• Singurul sceptru pe care este sigur că îl va lua de la China – peste zece luni, potrivit ONU – este cel de cea mai populată țară din lume.
  • Toți indicatorii erei Narendra Modi – începând cu 2014 – indică o deteriorare a parlamentarismului și a diviziunii puterilor.
  • Polarizantul Narendra Modi va prezida evenimentele de mâine de la Fortul Roșu din Delhi fără mari planuri.

India tocmai a depășit 70 de ani de speranță de viață și a redus rata natalității la nivelul optim de 2,1 copii pe femeie, dar nu a devenit o superputere, iar lumea nu poate numi nicio marcă indiană. Singurul sceptru pe care este sigur că îl va lua de la China – peste zece luni, potrivit ONU – este cel de cea mai populată țară din lume. Asta înseamnă o mai mare vizibilitate, care ar trebui să aducă o mai mare responsabilitate.

Cu toate acestea, toți indicatorii erei Narendra Modi – începând cu 2014 – indică o deteriorare a parlamentarismului și a diviziunii puterilor. A trecut de la o democrație vibrantă la o democrație șubrezită.

Caracterul neconfesional al țării este pe marginea prăpastiei. Deși este a șasea cea mai mare economie din lume, problemele sale de inegalitate și sărăcie, exacerbate de sistemul de caste, nu se diminuează. Occidentul și-a pus cuvintele frumoase în India, dar fabricile sunt în China. Chiar și Bangladesh o depășește deja în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Polarizantul Narendra Modi va prezida evenimentele de mâine de la Fortul Roșu din Delhi fără mari planuri. Nu va fi menționat Nehru. Și în lipsa marilor centre comerciale, guvernul încredințează totul exaltării drapelului, pe care matricea sa doctrinară, RSS, îl denigrează pentru că include verdele islamului.

Rahul Gandhi, un epigon al familiei Nehru, s-a plâns că statul îi obligă pe oameni să cumpere steaguri pentru a opta pentru orez sau făină. Subzistența a sute de milioane de oameni depinde încă de cardul de rație.

1,4 miliarde de copii

Cu toate acestea, calea urmată de singura țară-civilizație de această dimensiune – alături de China – ar trebui să ridice semne de întrebare, după standardele care se aplică la Beijing.

Modi și-a mărit majoritatea, la ultimele alegeri, grație unui atentat cu bombă cosmetizat în Pakistan, amplificat de televiziunile sale. Dar îndepărtarea sa de la putere nu mai este un vis imposibil, după cum arată pierderea populatei Bihar în această săptămână. Până atunci, va continua să redenumească orașe cu nume musulmane, precum Allahabad.

În mod lăudabil, tocmai a promovat o femeie aborigenă, Droupadi Murmu, în funcția de președinte. Scopul este de a-i împiedica pe animiști să se convertească la creștinism, cu sancțiuni mai mari.

Desigur, India încă mai crede în educație ca sursă de progres familial. Dar rămâne în urmă în ceea ce privește indicii de fericire. Pentru a depăși această situație, a perfecționat escapismul de la Bollywood și, mâine, fluturarea a milioane de steaguri de poliester.