• Confruntări între forţele de ordine şi protestatari, în centrul Berlinului
  • Aproximativ 8.000 de persoane s-au adunat în centrul Berlinului
  • Nemții protestează față de restricțiile anti-COVID-19

UPDATE 17:00 – Parlamentul a adoptat legea care conferă autorităților puterea de a impune restricții mai dure

Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, a aprobat noile restricţii antiepidemice, dar opoziţia intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională, iar protestatarii cer demisia cancelarului Angela Merkel.

Controversatul proiect de lege privind uniformizarea restricţiilor antiepidemice şi înăsprirea acestora a fost aprobat în Bundestag cu 342 de voturi pentru, 250 împotrivă şi 64 de abţineri. Proiectul va ajunge joi în Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului de la Berlin, informează publicaţia Bild.

Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), aflat în opoziţie, a anunţat că va contesta noile măsuri la Curtea Constituţională.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Știre inițială

Confruntări între forţele de ordine şi demonstranţi au avut loc, miercuri, în centrul oraşului Berlin, în cursul unui protest faţă de restricţiile antiepidemice, organizat în timp ce Parlamentul german dezbate un proiect de lege controversat propus de Guvernul Angela Merkel.

Aproximativ 8.000 de persoane s-au adunat în centrul Berlinului, în apropierea sediului Parlamentului, pentru a protesta faţă de restricţiile antiepidemice.

Manifestanţii scandează „Pace, libertate, fără dictatură!” şi contestă restricţiile antiepidemice impuse de Guvernul Angela Merkel, informează publicaţia Bild.

Poliţia din Berlin a anunţat că „protestul este ilegal”. Forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene şi au intervenit pentru dispersarea manifestanţilor. Au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine.

Cel puţin 40 de manifestanţi au fost reţinuţi

Guvernul Germaniei a aprobat, săptămâna trecută, un proiect care prevede intensificarea şi uniformizarea restricţiilor antiepidemice, cancelarul Angela Merkel argumentând că „situaţia este gravă” şi trebuie evitată ocuparea locurilor în secţiile de Terapie Intensivă. Proiectul are nevoie de aprobarea Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, iar dezbaterile au loc miercuri.

Guvernul de la Berlin a dispus modificarea Legii privind protecţia faţă de infecţii. Noile reglementări vor permite aplicarea în mod uniform a restricţiilor în zonele cu o rată de contagiere ridicată.

Noile norme prevăd interdicţii de circulaţie între orele 21.00 şi 5.00 în zonele în care rata de infectare este ridicată, reducerea numărului de persoane care se pot întâlni în privat şi închiderea restaurantelor. De asemenea, sunt prevăzute norme privind accesul în magazine, în anumite situaţii fiind necesar rezultat negativ la teste anticoronavirus.