• 51 de delegații din 45 de țări participă la MSPO, în Kielce.
  • Invitatul special al expoziției de armament este Ucraina, care va prezenta echipamentele produse în ultimii doi ani.
  • Războiul din Ucraina a pus presiune pe industria de armament, dar a dus și la profituri uriașe pentru companiile de apărare.

Începe expoziția internațională de armament MSPO, din Kielce, Polonia. Acolo are loc cea mai mare prezentare de echipamente militare din Europa de Est și una dintre cele mai mari din continentul european. Participanți din 45 de țări își prezintă cele mai noi tehnologii de apărare și iau parte la conferințe care
dezbat teme aprinse, de actualitate, într-un context tot mai dificil de securitate.

Cu ce vine nou această expoziție și care sunt companiile care ies în evidență?

Aceasta este a 32-a ediție a târgului de apărare de la Kielce, Polonia, și are un număr record de expozanți, mai precis 769, fiind un târg de apărare care crește de la an la an. Este, de altfel, al treilea ca mărime la nivel mondial, după Eurosatory, care se desfășoară în Franța, și DSEI, cel din Londra.

Anul acesta, Ucraina este invitatul special al expoziției, având mai multe standuri, 25 mai precis, în care prezintă, atât la scară redusă, cât și la dimensiune naturală, unele dintre dronele folosite de armata ucraineană pentru a ataca pozițiile rusești. Printre acestea se numără drona Zucifer Hunter, folosită de ucraineni pentru a lansa bombe spre ruși, drona Miri Shark, vehiculul Harta 2, precum și alte echipamente.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Standuri impresionante au și sud-coreenii, care au o zonă special dedicată echipamentelor lor, expuse de diferite firme. Știm deja că Polonia a achiziționat numeroase echipamente militare de la sud-coreeni, precum obuzierele K9 Thunder, tancurile K2 și sistemele Chunmoo. De altfel, aceștia au organizat și o conferință dedicată cooperării dintre Varșovia și Seul.

Statele Unite au, de asemenea, un pavilion separat, dedicat exclusiv echipamentelor militare, și, bineînțeles, companiile poloneze au o prezență semnificativă. Sunt peste 150 de companii poloneze, ceea ce este impresionant, mai ales dacă comparăm cu expoziția BSDA din România și cu prezența companiilor românești la acest târg, care nu a depășit numărul de 20.

Dacă te întrebi dacă România are un stand aici, în Polonia, te anunț că nu. De exemplu, Romarm, de la care ne-am fi așteptat să fie prezent, nu are stand. Nicio companie românească nu este prezentă, deși vorbim despre foarte multe țări participante din întreaga lume și chiar despre Ucraina, care, deși este în război, a reușit să vină aici cu mai multe companii.

Cum se simte acolo amenințarea rusă și cum influențează acest lucru industria de apărare?

Bruse este motivul pentru care această expoziție și altele asemănătoare se extind de la an la an, cel puțin de la cea de-a doua invazie a Ucrainei din februarie 2022. De la stand la stand, în punctul de echipamente prezentate, vei auzi reprezentanții companiilor vorbind despre cum aceste echipamente pot face față diverselor arme rusești sau îți vor oferi scenarii din războiul din Ucraina și cum aceste arme ar putea fi folosite acolo sau în situații asemănătoare.

Războiul din Ucraina a fost, din păcate, și un teren de testare pentru foarte multe echipamente militare, iar situația din această țară este un alt motiv pentru care guvernele lumii au decis intensificarea apărării și demararea unor programe uriașe de investiții în apărare. Este clar că, după 24 februarie 2022, s-a pus o presiune enormă pe industria de apărare, în special pe cea europeană, și că statele au realizat că stocurile lor nu sunt tocmai suficiente pentru un posibil conflict.

Bineînțeles, pe de altă parte, acest lucru a favorizat și a fost exploatat de cele mai multe dintre aceste companii.

Citește și