- Casele vedetelor de cinema sunt distruse de flăcările care lovesc Hollywood-ul.
- Incendiile de vegetație sunt cele mai grave din istoria Los Angeles-ului.
- Peste 100.000 de persoane au fost nevoite să evacueze.
Dealurile Hollywood-ului au luat foc joi dimineață, în timp ce incendiile au cuprins orașul Los Angeles, scrie Reuters.
Peste 100.000 de persoane au primit ordin să fie evacuate, în timp ce vânturi uscate, cu forța unui uragan, au răspândit flăcările pe un teren arid care nu a mai văzut ploaie de luni de zile. Cel puțin cinci persoane au murit de la izbucnirea incendiilor marți. Casele vedetelor de cinema și ale celebrităților au fost printre cele mistuite de flăcări, care au sfâșiat unele dintre cele mai somptuoase proprietăți imobiliare din lume.
„Această furtună de foc este cea mai mare”, a declarat primarul orașului Los Angeles, Karen Bass, într-o conferință de presă, după ce s-a întors în grabă în oraș, întrerupând o călătorie oficială în Ghana.
Cel puțin șase incendii de vegetație separate ardeau în comitatul Los Angeles. Trei dintre acestea au fost catalogate drept „0% controlate”, inclusiv o pereche de conflagrații uriașe de pe flancul estic și vestic al orașului și incendiul mai mic Sunset Fire care face ravagii în Hollywood Hills, chiar deasupra bulevardului Hollywood.
Departamentul de pompieri din Los Angeles a emis un ordin de evacuare pentru persoanele aflate într-o zonă cuprinsă între Hollywood Boulevard la sud, Mulholland Drive la nord, autostrada 101 la est și Laurel Canyon Boulevard la vest – toate adrese emblematice pentru film, televiziune și muzică. Semnul Hollywood se află vizavi de autostradă. În partea de vest a orașului Los Angeles, incendiul Palisades a mistuit 6 406 hectare și sute de structuri pe dealurile dintre Santa Monica și Malibu, coborând Topanga Canyon până la Oceanul Pacific marți.
Unii locuitori s-au aventurat să revină în zonele deja măturate de incendiu, unde coșurile de cărămidă au rămas deasupra deșeurilor carbonizate și a vehiculelor arse. Pe un stâlp fluturau rămășițele unui steag american zdrențuit și ars.
La est, la poalele Munților San Gabriel, incendiul Eaton a distrus alte 4.289 de hectare, alte 1.000 de structuri și a ucis cel puțin cinci persoane, potrivit autorităților. „Ne confruntăm cu un dezastru natural istoric. Și cred că acest lucru nu poate fi spus cu suficientă tărie”, a declarat Kevin McGowan, directorul pentru gestionarea situațiilor de urgență din comitatul Los Angeles, în cadrul unei conferințe de presă.
Chiar dacă meteorologii au declarat că vânturile se vor potoli pentru scurt timp miercuri seară, așa-numitele condiții de steag roșu ar trebui să rămână până vineri. Amploarea și răspândirea incendiilor au depășit capacitatea echipelor de pompieri epuizate.
Pompieri din alte șase state americane au fost trimiși de urgență în California, în timp ce alte 250 de companii de pompieri cu 1.000 de persoane au fost mutate din California de Nord în California de Sud, a declarat șeful pompierilor din comitatul Los Angeles, Anthony Marrone, în cadrul unei conferințe de presă. Lipsa apei a făcut ca unii hidranți să rămână fără apă în zona de lux Pacific Palisades, au declarat oficialii.
„Am împins sistemul la extrem. Luptăm împotriva unui incendiu de vegetație cu ajutorul sistemelor urbane de apă”, a declarat reporterilor Janisse Quinones, director executiv al Departamentului de Apă și Energie din Los Angeles.
Incendiile au lovit într-un moment deosebit de vulnerabil pentru sudul Californiei, care nu a înregistrat precipitații semnificative de luni de zile. Apoi au venit vânturile puternice Santa Ana, care au adus aerul uscat al deșertului dinspre est spre munții de coastă, alimentând incendiile în timp ce suflau peste vârfurile dealurilor și prin canioane.