• Doar Timișoara și Brașov au folosit banii pentru promovarea turistică.
  • Cel mai mare venit din taxa turistică a fost colectat de primăria București – 23 milioane de lei.
  • Operatorii din turism cer majorarea bugetului pentru promovare turistică.

În 2024, primăriile din șase dintre cele mai mari orașe ale României au adunat aproape 34 milioane de lei din taxa turistică percepută hotelurilor. Cele mai mari sume au fost colectate de Primăria București, care a strâns 23 milioane de lei.

Taxa este stabilită de fiecare municipalitate, iar banii ar trebui să fie folosiți pentru promovarea turistică locală. Totuși, în practică, doar câteva primării au folosit acești bani pentru scopuri legate de promovarea turismului.

Care este principala problemă din cauza căreia taxa nu este folosită pentru promovarea turistică, în ciuda legii care prevede acest lucru?

Principala problemă este că există localități care nu au încă o asociație de promovare și dezvoltare turistică sau, mai nou, o organizație de management al destinației (OMD). Din păcate, nici la nivel național nu avem o astfel de organizație, iar aceasta ar fi extrem de necesară. De asemenea, capitala țării, București, nu dispune de o astfel de structură, deși beneficiază de o taxă turistică semnificativă, care, din păcate, nu este utilizată în scopul pentru care a fost creată„, a explicat Traian Bădulescu, jurnalist de turism, pentru Aleph News.

Recomandări

FACEȚI LOC, VIN CÂINII NOȘTRI
LECȚIA DE DUPĂ GRATII
WE LISTEN AND WE DON'T JUDGE
„PLANURILE SUNT SERIOASE”
NU MAI SUNTEM PRIETENI
STUDENȚII NU AU VIZĂ

Această taxă ar trebui să fie folosită pentru promovare și marketing turistic, însă nu există o direcție clară în acest sens. Este important de subliniat că banii acumulați din această taxă nu provin din bugetul local sau național, ci sunt colectați direct de la turiști, fie că sunt români sau străini„, a adăugat Traian Bădulescu.

Citește și