• Incendiul de vegetaţie din zona Cernobîl se extinde, scrie presa rusă
  • Totodată, ruşii spun că autorităţile ucrainene nu ţin piept focului şi aşteaptă ploile
  • Unii specialişti au afirmat că în zonă s-a înregistrat un exces de radiaţii, însă autorităţile ucrainene afirmă că nu există nici o ameninţare

Din cauza vântului, focul mocnit de vegetație din jurul centralei nucleare Cernobîl se extinde spre zone noi, scrie presa rusă. Totodată aceștia, spun că autoritățile ucrainene nu fac față incendiului și așteaptă ploile.

Incendiul din zona Cernobîl a înecat Kiev-ul într-un fum dens și toxic. Capitala ucraineană abia o poți zări din smogul amestecat cu praf. Astfel devenit cel mai poluat oraș, conform monitorizării atmosferice.

Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Primarul orașului, Vitaliy Klichko spune că nu există un foc deschis, ci mocnit, iar pentru a-l stinge cu totul mai au nevoie de câteva zile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Pe de altă parte rușii scriu că autoritățile ucrainene nu fac față incendiul și așteaptă un semn divin, ploile.

“Nu iarăși, dar nou. Ploile par să fi ajutat salvatorii ucraineni să stingă incendiile din zona Cernobîl. Dar precipitațiile s-au oprit, iar vântul s-a intensificat și flăcările capătă o nouă formă. Ce urmează?” Având în vedere carantina strictă datorată coronavirusului, situația arată ca o apocalipsă completă, scrie Iz.ru.

Andrei Kukib / East2West News / Profimedia

Vremea uscată și vântul au contribuit la răspândirea focului. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a spus că stăpâneau situația, însă incendiile forestiere au acaparat teritorii noi.

În timp ce focul se extinde, autpritățile locale le recomanda oamenilor să închida geamurile, să folosească purificatoare de aer, să șteargă podelele cu o cârpă umedă și totodată să consume multă apă.

Unii specialiști spun că au înregistrat în zona un exces de al radiațiilor de 16,5 ori. Particule de cesiu radioactiv 137 au intrat în atmosfera Kievului împreună cu produse de ardere, scrie Iz.ru. Cu toate acestea, autoritățile au susținut că conținutul radionuclidului din aer este nesemnificativ și nu există o amenințare pentru sănătate.

Sursa foto: Profimedia