• Vineri, 14 mai, încep înscrierile pentru „Rabla Electrocasnice”
  • Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa
  • Barna Tánczos a estimat că vor fi peste 200.000 de beneficiari

De astăzi îți poți schimba electrocasnicele vechi cu unele noi cu bani de la Minister. Începe „Programul Rabla pentru electrocasnice”. Finanțarea se acordă sub formă de vouchere cu valori cuprinse între 200 și 500 de lei în funcție de ce categorie de electrocasnice vrei.

Te înscrii pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și îți poți schimba laptopul, mașina de spălat sau aparatul de aer condiționat cu unul nou. Sunt așteptați 200.000 de beneficiari. O săptămână este dedicată înscrierilor, iar primele vouchere se vor primi începând cu 21 mai.

Ce modificări există în programul de anul acesta?

După spusele ministrului Tánczos Barna, bugetul de anul aceste este cel mai mare, 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. O modificare adusă anul acesta este creşterea sumei cu 100 de lei pentru maşinile de spălat rufe de la 300 la 400 de lei. Voi fi trei etape, până pe 2 iulie, fiecare etapă fiind pentru o categorie de electrocasnice.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt: 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

„Pentru un aer condiționat va fi un voucher de 400 și pentru un laptop, un voucher de 500 (lei). Ca inițiativă a statului mi se pare ok din punctul nostru de vedere, al cetățeanului de rând. Cu atât mai mult, mă gândesc și la oamenii care nu își permit și poate acesta este un impuls în a se înscrie și a beneficia de un aparat nou. Costurile reduse se văd, acum vă spun din propria experiență, la celelalte aparate pe care le mai dețin în locuința mea, se văd clar la consumul de energie”, a spus Daniela Cotoi, beneficiar al programului.

Administrației Fondului pentru Mediu a publicat un ghid de utilizare a aplicației

Administrației Fondului pentru Mediu a publicat un manual de utilizare a aplicației. Ghidul poate fi consultat aici. Pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  • Selectează butonul „Înregistrare beneficiar” şi apoi completează informaţiile solicitate.
  • Completează toate câmpurile cu informaţiile necesare şi bifează căsuţele din formular.
  • Selectează butonul „Creează un cont nou”. Vei primi un SMS cu un cod.
  • Introdu codul de activare pentru a finaliza înregistrarea şi apăsă butonul „Activare cont”.  
  • Autentifică-te în aplicaţie utilizând adresa de email si parola completate în cadrul formularului de înregistrare.

Datele introduse în formular vor fi comparate cu datele din documentul de identitate încărcat. CNP-ul introdus nu se mai poate modifica/corecta după crearea contului.

Autentificarea în aplicaţie  

  • Selectează butonul „Autentificare” din partea din dreapta sus a aplicaţiei.  
  • Introdu datele de autentificare în câmpurile prezentate „E-mail” şi „Parola”.
  • Selectează butonul „Autentificare”.  

Completarea datelor personale şi ataşarea documentelor necesare  

  • După autentificarea în contul personal îți poți edita / completa datele personale accesând secţiunea „Profil”
  • Pentru a edita datele apasă pe butonul „Editează profil”
  • În ecranul de editare profil se poate încărca copia scanată a Cărţii de identitate (CI) sau a Buletinului de identitate (BI), şi declaraţia pe propria răspundere a solicitantului
  • Toate datele, cu excepţia CNP-ului, pot fi modificate.
  • După efectuarea modificărilor, selectează butonul „Salvează” pentru a salva modificările efectuate.  

Generarea declaraţiei  

  • Declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului necesară utilizării voucherelor se va genera prin accesarea butonului „Tipăreşte declaraţie” după completarea informaţiilor necesare din profilul de utilizator.  
  • După selectarea butonului „Tipăreşte declaraţia” vei fi îndrumat să salveze local declaraţia.
  • Ai obligaţia de a o imprima, semna, scana şi reîncărca declaraţia semnată.

Generarea voucherelor  

  • Generarea de vouchere se realizează din meniul situat în partea din stânga sus al aplicaţiei.  
  • Selectează opţiunea „Generează voucher” din meniu şi o să fii redirecţionat către pagina unde poți genera voucherele.
  • Din lista „Tip voucher” selectează dispozitivul electrocasnic pentru care doreşti generarea voucherului și confirmă prin bifă că nu ai datorii la bugetul local şi de stat şi apoi selectează butonul „Salvare  
  • Aplicaţia va genera voucherul şi-l va afişa în pagină.  

Utilizarea voucherelor  

Voucherele generate de către persoana fizică vor fi activate de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Acest lucru o să fie evidenţiat în fereastra de afişare a voucherelor. După activarea acestora de către AFM, voucherele se pot utiliza. Tu ai obligaţia să încarci copia scanată a cărţii / buletinului de identitate şi declaraţia pe proprie răspundere până la momentul utilizării voucherelor. Neîndeplinirea acestei condiţii va rezulta în imposibilitatea utilizării acestora la momentul efectuării tranzacţiei.  

a. Utilizarea voucherelor în magazin fizic  

Voucherul se poate folosi în magazinele propriu-zise / fizice în două moduri: prin prezentarea voucherului pe un dispozitiv mobil, din contul tău, şi citirea codului de bare de către comerciant (sau a codului de voucher efectiv); sau prin imprimarea voucherului şi prezentarea acestuia în format fizic (pe hârtie) comerciantului.

b. Utilizarea voucherelor online  

Voucherul poate fi folosit în magazinele online prin copierea codului de voucher şi lipirea acestuia (copy/paste) în câmpul pus la dispoziţie în site-ul comerciantului. Voucherele se pot utiliza o singură dată. Cele nefolosite vor expira după 15 zile de la data activării acestora de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).