• SUA au susținut propunerea Japoniei, care a venit după ani de discuții privind modul în care să se debaraseze de peste 1 milion de tone de apă.
  • O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat, de asemenea, Japonia la începutul acestui an pentru discuții privind planul său de a arunca în mare deșeurile nucleare tratate.
  • Dacă totul decurge conform planului, Japonia va începe să elibereze apa tratată nuclear în primăvara anului viitor.

În cadrul unei reuniuni, Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a autorizat planul de eliberare în mare a apei tratate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, a relatat postul public de televiziune NHK. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), a prezentat planul după decizia guvernului japonez.

Mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea că apa tratată se va dovedi periculoasă pentru viața marină. Japonia a anunțat în aprilie 2021 că intenționează să deverseze deșeurile nucleare în mare pe parcursul a doi ani, declanșând critici masive din partea Chinei din apropiere, a Coreei de Sud, a Coreei de Nord și a națiunii insulare Taiwan, precum și a organismelor internaționale, inclusiv a ONU.

Cu toate acestea, SUA au susținut propunerea Japoniei, care a venit după ani de discuții privind modul în care să se debaraseze de peste 1 milion de tone de apă acumulată la complexul nuclear de la Fukushima de la topirea declanșată de un cutremur și un tsunami masiv în 2011.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este extrem de iresponsabil din partea Japoniei să ignore preocupările diferitelor părți în eliberarea apei contaminate, la care China se opune, a declarat vineri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. China îndeamnă Japonia să elimine această apă într-un mod științific și deschis și sigur, a declarat Wang.

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat, de asemenea, Japonia la începutul acestui an pentru discuții privind planul său de a arunca în mare deșeurile nucleare tratate.

În luna mai, autoritatea de reglementare aprobase proiectul de plan al TEPCO înainte de a invita opinia publică. În cele din urmă, autoritatea de reglementare a concluzionat că ceea ce a făcut TEPCO până acum cu apa tratată și planul său sunt rezonabile.

Operatorul centralei nucleare TEPCO a început lucrările în decembrie anul trecut pentru a construi un tunel submarin pentru scurgerea apei tratate în mare. Guvernul japonez lucrează pentru a dilua apa astfel încât nivelul de tritiu să scadă sub nivelul reglementărilor naționale.