• România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă
  • Mai multe țări europene iau în calcul schimbarea dozei de rapel cu alt tip de vaccin
  • În România primești alt vaccin, doar dacă ai avut probleme după prima doză

În timp ce mai multe țări europene pun limită de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca și iau în calcul vaccinarea cu alt tip de ser pentru doza de rapel, România continuă vaccinarea tuturor grupelor de vârstă și înlocuiesc tipul de vaccin la doza de rapel, numai dacă la prima doză au fost evenimente trombotice.

„Având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile şi la parametri cât mai ridicaţi.”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Deși s-a descoperit o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu AstraZeneca, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană nu au putut să ia o decizie unitară. Au lăsat decizia în responsabilitatea fiecărei țări. La noi, Comitetul Național de Vaccinare a decis că evenimentele trombotice sunt comune și sunt în jur de 1.500 de astfel de cazuri la circa o sută de mii de oameni anual.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Sunt evenimente comune, întâlnite în practica de zi cu zi, pentru care există, în momentul de față, protocoale de diagnostic, de tratament, așa încât fiecare serviciu medical de hematologie, de neurologie știe cum să reacționeze și ce trebuie făcut în situații de acest gen.”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță promite să țină sub supraveghere toate datele științifice cu privire la eficiența vaccinului. Și totodată toate reacțiile adverse raportate de către cei vaccinați.

„Și încurajăm această raportare a reacțiilor adverse, tocmai pentru a avea acces la mai multe date în perioada următoare.”, a precizat acesta.

Mai multe țări europene limitează vaccinarea cu AstraZeneca

În Europa situația e puțin diferită. Germania a fost prima țară europeană care a recomandat, pe 1 aprilie, ca cetățenii sub 60 de ani, să primească alt vaccin la rapel, deși prima doză primită era de la AstraZeneca.

Belgia și Franța vaccinează cu acest ser doar persoanele care au peste 55 de ani. Italia și Spania recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani, iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt tip de vaccin, din cauza reacțiilor adverse.

Cum decurge vaccinarea cu AstraZeneca în Europa

  • Germania – peste 60 de ani
  • Belgia – peste 55 de ani
  • Franța – peste 55 de ani
  • Italia – peste 60 de ani
  • Spania – peste 60 de ani
  • Marea Britanie – peste 30 de ani
  • Finlanda – peste 65 de ani