În Polonia, a fost stabilită cauza probabilă a ciumei în masă a peștilor din râul Oder

FOTO - Hepta
  • Guvernul polonez afirmă că experții au descoperit alge toxice în probele de apă dintr-un râu de la granița dintre Polonia și Germania.
  • Mii de pești morți au apărut de-a lungul râului Oder, după ce în ultimele săptămâni au murit în masă.
  • Comisia Europeană a salutat joi înființarea unei echipe de lucru comune germano-poloneze și a declarat că este pregătită să își trimită proprii experți pentru a lucra cu grupul.

Ministrul polonez al mediului a declarat că ultimele analize au detectat prezenţa algelor aurii pe fluviul Oder şi că multiplicarea acestora ar putea fi cauza morţii masive a peştilor, în timp ce analize efectuate într-o lagună din partea germană a râului nu au relevat nimic ieşit din comun, scrie presa străină.

Vorbind la postul public de radio polonez, titulara mediului în guvernul de la Varşovia a citat un ultim raport al institutului de pescuit polonez, conform căruia algele aurii, o specie invazivă, produc toxine capabile să otrăvească masiv peştii.

Ce este relevant

Cu numai o zi în urmă, aceeaşi reprezentantă a guvernului polonez menţionase acţiunea umană printre ipotezele acestui dezastru ecologic, o presupunere similară fiind anterior descrisă şi de premierul polonez Mateusz Morawiecki, având în vedere proporţiile pagubelor.

Celelalte ipoteze prezentate joi de Anna Moskwa sunt cea a cauzelor naturale sau o combinaţie între acestea şi acţiunea umană, adică situaţia în care declanşatorul catastrofei ar fi fost temperaturile ridicate şi scăderea nivelului apei fluviului, dar efectul acestor factori naturali ar fi fost agravat de acţiunea umană.

Pe de altă parte, o specialistă în fitoplancton a Universităţii de la Varşovia, Iwona Jasser, a declarat vineri că ,,fenomenul algelor aurii există de decenii în râurile şi lacurile europene, dar, în cazul fluviului Oder, de mulţi ani nu sunt analize disponibile”, ceea ce îngreunează actualele investigaţii.

Ce sunt algele aurii?

Pe de altă parte, Jasser a indicat posibilitatea ca algele să facă nepotabilă apă unde trăiesc, întrucât găzduiesc ,,toxine puternice” ale căror efecte asupra organismului uman încă nu sunt bine cunoscute.

De altfel, autorităţile poloneze au interzis după dezastrul ecologic de pe Oder înotul în acest fluviu sau folosirea apei sale pentru consum, inclusiv la gătit, curăţat, udatul plantelor sau adăparea animalelor.

Autorităţile din provincia vestică Pomerania de Vest au anunţat vineri că, de când a fost lansată alarma despre moartea peştilor pe Oder cu o săptămână în urmă, au fost recuperate din apele sale circa 82 de tone de peşte mort, iar până la sfârşitul zilei de vineri ar putea fi recuperate alte zeci de tone.

În acest timp, de partea germană a fluviului analize efectuate din apa dintr-o lagună a Oderului nu au relevat nimic neobişnuit.

Mostre de apă prelevate din laguna Szczecin au testat prezenţa a 211 de substanţe organice nocive, a 20 de compuşi metalici şi a 10 nutrienţi, fără ca rezultatele să fi evidenţiat ceva suspect.

Însă în partea germană a acestei lagune nici nu a fost observată moartea masivă a peştilor ce a survenit mai în avalul fluviului.