• Nordul Bucureștiului a fost în noaptea de Ajun unul din cele mai poluate locuri de pe Pământ
  • Datele furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului arată că poluarea a atins la Otopeni, lângă Capitală, cote mai mari decât în Bangladesh, care este cea mai poluată țară din lume
  • În Bangladesh, indicele calității aerului a fost de 165, iar în Otopeni, acest indice a ajuns în noaptea de Ajun la 173

Datele privind media poluării în lume, în 2020, arată că Bangladesh a fost cea mai poluată țară, cu un indice al calității aerului de 165. În Otopeni, acest indice a ajuns în noaptea de Ajun la 173.

Toate platformele independente de monitorizare a calității aerului au depistat cantități mari de particule PM 2.5, foarte dăunătoare pentru sistemul respirator.

Platforma Aerlive a depistat depășiri de până la 100 de migrograme pe metru cub în zonele Piața Romană și Iuliu Maniu, de 4 ori mai mult decât limita admisă de 25 de micrograme pe metru cub.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Garda de Mediu: Nu au fost creșteri semnificative

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că au depistat de asememnea depășiri ale cantității particulelor PM10 la 3 stații din București, dar că acestea nu au fost semnificative. O cauză probabilă, spun ei, este încălzirea locuințelor pe bază de lemne în zonele respective.

În cursul zilei de ieri, concentratiile de PM10 au fost ridicate, într-adevăr, la stațiile B1, zona Lacul Morii, B7, zona Măgurele și B8, zona Balotești. Viteza vântului a fost aproape de 0 la stația B1 începând cu ora 14. Dispersia nu s-a realizat și, la această stație, concentrația de PM10 a ajuns la o valoare medie de 123mg pe m3. Media zilnică a fost depășită foarte puțin la B1”, a spus Andrei Corlan, consilier la Garda Națională de Mediu.

Echipele de control care s-au deplasat la punctele indicate neconstatând o activitate poluantă, putem estima că această creștere a concentrațiilor a fost cauzată de încălzirea rezidențială cu lemne pe fondul dispersiei proaste”, a adăugat el.

„Privind pe rețelele de monitorizare independente, am văzut acolo stabilite niște valori de peste 400%. O valoare de peste 400% dacă ar fi, în primul rând ar fi vizibilă cu ochiul liber, în al doilea rând, l-am resimți cu adevărat fiecare dintre noi, nu am putea ieși pe stradă, ne-am prăbuși pe stradă.

Singurul organism acreditat conform legii de monitorizare a calității aerului este rețeaua națională de monitorizare a calității aerului. Rețeaua independentă ne este nouă utilă doar că un reper pentru a trimite echipele de inspecție în zonele respective.

Au fost întâlnite situații în care senzorii erau instalați la nivelul unor surse de poluare minoră, cum ar fi loc de fumat, coșul de evacuare, sobă, centrală termică, etc”, a ma spus Corlan.

Comisia Europeană a lansat până acum două proceduri de infringement pentru problema calității aerului din București.