• Ciolacu spune că a fost felicitat de Ciucă după Congresul PSD.
  • PSD și PNL se etichetează că „slugi”, „ipocriți”, „impostori”, „paraziți”.
  • PSD și PNL urmează să stabilească propunerea pentru comisar european.
  • Ciolacu n-a exclus consultări și cu Klaus Iohannis.
  • Ciucă își va lansa candidatura la Președinție în septembrie.

După ce tot Congresul PSD de realegere a lui Marcel Ciolacu și de lansare a candidaturii sale la Președinție a fost presărat de atacuri la adresa PNL, astăzi, Marcel Ciolacu a întors foaia. Indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale, el spune că vrea să facă Guvern cu PNL.

În ultimii 20 de ani, acest plan nu a funcționat, dar acum, în ciuda faptului că, de exemplu, în weekend-uri au fost făcuți „mafioți, ipocriți, paraziți și impostori”, relația dintre Ciucă și Ciolacu încă funcționează. În anul 2009, când exista un guvern format din PSD, PNL și PDL, în perioada lui Traian Băsescu. În toamnă, guvernarea a explodat din cauza tensiunilor dintre cele două partide.

Bineînțeles, atunci președintele României era în campanie pentru alegerile prezidențiale, iar Mircea Geoană, liderul PSD, se afla la guvernare, ceea ce a dus la destrămarea coaliției din cauza campaniei electorale. În general, lucrurile nu au funcționat bine în România, dar acum, deși guvernează împreună, cei doi lideri se critică reciproc în congrese.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

La începutul lunii septembrie, va avea loc congresul Partidului Național Liberal, unde Nicolae Ciucă va fi desemnat oficial drept candidat la președinția României din partea PNL. Viitoarea guvernare, după alegeri, depinde foarte mult de președintele României, care are o putere considerabilă, inclusiv în numirea prim-ministrului.

Dacă Nicolae Ciucă devine președinte, Marcel Ciolacu, care ar pierde alegerile prezidențiale, va dori să mențină o guvernare alături de PNL pentru a rămâne la putere, eventual ca prim-ministru, urmând modelul lui Victor Ponta din 2014. Dacă Ciolacu devine președinte, ar fi primul președinte de stânga din ultimii 20 de ani. El a promis că va împărți puterea, sugerând că PSD a învățat din greșelile trecutului și nu va acapara toată puterea.

Atât PNL, cât și PSD doresc să continue guvernarea împreună, indiferent de rezultatul alegerilor, pentru a asigura stabilitatea României, mai ales în contextul conflictului de la graniță. Deși se vor critica reciproc în următoarele luni, ambele partide vor guverna împreună în următorii patru ani, într-o relație complicată, dar necesară pentru stabilitatea țării.


Citește și