• Locuitorii de pe coasta vestică a Alaskăi au fost îndemnați să se pregătească pentru ,,potențial cele mai grave inundații de coastă din ultimii aproape 50 de ani” .
  • Potrivit serviciului, în stat se așteaptă vânturi cu forța unui uragan cu rafale de până la 140 de km pe oră și valuri de până la 48 de metri înălțime.
  • Specialiștii au comparat acest eveniment meteorologic cu furtuna din 2011, care a provocat inundaţii importante şi pene de electricitate pe teritoriul statului.

Alaska se pregătea vineri pentru venirea unei ,,furtuni periculoase” care ar putea declanşa cele mai grave inundaţii care au afectat acest stat în 50 de ani, scrie Washington Post.

,,Este vorba despre o furtună periculoasă, care ar urma să provoace importante inundaţii în zonele de coastă de la sudul Strâmtorii Bering, ce ar putea ajunge la niveluri nemaiîntâlnite de aproape 50 de ani’‘ , au avertizat joi seară serviciile meteo din Fairbanks, al doilea oraş ca mărime din Alaska.

Furtuna, cauzată de ultimele manifestări ale taifunului Merbok, va aduce în perioada weekendului rafale de vânt care vor ajunge la peste 140 de kilometri pe oră şi ploi puternice în acest stat cel mai nordic din Statele Unite, potrivit NWS.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

https://www.facebook.com/watch/NWSFairbanks/

Apa ar putea depăşi nivelul obişnuit al mareei cu 2 până la 3,5 metri pe alocuri.

Serviciile meteo au făcut apel la locuitori să se pregătească înaintea deteriorării condiţiilor începând cu vineri la prânz în anumite regiuni din Alaska.

,,E aproape cel mai grav scenariu în ceea ce priveşte inundaţiile pentru partea de nord a mării Bering” , a scris vineri pe Twitter Rick Thoman, specialist în domeniul climei la Universitatea Alaska.

,,Va fi probabil cea mai puternică furtună din ultimii peste 10 ani” , a declarat Jonathan Chriest, meteorolog NWS pentru postul CNN.

Specialistul a comparat acest eveniment meteorologic cu furtuna din 2011, care a provocat inundaţii importante şi pene de electricitate pe teritoriul statului.