• Alternarea mașinilor de pe două benzi pe într-una singură este considerată o soluție eficientă.
  • Propunerea de modificare a Codului Rutier a fost depusă în legislativ de parlamentarii USR.
  • Adoptarea regulii are efecte pozitive în țări precum Germania, Slovacia și Elveția.

Cum stă România la capitolul trafic? Capitala e pe primul loc din România la aglomerare. Ei bine, „regula fermoarului” promite să schimbe asta. Alternarea mașinilor de pe două benzi într-una singură devine o regulă clară, nu doar un gest de bun simț. Germania, Austria, Elveția și Olanda deja folosesc acest sistem, iar România se pregătește să îl adopte oficial.

Cum ar putea „regula fermoarului” să ușureze viața șoferilor în România?

Titi Aur, fost pilot de raliu: „Regula fermoarului este o regulă adusă de mine în România, pentru că face parte din regulile de bun simț, care au ajuns în reguli de conducere defensivă și care, în anumite țări mai civilizate decât noi, a devenit regulă de circulație. În Suedia, în Germania, în Olanda, în Elveția și în multe alte țări, care nu înseamnă altceva decât că, atunci când ajungi într-un loc în care trebuie să treci de pe două peste o bandă sau dintr-o parte cu prioritate, în altă parte fără prioritate sau unii cu prioritate, unii fără prioritate, dacă se aplică strict regula de circulație, înseamnă că unii trebuie să oprească și alții să treacă continuu, pe locul cu prioritate, sau pe direcția cu prioritate. Și vine această regulă care, practic, anulează regula de prioritate în acel loc și vine și spune, unul din stânga, unul din dreapta.

Această regulă face parte dintr-un set mai mare de reguli de bun simț care se numesc reguli de conducere defensivă și care ar trebui implementate nu doar la noi, ci în toată lumea. La noi, practic, încă nu se pune problema pentru că sistemul nostru, conducerea noastră, nu-și dorește, nu acceptă să îmbunătățim traficul din România, în general. Îmbunătățirea traficului ar însemna două lucruri principale. În primul rând, siguranța, să murim mai puțin pe stradă, pentru că avem cel mai mult sânge pe șosea din toată Europa, și doi, să trăim mai bine când suntem în trafic. Să circulăm mai civilizat, mai fluenți sau mai puțin stresanți.

Recomandări

PRIMUL TITLU WTA PT. CRISTIAN
BINE FACI, BINE GĂSEȘTI
IDF UCIDE 8 MEDICI
IRANUL AMENINȚĂ SUA
UK-SUA VOR ACORD ECONOMIC
CHARLES REVINE

Cele două lucruri ne omoară, unele direct, în sensul de accident și altele ne omoară strop cu strop și murim mai repede decât cei de afară pentru că ne stresăm mult mai mult. Autoritățile noastre nu-și doresc, nu-i interesează acest aspect. Există soluții, doar că trebuie aplicate și sunt relativ simple, nici măcar nu sunt costuri mari. Deocamdată, cei care se ocupă la noi, adică Ministerul Transporturilor, nu vor să audă de acest lucru. Ei sunt responsabili de siguranța rutieră în România, deși este perceput greșit că Ministerul de Interne este responsabil. Nu, Poliția Rutieră are doar măsuri de coerciție. Educația și tot ce înseamnă modificarea traficului sunt la Ministerul Transporturilor, dar ei nu vor să audă de asta”.

Citește și