• Incendiul a fost declanșat joi la prânz, însă azi s-a apropiat periculos de mult de zonele locuite.
  • Mai multe hoteluri și case de pe coasta nordică a insulei au fost evacuate preventiv.
  • Din cauza tenperaturilor ridicate, 51 de incendii de pădure şi de vegetaţie au fost raportate în ultimele 24 ore.

Mai multe hoteluri de pe insula greacă Samos au fost evacuate din cauza unui puternic incendiu de vegetație.

Incendiul a fost declanșat joi la prânz, însă azi s-a apropiat periculos de mult de zonele locuite. Mai multe hoteluri și case de pe coasta nordică a insulei au fost evacuate preventiv.

Din cauza temperaturilor ridicate, 51 de incendii de pădure şi de vegetaţie au fost raportate în ultimele 24 ore.

Peste 100 de pompieri, șapte echipe terestre și voluntari luptau împotriva flăcărilor, ajutați din aer de cinci avioane și șase elicoptere. Alți 52 de pompieri și 22 de mașini de pompieri erau așteptați să vină din Pireu.

Anul acesta teperaturile sunt ridicate chiar și după standardele grecești. Azi, temperaturile au ajuns la 34 de grade în samos. În ultimele două decenii,insula a fost lovită în mod regulat de incendii.

Nikos Koudounis, medic în Atena, a povestit, la Aleph News, despre dezastrul natural din Grecia.

La ora actuală, situația este mai bună. Doar într-o singură stațiune mai este incendiu. Mai multe echipaje, inclusiv elicoptere sunt la fața locului. Nu există niciun turist, nicio persoană care să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Nimeni nu plecat de pe insulă, dar au fost duși în alte hoteluri. Oamenii din Guvern spun că situația este sub control, la ora actuală”, a spus sursa citată.

În Grecia, cel mai grav incendiu de vegetație a avut loc în 2018, în apropiere de localitatea Mati, acolo unde 102 oameni au murit.

În Cipru sunt așteptate temperaturi de 41 de grade Celsius

Între timp, în Cipru, temperaturile sunt aşteptate să ajungă în weekend la 41 de grade Celsius în zonele din centrul insulei, potrivit Oficiului Meteorologic din Cipru.

Copiii şi bătrânii au fost sfătuiţi să rămână în case, a declarat un meteorolog, vineri, pentru televiziunea de stat.

Medicii au recomandat populaţiei să evite alcoolul şi băuturile îndulcite cu zahăr, să consume multă apă şi să limiteze expunerea la soare la doar câteva minute.