• IMM Invest este programul prin care statul garantează credite pentru firmele mici și mijlocii afectate de pandemia de coronavirus
  • Peste 50.000 de cereri de finanțare au fost depuse în trei săptămâni.
  • Doar 11 credite au fost aprobate, pentru că procesul de analiză al băncilor unul complex. Mii de cereri se află în stadiul de pre-aprobare.

Peste 50.000 de firme mici și mijlocii, care întâmpină dificultăți financiare din cauza crizei cauzate de Covid-19, vor sa obțină un credit garantat de stat prin programul IMM Invest. La trei săptămâni de la lansare, deși cererea a fost uriașă, au fost analizate de către bănci doar 190 de cereri, iar 11 au fost aprobate.

,,Deocamdată toate cererile acestea se află în analiză la bănci. Se discută fiecare plan de afaceri în parte, cu fiecare client”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Păun, preşedintele consiliului de administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Acesta a precizat că băncile întârzie să aprobe cererile pentru că procesul nu este unul deloc simplu. Fondul de Garantare este pregătit să primească cererile pre-aprobate de bănci, care trebuie să primeasca aprobarea finală de la stat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

,,Doar cine nu cunoaşte un mecanism de creditare bancară îşi pune problema legată de modul de derulare greoi a aşa ceva. Băncile ne avertiează permanent că sunt în pre-aprobare câteva mii de credite şi că foarte repede ele vor ajunge în analiză finală la Fond. Procesul este în desfăşurare”, a mai punctat preşedintele FNGCIMM.

Firmele au solicitat, până în acest moment, o finanţare de 7,3 milioane de lei.

Pe de altă parte, analiştii financiari cred că programul nu se dedică firmelor cu un grad înalt de îndatorare.

,,Ideea programului nu a fost aceea de a da bani oricui şi în orice condiţii. Nu este un program de finanţare a firmelor care sunt supra-îndatorate sau care au capitaluri proprii negative ori care înregistrează pierderi”, a spus Iancu Guda, analist financiar.

Programul IMM Invest permite companiilor mici şi mijlocii să ia credite de la bănci cu garanţii date de stat şi are o valoare totală a garanţiilor de 15 miliarde de lei.