• Coaliția caută ministru la Sănătate.
  • USR-PLUS este așteptată să vină cu o nominalizare, după revocarea lui Vlad Voiculescu.
  • În spațiul public au apărut numele Adrian Wiener (USR) și Ioana Mihăilă (PLUS).
  • USR-PLUS condiționează nominalizarea de plecarea lui Florin Cîțu din fruntea Guvernului.

România caută ministru pentru Sănătate în plină criză sanitară. Se așteaptă întâlnirea Coaliției. Dacă politicienii se înțeleg asupra unui nume, noul ministru ar putea fi învestit chiar azi.

Sunt trei scenarii posibile. USP-PLUS propune o persoană, care este acceptată ca ministru. În al doilea scenariu își menține poziția politică și nu face o nominalizare, iar o a treia posibilitate este să vină cu un nume care va fi respins.

„În mod normal, dacă își urmăresc interesul politic, iar declarațiile de până acum vor rămâne pe aceeași linie, nu cred că cei de la USR Plus vor nominaliza o persoană. Asta nu înseamnă că nu vom avea un ministru al Sănătății, pentru că dacă ei vor refuza, e foarte simplu pentru cei de la PNL să nominalizeze o persoană”, a explicat Vladimir Ionaș, sociolog.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN

Premierul spune clar că nu există o altă formulă guvernamentală posibilă. Asta înseamnă că una dintre părți trebuie să cedeze: ori USR-PLUS îl acceptă în continuare pe Cîțu premier, ori PNL încalcă protocolul și face o propunere pentru portofoliul de la Sănătate.

Coaliția poate merge mai departe. Coaliția este acolo să guverneze. Cred că cu toții trebuie să înțelegem că există o diferență între actul politic, ceea ce se întâmplă în Parlament și actul de Guvernare. Voi exercita această funcție de Premier așa cum spune Constituția României de fiecare dată”, a declarat Florin Cîțu.

Fie cei de la USR Plus își calcă în picioare toate declarațiile destul de dure din ultima perioadă, fac un pas în spate acceptă solicitările celor de la PNL. Sau celălalt scenariu, cei de la PNL nu vor accepta sub nicio formă dialogul cu cei de la USR Plus și rugămintea lor de a-l schimba pe domnul Cîțu din funcția de prim ministru”, a adăugat sociologul.

Până acum au fost două nominalizări: Adrian Wiener de la USR și Ioana Mihăilă de la PLUS. Portofoliul Sănătății aparține PLUS, conform protocolului.