rusia

Rămășițele umane sunt adesea descoperite în timpul construcțiilor și lucrărilor de drumuri din Rusia. În general, acestea se găsesc în apropierea locurilor de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial, care au avut loc în vestul țării.  

Rămășițele a cel puțin 10 persoane suspectate că ar fi fost soldați ai Armatei Roșii au fost descoperite în 2014 în timpul construcției unei autostrăzi locale în regiunea Kursk.

În 2018, muncitorii din construcții din Letonia învecinată au dezgropat rămășițe umane care au dus la descoperirea a mai bine de 150 de cadavre.

Adevăratul „drum al oaselor”

Descoperirea din Siberia nu este întâmplătoare, în jurul ei s-au făcut imediat comparații strânse cu faimoasa autostradă Kolyma, un drum de aproximativ 2.000 de kilometri, care a fost constrtuit de Stalin folosind ca forță de muncă prizonierii din timpul Gulagului.

Autostrada a fost poreclită „drumul oaselor” în memoria celor peste 250.000 de vieți pierdute în construirea drumului.

Presa rusă informează că oasele descoperite în Kirensk au fost colectate, iar lucrările la șosea s-au oprit.

Anchetatorii verifică acum un antreprenor local suspectat de colectarea nisipului din apropierea unui teren funerar, dar și eșecul instituțiilor care au avizat acest demers.