• Comisia Europeană nu lasă Guvernul să bage banii din PNRR în irigații
  • Adrian Oros: „Putem folosi 9.600 de km de canale de pe vremea lui Ceaușescu
  • Petre Daea: „Nu putem avea o Europă verde cu o Românie uscată”

Încă o lovitură de la Comisia Europeană. Planul PNRR pentru irigatii cu care a mers România a fost respins. Guvernul are o strategie pentru irigații pe care voia să o susțină cu bani din PNRR, ele 30 de miliarde de euro pe care Europa ni-i dă ca să depășim căderea economică după criza provocată de pandemie. Ministrul Oros a încercat să-i convingă pe europeni că poate moderniza cei 9.600 de kilometri de canale vechi cu panouri fotovoltaice, dar n-a reușit.

„Unii au spus că ne-am prezentat cu soluții învechite. Nu, noi porneam de la ce aveam. Soluția mai verde decât ceea ce am prezentat noi nu cred că era. Putem să producem deasupra acestor canale prin montarea acestor panouri fotovoltatice. Foarte multă energie verde și foarte multă energie ieftină care să ne permită să împingem apa. Acesta a fost proiectul care ,cu siguranță, în următorii ani va fi finanțat din alte surse, pentru că e necesar, este vital și dacă în PNRR Comisia a decis că nu poate fi finanțat, cu siguranță de la bugetul de stat va trebui să băgăm bani și sigur, sume serioase”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

„Mă bucur de ce am auzit de la ministru, că este necesar să facem irigații în România. Este fundamental pentru progresul agriculturii în țară să avem factorul apă asigurat, România are o rețea hidrografică bogată. În perimetrele irigate putem să cultimvăm cel puțin un milion de hectare de porumb și 500.000 de hectare de soia. (…) Putem să asigurăm întreaga cantitate de proteină vegetală în furaje pentru Europa. (…) La UE nu am putut fi înțeleși pentru a pune în PNRR o sumă suficientă pentru a putea repara sistemul de irigații”, a declarat la Aleph News fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„De la ministrul Oros am înțeles că s-a dus cu ce trebuie acolo, dar asta înseamnă că ministrul Ghinea nu a fost suficient de persuasiv pentru ca UE să înțeleagă că este necesar ca și România să beneficieze pentru agricultură de sprijin”, a adăugat Petre Daea.

Vasile Datcu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila, consideră că sistemul de irigații din România este în mare măsură nesustenabil.

„În mare măsura, este nesustenabil sistemul. Treapa I și Treapta a II-a sunt posibil de reabilitate și cred că pe alea trebuie să axăm, să ne gândim la 2 milioane de hectare irigabile, este o iluzie. (…) Suntem singura țară care de zeci de ani trăim aceleași drame. (…) Noi plecăm de la vale la deal cu apa, cum să accepte UE o astefel de bazaconie?”, a spus la Aleph News Vasile Datcu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila.