• În urmă cu două săptămâni, o așa numită „Tribună a generalilor” a agitat media, clasa politică și opinia publică franceză.
  • Semnată de 20 de generali în rezervă, de 18 militari activi și de mii de alți gradați sau nu, Tribuna a strâns în scurt timp aproape 100.000 de susținători.

În câteva cuvinte, scrisoarea pe care generalii o adresează președintelui și Guvernului denunță un abandon al valorilor naționale și o descompunere a societății cu perspectiva unui război civil dacă nimic nu se face cât mai repede pentru a readuce ordinea în „teritoriile uitate ale Republicii”, relatează Le Monde.

În agitația generală, șeful Statului Major, generalul Lecointre, a cerut sancțiuni împotriva semnatarilor, ceea ce a fost extrem de prost primit de opinia publică, aceasta împărtășind în proporție covârșitoare afirmația Tribunei.

Clasa politică și-a adjudecat de asemenea subiectul: Extrema stângă, prin Jean Luc Melenchon, a cerut sancțiuni exemplare, iar extrema dreaptă, prin Marine Le Pen, care a cerut „patrioților” să i se alăture.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În plină agitație, câteva evenimente care fac parte, din păcate, din cotidian, au venit să confirme realitatea denunțată în Tribuna generalilor: o polițistă a fost ucisă în propriul comisariat de către un terorist, câteva comisariate din Yvelines au fost atacate în plina noapte, un polițist a fost împușcat mortal în timpul unei misiuni anti-drog într-un cartier rău famat.

În acest context, o noua Tribună a fost adresată azi președintelui, Guvernului, parlamentarilor și ofițerilor superiori, de această dată semnată de către militari activi.

În versiunea publicată pe situl Place d’armes, numele acestora sunt, din motive evidente, păstrate secret.

Textul denunță tratamentul rezervat „bătrânilor soldați” semnatari ai Tribunei, împotrivă cărora au fost reclamate sancțiuni. Semnatarii consideră că onoarea lor a fost pătată.

„Pe acești oameni, care au luptat împotriva tuturor dușmanilor Frântei, i-ați tratat de facțioși în timp ce singura lor vină este aceea de a-și iubi țara și de a-i deplânge decăderea”.

Semnatarii noii tribune sunt tineri militari activi care au participat, majoritatea, la operațiunea „Santinela”, născută după atentatele din 2015 și care a adus pe străzi patrule de militari înarmați în toate marile orașe, pregătiți să intervină imediat în cazul unui atac terorist.

„Am văzut cu ochii noștri periferiile abandonate, acomodarea cu delicventa”, spun semnatarii, care denunță tentativele de instrumentalizare a mai multor comunități religioase pentru care „Franța nu înseamnă nimic, decât un obiect de sarcasm, de dispreț sau chiar de ură”.

„Da, veteranii noștri au dreptate pe fondul textului, în totalitate. Vedem în fiecare zi violența în orașele și satele noastre. Vedem comunitarismul instalându-se în spațiul public, în dezbaterea publică. Vedem ura împotriva Franței și a istoriei sale devenind normă.(…) Suntem apolitici în aprecierea situației, ceea ce livrăm este doar o constatare profesională. (…) Haosul și violența nu vor veni din partea unei lovituri militare, ci dintr-o insurecție civilă”.

Extrem de vindicativi împotriva celor care i-au acuzat pe semnatarii precedentei Tribune, semnatarii celei de azi îi tratează drept „lași”.

„Da, dacă va izbucni un război civil, armata va menține ordinea pe propriul nostru sol, pentru că i se va cere. Este chiar definiția războiului civil. Nimeni nu își dorește o situație atât de teribilă, veteranii noștri la fel de puțin ca și noi, dar, încă o data, războiul civil mocnește în Franța și știți prea bine acest lucru. (…) este vorba despre supraviețuirea patriei noastre”, conchid semnatarii.

Un sondaj de opinie realizat la câteva ore după publicarea scrisorii arată că peste 70% dintre francezi sunt de acord cu conținutul ei.