• Doar 19.000 de persoane vaccinate azi cu prima doză
  • Ministrul Sănătății, îngrijorat de cum merge campania de vaccinare
  • Din exces de doze, România donează sau vinde vaccinuri
  • În mai, Iohannis anunța 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie

Copiii sunt viitorul și poate salvarea campaniei de vaccinare. În ziua în care România a început să vaccineze și copiii cu vârste între 12 și 15 ani, numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză a crescut cu doar 3.000, de la 16.000 ieri, la 19.000 azi.

Ministrul Sănătății recunoaște că e îngrijorat. Atât de îngrijorat încât spune că s-a implicat personal în campania de vaccinare în mediul rural. Interviul complet acordat de Ioana Mihăilă pentru InSecuritate, emisiunea colegului Bogdan Nicolae, va fi difuzat joia viitoare, pe 10 iunie.

„Am ales să iau parte la campania de vaccinare și am ales să iau parte exact în acele zone pe care le-am identificat ca fiind cele mai vulnerabile. Adică în mediul rural, unde inclusiv procentul celor vaccinați este mai mic decât în mediul urban. Și voi continua să fac lucrul ăsta”, a declarat Ioana Mihăilă la Aleph News.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ceea ce autoritățile evită se spună, dar cifrele o arată clar e că avem un surplus de vaccinuri.

România a primit aproape 8 milioane de doze Pfizer și a folosit peste 6 milioane. Aici stăm cel mai bine. La polul opus e AstraZeneca: peste 2,4 milioane, nici măcar o treime utilizate. În schimb, am donat Republicii Moldova 300.000 de doze de AstraZeneca.

Avem cam același raport de 1 la 3 și la serul Johnson&Johnson, administrat într-o singură doză. Iar la Moderna, am folosit ceva mai mult de jumătate din cele peste 1.100.000 de doze primite.

România a anunțat că vrea să doneze sau chiar să vândă vaccinuri. Și aici e o cursă contracronometru, pentru că serurile au date de expirare și condiții speciale de păstrare. Un scenariu care a lipsit din discursul plin de optimism al președintelui, de acum doar câteva săptămâni.