• Casa Reprezentanților a adoptat un proiect de lege pentru legalizarea marijuanei la nivel federal și a pregătit un procedeu  de eliminare a condamnărilor anterioare.
  • Nu se știe dacă proiectul de lege va avea succes în Senatul american dominat de Partidul Republican.
  • Susținătorii proiectului văd în acesta o inițiativă de justiție rasială și un pas spre repararea daunelor provocate oamenilor de culoare de războiul împotriva drogurilor.

În SUA Camera Reprezentanților a adoptat vineri un proiect de lege pentru legalizarea marijuanei la nivel federal și a înființat un procedeu pentru a elimina condamnările anterioare, relatează CNBC. Camera condusă de democrați a aprobat proiectul cu 228 de voturi din 435. Dintre republicani doar cinci au susținut proiectul.

Este prima dată când Camera a votat eliminarea canabisului din Legea federală privind substanțele reglementate. Legislația include, de asemenea, dispoziții pentru a stimula antreprenoriatul în afacerile legale cu marijuana, inclusiv în rândul persoanelor de culoare, disproporționat afectate de decenii de aplicare a legii federale împotriva drogurilor.

Liderul majorității senatului, Mitch McConnell, a precizat că nu intenționează să voteze legea. Joi, el a remarcat ironic: „Săptămâna aceasta camera își petrece timpul cu probleme presante cum ar fi marijuana” în loc să se ocupe de problemele create de pandemie.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Într-o declarație dată în urma votului, liderul minorității senatului Chuck Schumer, a declarat că acest proiect este „parte a unei mișcări mai largi destinate abordării inechităților din justiția penală, din lumea afacerilor și nu numai” și a încurajat Camera să sprijine proiectul de lege.

Până acum marijuana a fost legalizată în cincisprezece state americane pentru uz recreativ sau medical, iar treizeci și șase de state au autorizat folosirea marijuanei în scop medical.

Proiectul de lege este considerat a fi un aspect capital al justiției rasiale și un pas spre repararea daunelor generate de războiul împotriva drogurilor.

Legislația ar impune instanțelor federale să elimine arestările și condamnările pentru consumul de marijuana. Deoarece marijuana nu ar mai fi considerată o substanță interzisă la nivel federal, posesia acesteia nu ar mai fi nici motiv de deportare.