- Noul Regulament UE privind A.I.-ul intră în vigoare la 1 august.
- Companiile care nu respectă regulile vor fi sancționate cu până la 7% din cifra de afaceri.
- Regulamentul A.I. vine în complementaritatea Regulamentului GDPR.
De azi intră în vigoare un nou Regulament UE privind Inteligența Artificială. Acesta prevede sectoarele și categoriile de afaceri pentru care se aplică, categoriile de sisteme de Inteligență Artificială afectate, în funcție de riscul pe care îl prezintă, obligațiile pentru sistemele A.I. cu grad ridicat de risc și sancțiunile pentru nerespectare. Plătești mult dacă nu respecți regulamentul.
Ce implică noul regulament A.I.?
Noul regulament clasifică aceste sisteme de A.I. în patru categorii în funcție de riscul pe care îl prezintă. Astfel, există sisteme A.I. interzise, care recunosc persoane și deduc emoții, afectând astfel drepturile cetățeniilor din Uniunea Europeană. Urmează sistemele cu grad ridicat de risc, acele sisteme care sunt utilizate la angajare și în infrastructura critică. Următoarele sisteme sunt cele cu grad limitat de risc, adică chatbot-urile și cele generatoare de text. Sistemele utilizate de A.I. sunt cele fără risc și care au un grad minim.
Sunt foarte multe obligații care trebuie respectate. Trebuie ca documentația tehnică să fie pusă la punct, trebuie înregistrate evenimentele și păstrată o evidență a sistemelor și trebuie furnizate instrucțiuni clare de folosire a Inteligenței Artificiale. De asemenea, este necesară supravegherea umană.
Ce schimbări impune antrteprenorilor de la noi?
Amenzile sunt foarte mari. Regulamentul va afecta în special serviciile financiare, cum ar fi băncile. Vor fi afectate și utilitățile și serviciile medicale. Cei care nu respectă regulamentul vor primi sancțiuni de până la 7% din cifra globală.