• Sebastian Burduja, vicepreşedinte în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Nicolae, „ÎN SECURITATE”.
  • Sebastian Burduja: „Bani europeni prevăzuți pentru anul ăsta sunt undeva la 47,4 miliarde lei”.
  • Sebastian Burduja: „Stăm mai bine ca Ungaria referitor la diversificare și puțină lume știe în curând îi vom depăși și la PIB per capita”.

Sebastian Burduja, vicepreşedinte în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaților, a făcut radiografia bugetului pe 2021, împreună cu Bogdan Nicolae, gazda emisiunii „ÎN SECURITATE”, la Aleph News.

Vicepreședintele comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a explicat modul în care s-a împărțit bugetul, când vom avea autostrăzi, când se va investi în școli și spitale.

Sebastian Burduja, vicepreşedinte în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci, despre bugetul pe 2021: „Economia este modul în care politica se ține de cuvânt. Bugetul e principalul instrument prin care o face.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Despre autostrăzi: „Avem în sfârșit un buget record pe investiții. Vorbim de 62 de miliarde lei. Este clar că investim în Pitești-Sibiu, Comarnic-Brașov, de asemenea, drumul expres foarte important de la Pitești la Craiova.”

Sebastian Burduja despre infrastructură și amenințarea Rusiei

„Crimeea este destul de aproape. Vin rușii mai repede decât putem noi ajunge de la un capăt la altul al țării și asta e o mare problemă.”

Sebastian Burduja, despre banii europeni din buget

„Bani europeni prevăzuți pentru anul ăsta sunt undeva la 47,4 miliarde lei. Restul până la 1.116 miliarde înseamnă bugetul de stat.”

Sebastian Burduja, despre zonele de investiții pentru 2021-2022

„Infrastructura de bază. Asta înseamnă infrastructură de transport, drumuri expres, autostrăzi, drumuri naționale.”

Sebastian Burduja, despre educația financiară și valoarea banilor

„Ne protejăm în calitate de consumatori, să nu ne înhămăm la niște contracte care ulterior ne pun în niște situații extrem de vulnerabile.”

Sebastian Burduja: ,,Avem 900 de milioane în buget pentru vaccinuri”

Deputatul Burduja explică că sunt bani suficienți în buget pentru continuarea campaniei de vaccinare: „Pe termen scurt, prioritatea zero, sănătatea românilor. Punctul zero este sănătatea oamenilor. Avem 900 de milioane de lei în buget pentru vaccinuri. E o sumă.”

Sebastian Burduja, despre autostrăzi

Deputatul român spune că sunt alocați 62 de miliarde de lei pentru investiții, adică 5,5% din PIB și explică investițiile prioritare: „Este clar că investim în Pitești-Sibiu, Comarnic-Brașov, de asemenea, drumul ăsta expres foarte important de la Pitești la Craiova, unde legăm al doilea mare producător auto din țară. Astea sunt trei investiții mari care se finanțează toate anul ăsta și s-au deblocat anul trecut.”

Sebastian Burduja despre infrastructura și securitatea României

Sebastian Burduja consideră că proiectele de infrastructură trebuie să țină cont de prioritățile de securitate, motiv în plus să ne grăbim.

„Proiectele de infrastructură trebuie să țină cont de prioritățile de securitate și e un motiv în plus, poate cel mai important să ne grăbim, pentru că știți, Rusia este în Crimeea, Crimeea este destul de aproape. Vin rușii mai repede decât putem noi ajunge de la un capăt la altul al țării și asta e o mare problemă. Ele sunt prioritizate într-un document foarte util, Master Planul General de Transport. Din păcate, acest documen n-a fost urmat de fiecare guvern.”

Sebastian Burduja, despre banii europeni din buget și structura acestuia

Deputatul Burduja a explicat că peste 47 miliarde de lei din buget provin de la Uniunea Europeană: „Bani europeni prevăzuți pentru anul ăsta sunt undeva între 47,4 miliarde. Restul până la 1.116 aproximativ miliarde înseamnă bugetul de stat în totalitatea lui. Contează însă și structura. De exemplu pe investiții ne-am propus această sumă record de 62 de miliarde de lei, dintre care 60% ar trebui să vină din fonduri europene. Este o țintă destul de ambițioasă. Anul trecut a fost cam 50-50, mult mai mult decât în anii precedenți. Sigur ne ajută și faptul că și UE a gândit acest Plan Next generation UE, plan de recuperare, de reziliență, spuneți-i cum doriți.”

Sebastian Burduja, despre îndatorare: „Sigur că a crescut, de la 35 spre 45 și previzionăm că ne vom duce până spre 55% din PIB. Sigur, e sub 60% cât prevede criteriul de la Maastricht. Noi acolo avem problema la deficit că suntem peste 3,5, celălalt criteriu.”

Sebastian Burduja, despre investițiile din educație

Deputatul Burduja declară că la educație avem cea mai mare sumă alocată în termeni absoluți din istoria postdecembristă a României. „Vorbim undeva la 8 miliarde de euro. Mult mai mult decât în ultimii 10 ani. Avem jumătate de miliard de lei pentru burse. Avem un cost standard per elev care crește cu 26%, avem o alocare care reflectă că educația ar trebui să fie o prioritate pentru țară.”

Sebastian Burduja, despre perspectiva financiară a lui 2021: „Mizăm pe o creștere economică de peste 4%, ceea ce se potrivește cu acest scenariu al revenirii în V. Ce înseamnă această creștere în V? Am avut o descreștere abruptă și acum ne așteptăm să revină serviciile cu elasticitate mare, precum serviciile, HORECA. Anul trecut, salariul mediu nu a scăzut, el a crescut în România. Șomajul nu a crescut.”

Sebastian Burduja, comparație cu Ungaria: În curând vom depăși Ungaria la PIB per capita

„Stăm mai bine ca Ungaria referitor la diversificare și puțină lume știe în curând îi vom depăși și la PIB per capita, Ungaria decontând din plin politica absurdă din ultimii ani.”

Sebastian Burduja explică importanța educației financiare: „Am văzut români care performează în diaspora în toate domeniile. De ce avem nevoie de educție finnaciară? În primul rând, ca să-i protejăm pe români în calitate de consumatori, în primul rând de produse bancare, și să nu se înhame la niște contracte care ulterior îi pun în niște situații extrem de vulnerabile și pe de altă parte să mișcăm banul în economie într-un mod cât mai productiv.”