• Regele Charles al III-lea este un film lansat în 2017, adaptat de Mike Bartlett din piesa sa cu acelaşi titlu. Piesa a anticipat moartea reginei Elisabeta a II-a şi încoronarea lui Charles al III-lea.
  • Filmul este regizat de Rupert Goold , regizorul piesei originale şi are rolul principal al distribuţiei originale a piesei. Tim Pigott-Smith, cel care a jucat în rolul noului rege, a murit înainte ca filmul să fie difuzat pe 10 mai 2017.
  • Filmul se concentrează pe domnia lui Charles al III-lea şi drama politică din jur ca urmare a urcării sale la tron.

Regele Charles al III-lea este un film lansat în 2017, adaptat de Mike Bartlett din piesa sa cu acelaşi titlu. Piesa a anticipat moartea reginei Elisabeta a II-a şi încoronarea lui Charles al III-lea. Filmul este regizat de Rupert Goold, regizorul piesei originale şi are rolul principal al distribuţiei originale a piesei. Tim Pigott-Smith, cel care a jucat în rolul noului rege, a murit înainte ca filmul să fie difuzat pe 10 mai 2017.

Filmul se concentrează pe domnia lui Charles al III-lea şi drama politică din jur ca urmare a urcării sale la tron. Charles şi familia sa se adună după înmormântarea reginei Elisabeta a II-a.

Charles al III-lea, ca noul rege al Regatului Unit, ţine apoi prima audienţă săptămânală cu prim-ministrul Tristan Evans. Ei discută un nou proiect de lege pentru reglementarea presei care a trecut de Camera Comunelor şi Camera Lorzilor şi aşteaptă doar acordul regal al lui Charles pentru a deveni lege. Noul rege este îngrijorat de faptul că legea restricţionează libertatea presei prea mult şi ar permite guvernului să cenzureze ştirile şi să împiedice descoperirea legitimă a abuzului de putere. Îi cere lui Tristan ca legea să fie modificată, dar premierul refuză.

Recomandări

DEZASTRU BUGETAR LA PATRU LUNI DIN 2024
CINE IA LOCUL 2
GĂINA BĂTRÂNĂ DISTRUGE GRĂDINA BUNĂ
MARINE LE PEN VREA ALIANȚĂ CU MELONI
CIOLACU FACE ALEGEREA DUPĂ ALEGERI
ALT JOC, ALTĂ DISTRACȚIE

În paralel, prinţul Harry a început o relaţie amoroasă cu Jessica Edwards (un personaj inspirat după Meghan Markle), o republicană laburistă care l-a făcut să-şi reconsidere dorinţa de a rămâne membru al familiei regale.

Într-o noapte, atât regele Charles, cât şi prinţul William au văzut fantoma prinţesei Diana, care le spune că numai un  bărbat din familia regală va deveni „cel mai mare rege dintre toţi”.

Una dintre primele acţiuni ale regelui Charles este să respingă proiectul de lege privind reglementarea presei. 

Protestele încep în toată ţara, cele mai violente având loc la Londra. Ca răspuns, Charles măreşte garda armatei la Palatul Buckingham , o mişcare care nu face decât să mărească şi mai mult tensiunea dintre el şi guvernul britanic. Apoi îi oferă protecţie regală lui Jess, pe care mass-media a băgat-o în centrul unui scandal sexual după ce fostul ei iubit gelos a divulgat fotografiile cu ea în ipostaze indecente către publicaţia The Sun.

În timpul unei întâlniri tensionate cu William, prinţul îl mustră furios pe tatăl său pentru că a creat dezordine şi îi cere să abdice pentru a ajuta la restabilirea ordinii. 

Charles abdică fără tragere de inimă în favoarea lui William, care plănuieşte să semneze proiectul de lege pentru presă şi să restabilească status quo-ul dintre monarhie şi Parlament, pe lângă potolirea tulburărilor publice.

Filmul se termină cu încoronarea lui William ca rege şi Kate ca regina consoartă.

Acesta este scenariul controversat al producţiei ce a fost difuzată la postul naţional britanic. The Mail on Sunday a publicat afirmaţii ale Rosa Monckton, o prietenă apropiată a Dianei, Prinţesa de Wales, care spune că BBC difuzează zvonuri iresponsabile cu privire la paternitatea prinţului Harry.

Deputatul conservator Andrew Bridgen a declarat pentru The Mail că este „nefericit că BBC ar căuta să promoveze această fantezie pe care mulţi plătitori de taxe de licenţă o vor considera dezagreabilă, şi care denigrează şi subminează familia noastră regală”. 

În mod similar, fostul ministru conservator al apărării Sir Gerald Howarth a declarat pentru The Daily Telegraph la aceea vreme : „Este extraordinar de insensibil pentru o organizaţie care este atât de consumată de corectitudine politică. Este pură îngăduinţă din partea BBC să ruleze o piesă care prezintă dispariţia suveranului”. 

John Whittingdale , un fost secretar pentru Cultură, a apărat public emisiunea, scriind pentru The Daily Telegraph : „Dacă BBC a comandat o producţie de piesă decentă, cum se poate obiecta asta? Drama de înaltă calitate este în centrul serviciului public. Unii dintre colegii mei devin isterici în legătură cu acest gen de lucruri. Nu cred că Regina este supărată”, declara el.


În The Guardian, Mark Lawson şi-a început recenzia remarcând că „o dramă imaginând o domnie scurtă şi catastrofală pentru actualul Prinţ de Wales, care a dat impresia că … directorul general al BBC ar trebui ţinut în Turnul Londrei în aşteptarea execuţiei pentru trădare”.

Filmul a avut o audienţă în direct de 1,8 milioane de telespectatori. 

Trailerul poate fi urmărit pe YouTube, iar comentariile de după moartea reginei şi venirea lui Charles la tron n-au întârziat să apară.

„acum putem vedea filmul în viaţa reală”

„Mulţumesc Regina Elisabeta, dar acum este momentul să aboliţi monarhia! „

„Şi iată-ne”

„Ce coincidenţă… Acum e rege….”

„Acum arta devine realitate, #KingCharlesIII”