• Autoritățile urmează să decidă dacă piețele vor fi redeschise
  • 50% dintre legumele românești se vând în piețe
  • Iohannis nu este de acord cu legea redeschiderii pieţelor
  • Piețe: trafic mediu de 10.000 de oameni/zi
  • Vânzări: 500.000 de lei/zi

Autoritățile urmează să decidă dacă piețele vor fi redeschise. Producătorii sunt disperați pentru că este din ce în ce mai frig, iar legumele și fructele vor îngheța pe tarabe.

Ei spun că nu mai rezistă mai mult de câteva zile, așa că decizia de a se redeschide piețele ar trebui să fie luată cât mai repede.
În ceea ce privește prețurile, părerile sunt împărțite.

Unii fermieri spun că își vor vinde marfa pe nimic, doar să scape de ea.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Fermierii spun că să fie ținuți afară e bătaie de joc

Eu am vacă acasă, animale. I-am făcut acoperiș, i-am făcut pereți, are ușă la grajd. Și tu pe mine mă scoți în stradă? Să mor de frig că-mi vând și eu niște mere.

Doamne, dar sper să ne bage înăuntru. Unde să mă mai angajeze la timpul ăsta? Ce să fac, să mă las de munca mea de o viață? Nu știu, mi-e greu rău. Eu și copiii mei din asta trăim. Și ei să își bat joc acum de noi?”, a declarat Mihaela, producătoare.

Lăsăm și mai ieftin, dăm la cucoane și mai mult, câte un morcov, câte o asta, îi dăm si mai mult. Mi-au înghețat mâinile aici.”, a spus Steliana, producătoare.

E o chestie discriminatorie. În primul rând că de ce piețele și nu și supermarketurile? Păi prin faptul că ai închis piețele, nu aglomerezi și supermarketurile?”, a mai spus un producător indignat.

Iohannis respinge legea redeschiderii pieţelor

Cel mai important mesaj pentru ei vine de la preşedinte. Iohannis transmite că pieţele în aer liber vor funcţiona în continuare. 

Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. Această măsură a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Însă, faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea PSD-istă din Parlament hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen.”

Iohannis nu a spus cu subiect şi predicat, dar a lăsat de înţeles că nu va promulga legea privind redeschiderea pieţelor, votată cu circ de parlamentari.

Până aflăm ce va face președintele pieței cu soarta piețelor agroalimentare, îți spun că mâncăm 3,3 milioane de tone de legume pe an și 2,1 milioane de tone de fructe anual. Iar 50% dintre legumele produse în țară se vând în piețe. Doar 20% dintre produsele românești se găsesc pe rafturile supermarketurilor.

Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. Această măsură a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Însă, faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea PSD-istă din Parlament, fără să se documenteze, doar din motive politicianiste, hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen”, a mai spus Klaus Iohannis, președintele României.

Din Asociația Administratorilor Piețelor din România fac parte 35 de piețe.