- Deputatul Alexandru Kocsis a anunțat miercuri că demisionează din grupul parlamentar al PNL: „Nu voi mai gira orgoliile unor copii bătrâni precum Iohannis și Cîțu”.
- Senatorul PNL Ovidiu Florean a făcut ulterior același anunț.
- Ulterior, deputatul Ion Ștefan și-a anunțat demisia din grupul parlamentar.
- Ei îl urmează pe Ludovic Orban, care a devenit ieri deputat neafiliat.
Actualizare 14:10. Deputatul PNL Vrancea Ion Ştefan anunţă că demisionează din Grupul parlamentar al PNL: „Nu mi-a fost nicicând mai greu să fac un anunţ ca cel pe care îl fac acum”.
Advertisment
„Nu mi-a fost nicicând mai greu să fac un anunţ ca cel pe care îl fac acum. Astăzi, 27 octombrie, am ales să demisionez din Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal, urmând a activa în calitate de deputat neafiliat. Membrilor PNL Vrancea, familiei politice alături de care am obţinut cele mai frumoase rezultate în cariera politică îi spun clar: nu plec din PNL, rămân colegul dumneavoastră. Am însă o obligaţie morală faţă de cetăţenii care m-au creditat cu votul lor, vrâncenii care au avut încredere în mine şi în PNL şi faţă de care mi-am luat o serie de angajamente în campaniile electorale. Îmi doresc ca această despărţire să fie una temporară, însă nu pot accepta ceea ce s-a întâmplat cu PNL din vară şi până acum. Acţiunile unui grup au afectat întreaga Românie, o ţară lăsată pradă pandemiei, nepregătită de venirea iernii şi cu o posibilă criză economică la orizont”, anunţă deputatul.
Potrivit acestuia, dezamăgirea creată „este imensă”: „ne-am văzut spulberată munca de ani de zile, aici în Vrancea, dar şi în întreaga ţară. PNL a fost făcut praf de ambiţiile nerealiste ale unor colegi, la îndemnul preşedintelui. Am promis oamenilor că vom guverna România prin politici liberale, de dreapta, cel puţin 8 ani, iar acum, la nici un an de guvernare, coaliţia cu USR este distrusă, pentru a se căuta sprijin la adversarii politici pesedişti. Criza guvernamentală a fost creată artificial din ambiţii prosteşti, uitându-se că noi suntem în Parlament, în Guvern sau chiar la Cotroceni trimişi de români, prin vot, nu pentru că am fi beneficiarii unor drepturi speciale. Oare cum se simte acum preşedintele statului, Klaus Iohannis, când românii care au stat la cozi imense la vot, îndurând frig şi ploaie, străbătând sute de km, se dezic de domnia sa? Garantul democraţiei a pus umărul la criza din Guvernul României şi la cea din PNL”.
Recomandări
Ion Ştefan adaugă că nu va accepta niciodată să fie partener politic cu „ciuma roşie”.
„Mă dezic de tot balamucul politic creat de unii şi alţii care au dovedit prin acţiunile lor că îşi bat joc de cetăţeni, de o ţară şi pun în pericol implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am crezut în PNL şi cred, în continuare, în capacitatea colegilor mei de a realiza că suntem pe marginea prăpastiei. Îmi doresc ca lor să le revină gândul cel bun, acum, în al 12-lea ceas şi să spună stop distrugerii unei echipe de la care oamenii avea aşteptări imense”, conchide deputatul.
Actualizare 13:40. „Am demisionat din grupul parlamentar PNL de la Senat datorită faptului că nu pot rezona cu foştii colegi din „echipa demolatoare” care din obedienţă faţă de preşedintele Iohannis au distrus ţara, coaliţia, guvernul, şi Partidul Naţional Liberal. Pentru reprezentarea pe viitor a intereselor dumneavostră, voi rămâne senator neafiliat”, a Ovidiu Florean, scris pe Facebook.
El rămâne senator neafiliat.
Știrea inițială:
Mesajul postat de deputatul Alexandru Kocsis:
„Începând de astăzi, m-am retras din grupul parlamentar al PNL și voi activa ca deputat neafiliat.
Potrivit Constituției, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, nu în serviciul unor conduceri efemere de partid.
Noi, liberalii, am fost votați pentru că le-am spus oamenilor că PNL va dezvolta România cu bani europeni, într-o alianță cu partidele de dreapta și că nu vom colabora cu PSD, pe care l-am asociat frecvent cu corupția și menținerea în subdezvoltare a României, cu bună știință.
Din păcate, noua conducere a PNL i-a trădat pe românii care ne-au acordat încrederea și ne-au votat.
Astăzi, promisiunea PNL de a dezvolta România a fost transformată într-o glumă proastă de echipa lui Florin Cîțu. Coaliția de dreapta a fost ruptă, după ce Florin Cîțu a încălcat protocolul de funcționare cu bună știință. Suntem pe primul loc în Europa la numărul de morți raportat la numărul de locuitori, cresc prețurile la energie, benzină, alimente sau materiale de construcție. Și, din cauza orgoliilor politice ale unor copii bătrâni, tot nu avem un guvern cu puteri depline care să se lupte cu aceste probleme.
Astăzi, noua conducere a PNL se milogește de PSD pentru a obține voturile acestui partid considerat odată nefrecventabil, încălcând expres o rezoluție a BPN potrivit căreia PNL nu va colabora sub nicio formă cu PSD.
Cât despre viața internă de partid, liderii „noului” PNL evocă democrația, dar nu par să știe cum se pune în practică.
Ceea ce era înainte o mândrie, să faci parte din marele Partid Național Liberal, a ajuns să fie astăzi un stigmat rușinos. Si toată această decadență s-a petrecut în numai câteva luni. Ce am fost și ce am ajuns.
Eu nu pot să fiu părtaș la acest mod de a face politică. Nu îmi dau, încă, demisia din PNL pentru că am muncit 13 ani pentru un crez și încă mai păstrez o mică speranță că nu voi fi nevoit să abandonez acest partid minunat, cel mai vechi din România, simbolul rezistenței, al dezvoltării și întregirii națiunii române prin politicieni luminați.
Încă mai sper că această conducere ineptă va fi debarcată și că PNL va asculta, măcar în ultimul ceas, nemulțumirile oamenilor și va renunța să mai execute orbește comenzile de la Cotroceni.
Dacă am învățat ceva în acești ani de când fac politică, este că sunt momente în care trebuie să alegi între drumul ușor, plin de avantaje personale, și drumul greu, plin obstacole, dar care corespunde convingerilor pe care le ai. Am văzut atâția colegi care disprețuiesc felul cum conduce Florin Cîțu, dar au ales drumul ușor al sprijinirii unor decizii greșite, pentru a obține avantaje personale.
În ceea ce mă privește, eu rămân fidel angajamentelor luate față de cetățeni și voi lupta în Parlament pentru a promova obiectivele pe care le-am promis în campanie și pentru a contracara orice tendințe nedemocratice.”
Ieri, deputatul afirma despre gestul lui Ludovic Orban că „mai există în politică morală și respectarea cuvântului dat”.
„Ludovic Orban şi-a anunţat în plenul Camerei Deputaților retragerea din grupul parlamentar al PNL, urmând să își continue activitatea ca parlamentar neafiliat. De ce? Pentru că mai toate deciziile politice luate de PNL, ȋn ultima vreme, sunt diametral opuse cu linia de mesaj pe care noi am avut-o ȋnainte de alegerile parlamentare. Nu mai avem nimic din aura acelui partid care a prezentat cel mai voluminos, cel mai consistent, cel mai serios program de guvernare. Nu mai avem nimic din mesajele mature şi echilbrate de anul trecut”, a completat deputatul, pe Facebook.
„Am fost partidul care şi-a asumat guvernarea ȋn cea mai grea perioadă posibilă, partidul care a dat ȋncredere că se poate mai bine, partidul care a vorbit ȋn campanie numai despre dezvoltarea României cu bani europeni, am avut sloganul “Dezvoltăm România”, iar acum am ajuns o glumă proastă, o umbră a acelui partid serios de anul trecut. Suntem imaturi, suntem neserioşi, suntem izolaţi şi am ajuns să facem politică după capriciile unor copii bătrâni, Klaus Iohannis şi Florin Cîţu”, a mai scris Alexandru Kocsis.
El a adăugat că „unii s-au bucurat prematur, ȋnţelegând că Orban a demisionat din partid. Este şi asta o manifestare a analfabetismului funcţional, să nu ȋnţelegi evenimentele din jurul tău. Poate se va ȋntâmpla, poate va demisiona şi din partid după 31 de ani de PNL, dar dacă se va ȋntâmpla asta, numai un prost s-ar putea bucura”.
Ludovic Orban a anunţat marţi, în plenul camerei Deputaţilor, că se retrage din grupul parlamentar al PNL și că îşi va continua activitatea ca parlamentar neafiliat. În discursul său, Orban l-a atacat pe „chiriaşul de la Cotroceni”.
Partenerii noștri