Impozite pentru cei bogați: Canada impune o nouă taxă pe mașinile de lux, iahturile și avioanele private

Impozite pentru cei bogați Foto: Hepta
  • Canada este pe cale să impună o nouă „taxă de lux” pe vânzarea și importul de mașini, avioane și bărci de mare valoare.
  • Intrând în vigoare la 1 septembrie 2022, Legea privind impozitul pe anumite articole de lux este prezentată ca parte a angajamentului guvernului Canadei pentru un sistem fiscal mai echitabil.
  • Taxa este concretizarea propunerilor bugetare făcute pentru prima dată vara trecută, care au primit acum aprobarea Parlamentului.

Canada este pe cale să impună o nouă „taxă de lux” pe vânzarea și importul de mașini, avioane și bărci de mare valoare.

Intrând în vigoare la 1 septembrie 2022, Legea privind impozitul pe anumite articole de lux este prezentată ca parte a angajamentului guvernului Canadei pentru un sistem fiscal mai echitabil.

Taxa este concretizarea propunerilor bugetare făcute pentru prima dată vara trecută, care au primit acum aprobarea Parlamentului.

Cine trebuie să plătească noua taxă de lux?

Noua taxă de lux vizează anumite vehicule și aeronave cu un preț mai mare de 100.000 de dolari (76.400 de euro) și anumite ambarcațiuni cu un preț mai mare de 250.000 de dolari (191.000 de euro). Taxa va fi calculată la 10% din valoarea totală de vânzare cu amănuntul a vehiculului, aeronavei sau navei, sau la 20% din valoarea care depășește pragul stabilit.

Taxa se va aplica numai vehiculelor noi achiziționate de consumatori pentru uz personal. Ea se va aplica retroactiv la majoritatea vânzărilor efectuate după 1 ianuarie 2022.

Care sunt beneficiile financiare și de mediu ale taxei de lux din Canada?

Taxa pe lux din Canada are ca scop să facă lucrurile mai echitabile pentru contribuabili, asigurându-se că acei canadieni care își permit să cumpere bunuri de lux să contribuie puțin mai mult”, potrivit unei declarații de pe site-ul guvernului canadian.

În luna mai, responsabilul cu bugetul parlamentar al Canadei (PBO) a estimat că introducerea unei taxe pe vânzările de bunuri de lux va genera venituri de 163 de milioane de dolari (125 de milioane de euro) în perioada 2023-2024.

De asemenea, ar putea descuraja cetățenii bogați să cumpere mașini de lux, iahturi și avioane private care consumă multă benzină cu efecte pozitive pentru mediu.

Cu toate acestea, purtătorii de cuvânt ai industriei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul potențial al noii taxe asupra sectorului aviatic canadian aflat în dificultate și asupra angajaților săi”.

Impactul economic al taxei de lux va fi semnificativ și nu a fost studiat cu o înțelegere cuprinzătoare a industriei noastre”, susține Anthony Norejko, președinte și director executiv al Asociației canadiene a aviației de afaceri.

Taxa face parte din bugetul Canadei pe anul 2022, care promovează diverse inițiative ecologice. Printre acestea se numără creșterea accesibilității vehiculelor cu emisii zero, sprijinirea proiectelor de energie electrică nepoluantă și acordarea de credite fiscale de investiții pentru tehnologii net zero, soluții de stocare a bateriilor și hidrogen curat.