• Administrația Trump susține că TikTok ridică probleme de securitate națională.
  • Datele personale ale utilizatorilor americani ar putea fi obținute de Guvernul Chinei.
  • Departamentul Comerțului „probabil că și-a depășit” autoritatea legală în emiterea interdicției.

Un al doilea judecător din SUA a acordat luni, cu întârziere, o hotărâre preliminară care bloca Departamentul de Comerț al SUA să impună restricții asupra aplicației de distribuire a videoclipurilor scurte deținută de China, TikTok, care ar fi interzis efectiv utilizarea acesteia în Statele Unite, scrie Reuters.

Judecătorul de district al SUA, Carl Nichols, din Washington, a emis un ordin într-un proces intentat de proprietarul TikTok ByteDance la mai mult de o lună după ce judecătorul american Wendy Beetlestone din Pennsylvania a blocat aceleași restricții care urmau să intre în vigoare pe 12 noiembrie într-un proces intentat de unii Utilizatori TikTok.

Nichols, pe 27 septembrie, a blocat separat Departamentul Comerțului să interzică magazinelor de aplicații Google Apple Inc. și Alphabet Inc să ofere aplicația pentru descărcări de către noii utilizatori.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că este „mulțumit că instanța a fost de acord cu noi și a acordat o măsură preliminară”.

Nichols, care a fost numit de președintele Donald Trump anul trecut, a declarat că Departamentul Comerțului „probabil că și-a depășit” autoritatea legală în emiterea interdicției efective TikTok „și a acționat într-o manieră arbitrară și capricioasă, nereușind să ia în considerare alternative evidente”.

Departamentul Comerțului a declarat că va „apăra energic” ordinul executiv al lui Trump din august, care autoriza restricțiile și a spus că „este pe deplin în concordanță cu legea și promovează interese legitime de securitate națională. Guvernul va continua să se conformeze ordinelor”.

Ordinul lui Nichols impune agenției să interzică găzduirea de date în Statele Unite pentru TikTok, servicii de livrare de conținut și alte tranzacții tehnice.

Vineri, administrația Trump a refuzat să acorde ByteDance o nouă prelungire a ordinului lui Trump din august prin care să ceară dezinvestirea activelor americane ale TikTok, dar discuțiile vor continua, a raportat Reuters.

Departamentul Trezoreriei a declarat vineri că guvernul „se angajează alături de ByteDance să finalizeze dezinvestirea și alte măsuri necesare pentru rezolvarea riscurilor de securitate națională”.

Administrația Trump susține că TikTok ridică probleme de securitate națională, deoarece datele personale ale utilizatorilor americani ar putea fi obținute de guvernul Chinei. TikTok, care are peste 100 de milioane de utilizatori din SUA, neagă acuzația.

Sub presiunea guvernului SUA, ByteDance este în discuții de luni de zile pentru a finaliza un acord cu Walmart Inc și Oracle Corp pentru a transfera activele americane ale TikTok într-o nouă entitate.

Un tribunal de apel din SUA va asculta argumentele cu privire la anularea interdicțiilor impuse de Nichols, magazinului de aplicații, pe 14 decembrie.