• Deținuții din închisorile supraaglomerate din Bolivia au, acum, posibilitatea de a-și reduce perioada de detenție citind cărți.
  • Este vorba despre un program de stat, „Cărți în spatele gratiilor”, care urmărește să combată analfabetismul și să dea speranță, în ciuda unui proces judiciar notoriu de lent.
  • Programul a fost lansat în patruzeci și șapte de închisori care nu dispun de resurse pentru a plăti programe de educație, reintegrare sau asistență socială pentru deținuți, precizează Biroul Ombudsmanului din țară.

Deținuții din închisorile supraaglomerate din Bolivia au, acum, posibilitatea de a-și reduce perioada de detenție citind cărți, în cadrul unui nou program inspirat de unul din Brazilia, care urmărește să combată analfabetismul și să dea speranță, în ciuda unui proces judiciar notoriu de lent.

Programul de stat „Cărți în spatele gratiilor” oferă deținuților o șansă de a ieși din închisoare cu câteva zile sau săptămâni înainte de data eliberării lor.

În Bolivia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea, dar detenția preventivă poate dura mulți ani din cauza unui sistem judiciar lent.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Programul a fost lansat în patruzeci și șapte de închisori care nu dispun de resurse pentru a plăti programe de educație, reintegrare sau asistență socială pentru deținuți, precizează Biroul Ombudsmanului din țară.

Până în prezent, 865 de deținuți au citit proză, îmbunătățindu-și abilitățile de citire și scriere

Până în prezent, opt sute șaizeci și cinci de deținuți au citit proză, îmbunătățindu-și abilitățile de citire și scriere. Una dintre ele este Jaqueline, care a citit deja opt cărți într-un an și a trecut patru teste de lectură.

„Este foarte greu pentru oameni ca noi, care nu au niciun venit și care nu au familie afară”, a spus ea. „Sunt oameni aici, de exemplu, care abia învață să citească și să scrie.”

Nadia Cruz, de la biroul Ombudsmanului, a declarat că intenția este de a încuraja deținuții în așteptarea procesului.

„Acest lucru este important, deoarece ceea ce se reduce (din sentințe) este relativ puțin, este vorba de ore sau zile în unele cazuri, în funcție de ceea ce decide comisia”, a declarat ea pentru Reuters.

Cu un salariu zilnic de opt bolivieni (1,18 dolari), cei încarcerați sunt nevoiți să muncească pentru a putea mânca și pentru a plăti costurile ridicate ale tribunalului pentru a fi eliberați.

Închisorile și penitenciarele din țară suferă de mult timp de condiții supraaglomerate și insalubre, unii deținuți organizând proteste din cauza lipsei de asistență medicală, potrivit Human Rights Watch.

„Pe fondul acestor dificultăți, a învăța să citești poate fi ca și cum ai evada din zidurile închisorii, cel puțin în minte”, a declarat Mildred, deținută la închisoarea pentru femei Obrajes din orașul La Paz, situat în zona muntoasă.

„Când citesc, sunt în contact cu întregul univers. Zidurile și gratiile dispar”, a spus ea