• Încrederea cetăţenilor europeni în guvernele naţionale a scăzut, inclusiv în România, arată un studiu
  • Datele arată că încrederea în guvernele naţionale este la nivelul de doar 3,9 puncte (din totalul de 10) la nivelul Uniunii Europene
  • Cetăţenii polonezi au cea mai scăzută încredere în Guvern (2,1), în timp ce Guvernul din Danemarca se bucură de cea mai mare credibilitate (7,0)
  • În România, încrederea în Guvern era în februarie-martie 2021 la nivelul 3,4 puncte (sub media europeană de 3,9 puncte)

Încrederea în guverne este în scădere în statele Uniunii Europene, inclusiv în România, în contextul pandemiei, înregistrându-se şi o diminuare a încrederii în instituţiile comunitare, relevă un studiu elaborat de Agenţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Trai şi de Lucru (Eurofound).

„Încrederea în instituţii a scăzut în spaţiul Uniunii Europene, în special încrederea în guvernele naţionale generând semnale de alarmă în numeroase state membre”, arată concluziile studiului intitulat „Condiţiile de viaţă şi de lucru şi COVID-19″.

Datele arată că încrederea în guvernele naţionale este la nivelul de doar 3,9 puncte (din totalul de 10) la nivelul Uniunii Europene, sub încrederea în presă (4,2 puncte), în UE (4,6), în poliţie (5,7) şi în sistemul medical (5,9).

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În toate cele 27 de state membre UE, încrederea în guvernele naţionale a scăzut în ultimul an

Cetăţenii polonezi au cea mai scăzută încredere în Guvern (2,1), în timp ce Guvernul din Danemarca se bucură de cea mai mare credibilitate (7,0).

În România, încrederea în Guvern era în februarie-martie 2021 la nivelul 3,4 puncte (sub media europeană de 3,9 puncte), în scădere faţă de 3,8 puncte în aprilie-mai 2020 şi faţă de 3,5 puncte în iunie-iulie 2020, arată studiul, vizualizat de MEDIAFAX. Şi media încrederii în Uniunea Europeană a scăzut în ultimul an, deşi în unele ţări, inclusiv în România, încrederea în instituţiile comunitare este în creştere.

„Încrederea în Uniunea Europeană a scăzut de la 5,1 puncte în vara anului 2020 la 4,6 puncte în primăvara anului 2021 (…). Cu toate acestea, încrederea cetăţenilor în instituţiile UE rămâne mai mare decât cea în guvernele naţionale”, arată studiul.

Cea mai scăzută încredere a cetăţenilor în UE se înregistrează în Grecia (3,5 puncte) şi în Cehia (3,6 puncte). Cea mai mare scădere a încrederii în UE în ultimul an s-a înregistrat în Germania, de la 5,4 la 4,0 puncte, precum şi în Austria, de la 4,9 la 3,8.

Cea mai mare încredere în UE este în Irlanda

Cea mai mare încredere în UE este în Irlanda (5,8), în Finlanda (5,6) şi în Polonia (5,2). În România, încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană a crescut de la 4,5 puncte în aprilie-mai 2020 la 5,3 puncte în februarie-martie 2021. Încrederea în UE a crescut în ultimul an şi în Ungaria, Malta şi Portugalia. Studiul a fost efectuat în trei etape – aprilie-mai 2020, iunie-iulie 2020 şi februarie-martie 2021.

Agenţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Trai şi de Lucru (Eurofound) avertizează că erodarea încrederii în instituţii riscă să afecteze „coeziunea socială” în spaţiul Uniunii Europene.

Massimiliano Mascherini, directorul Departamentului Eurofound pentru Politici Sociale, a evidenţiat importanţa analizării modului în care pandemia a afectat diversele categorii de cetăţeni, pentru a fi luate măsuri de remediere.

„Pentru restabilirea încrederii în guvernele naţionale şi în UE, va fi esenţial să fie înţelese nevoile oamenilor şi să fie abordate într-o manieră holistică după criza COVID-19. Iniţiative precum dezbaterea privind viitorul Europei vor juca un rol important din acest punct de vedere, mai ales în contextul discuţiilor despre o economie mai ecologică şi mai digitalizată care să lucreze în favoarea cetăţenilor UE şi să abordeze inegalităţile”, a declarat Massimiliano Mascherini.