• Programele de guvernare ale principalelor partide politice par a fi optimiste
  • Sunt prevăzute creșteri ale economiei între 4 și 5 puncte anual
  • Salariile pot crește între 25% și 50% în următorii 4 ani

Partidele politice principale, PSD, PNL și USR – Plus promit că economia va crește și în perioada pandemiei. Liderii politici promit facilități antreprenorilor afectați de măsurile restrictive.

„Foarte optimiste sunt prognozele partidelor politice. PNL vede o creștere economică de 5,6% pe an, în medie, în următorii 4 ani și după această perioadă vede o creștere de 6% pe an. Cei de la PSD sunt mai puțin optimiști, ei au procente cuprinse între 4% și %, creștere economică pe an”, transmite Adelina Mihai, contributor Aleph News.

Creșterea economică nu este singura promisiune a partidelor care au intrat în cursa electorală ce se va încheia pe 6 decembrie. Și salariile la rândul lor vor suporta creșteri chiar și de 50%.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Dacă ne uităm la salarii, PNL vede că salariul mediu va ajunge în 2024 undeva la 4800 net pe lună, cu 50% mai mult decât este în prezent. PSD vede undeva, o evoluție la 4000 de lei net pe lună, cu 25% mai mult decât este acum, 3200 de lei. Și tot pentru că suntem la capitolul salarii, mai sunt interesante 2 propuneri: USR-PLUS vrea taxare zero pe salariul minim și taxaea să crească în funcție de depășirea acestui prag salarial, iar PRO România vine cu o propunere de venit minim garantat pentru perioade de criza”, spune Adelina Mihai.

Mediul business nu este ocolit de previziunile optimiste ale politicienilor. Aceștia doresc susținerea domeniului Horeca prin măsuri fiscale.

„Din măsurile mai specifice avem la PMP o propunere de eliminare a taxelor pentru spațiile din Horeca și reducerea taxelor pentru salariații din acest domeniu, care are 400.000 de oameni care sunt acum cu probleme, nu mai au unde să se ducă la serviciu.

Și UDMR propune subvenții acrodate de stat pentru IMM-uri, pentru firmele care angajează tineri sau persoane de peste 50 de ani care și-au pierdut job-ul”, a mai spus aceasta.