- Profesorul Rafila îţi explică ce impact are asupra României retragerea finanţării OMS de către SUA
- „Partea Statelor Unite este cea mai mare contribuţie la bugetul Organizaţiei“, spune Rafila
- Expertul îţi spune că, în caz de urgenţă, capacitatea OMS de a trimite misiuni în diverse ţări poate să fie afectată
Profesorul Alexandru Rafila îţi oferă explicaţii după ce Donald Trump a anunţat că Statele Unite au decis retragerea finanţării OMS pentru că Organizaţia nu ar fi gestionat eficient epidemia. Specialistul îţi spune despre ce sume este vorba, dar şi care poate fi impactul asupra României generat de această situaţie:
Cum să interpretăm încheierea relaţiei dintre SUA şi OMS?
„Are două semnificaţii. Una politică, foarte importantă, şi o semnificaţie economică. Semnificaţia politică se referă totuşi la unul dintre actorii globali, principali, care poate să influenţeze evoluţia problemelor de sănătate publică nu numai în Statele Unite , ci şi în alte zone, iar din punct de vedere economic sigur că bugetul Organizaţiei, care este acoperit într-o proporţie destul de importantă de SUA are de suferit. În momentul de faţă Organizaţia este în căutare de resurse suplimentare pentru a putea finanţa toate activităţile legate de infecţia cu noul coronavirus, vă dau un exemplu: au făcut un fund raising, o strângere de fonduri de curând, au reuşit să strângă circa 900 de milioane de dolari, mai au nevoie de 800 de milioane de dolari ca să poată să finanţeze diverse programe, de la acordarea de asistenţă tehnică în ţările în curs de dezvoltare, furnizarea de materiale sanitare şi de reactivi, medicamente către ţările care nu îşi permit să realizeze acest lucru şi pentru diverse misiuni care se desfăşoară în ţările cele mai grav afectate de infecţia cu noul coronavirus“, explică profesorul Rafila.
Există un impact direct al retragerii finanţării OMS de către SUA asupra României?
„Pe noi, direct, ca ţară, nu ne afectează în mod direct modificarea bugetului Organizaţiei, pentru că România nu primeşte o asistenţă financiară. OMS nu este organism de asistenţă financiară, ci de asistenţă tehnică. Într-o situaţie de urgenţă, nu mă refer la cea cu noul coronavirus, capacitatea Organizaţiei de a trimite misiuni în diverse ţări poate să fie afectată, şi vă dau câteva exemple în care România a fost beneficiara asistenţei tehnice: în timpul pandemiei de gripă ah1n1 din 2009, când am discutat de programul de vaccinare din România, rezistenţa la antibiotice, sunt doar câteva dintre domeniile în care Organizaţia a oferit asistenţă, au trimis experţi aici, au făcut cursuri“.
- Ce alimente îți priesc și ce alimente îți dăunează? Un hot dog îți reduce viața cu 36 de minute iar legumele îți adaugă ani de sănătate.
- Fitch revizuiește ratingul României. Cât de gravă este situația economică a țării
- STUDIU. Doar 15% dintre tinerii Generației Z sunt considerați „superutilizatori” de Inteligență Artificială
- Schimbările climatice afectează puternic industria turismului. Consultant în turism: „Trebuie să fim adaptabili. Agențiile trebuie să adapteze nevoilor pe care le au turiștii”
- Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui