• AstraZeneca a livrat 30 de milioane din cele 100 de milioane de doze promise UE.
  • Marea Britanie a vaccinat 46,3% din populație cu o doză, UE 12,6%.
  • Uniunea Europeană poate ajunge la imunitatea de masă la jumătatea lui iulie.

Uniunea Europeană ar fi fost la același nivel de vaccinare ca Marea Britanie, dacă AstraZeneca și-ar fi respectat contractul. În timp ce Marea Britanie a vaccinat aproape jumătate din populație cu prima doză,
Uniunea Europeană abia a depășit 12%.

Cât ar fi trebuit să primească UE și cum ar fi schimbat asta ritmul de vaccinare?

Uniunea Europeană a primit doar 30 din cele 100 de milioane de doze contractate. Întârzierile s-au resimțit cel mai mult în ritmul de vaccinare care a rămas în continuare scăzut, în ciuda eforturilor și negocierilor duse de Uniunea Europeană. La noi, autoritățile nu au deschis mai multe centre până nu am primit și dozele pentru rapel.
Chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că nu a luat în calcul posibile întârzieri la începutul campaniei de vaccinare din UE.

Când vom putea să recuperăm aceste întârzieri?


Comisarul european Thierry Breton spune că imunitatea colectivă va putea fi atinsă la mijlocul lunii iulie. El spune că numărul de doze de vaccin care vor ajunge în spațiul european este în continuă creștere, iar din septembrie vom primi în jur de 200 de milionae de doze pe lună. Și la noi, autoritățile spun că ritmul de vaccinare va crește. Premierul Cîțu a lansat un nou target pentru vaccinare, 5 milioane de persoane vaccinate până în iunie. Deocamdată procentul de persoane vaccinate este sub media europeană.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT