• India a interzis sâmbătă exporturile de grâu, la doar câteva zile după ce a declarat că vizează livrări record în acest an, în condițiile în care un val de căldură toridă a redus producția, iar prețurile interne au urcat la un nivel record.
  • Guvernul a declarat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit deja emise și către acele țări care solicită livrări „pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară”, potrivit Reuters.
  • Cumpărătorii globali mizau pe livrările celui de-al doilea mare producător de grâu din lume, după ce exporturile din regiunea Mării Negre s-au prăbușit în urma invaziei Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie.

India a interzis sâmbătă exporturile de grâu, la doar câteva zile după ce a declarat că vizează livrări record în acest an, în condițiile în care un val de căldură toridă a redus producția, iar prețurile interne au urcat la un nivel record.

Înainte de interdicție, India își propusese să expedieze un număr record de 10 milioane de tone în acest an.

Prețul grâului a crescut

Interdicția ar putea duce prețurile globale la noi vârfuri și ar putea afecta consumatorii săraci din Asia și Africa.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Interdicția este șocantă”, a declarat un vânzător cu sediul în Mumbai de la o firmă de comerț global. „Ne așteptam la restricții asupra exporturilor după două-trei luni, dar se pare că cifrele privind inflația au făcut ca guvernul să se răzgândească„.

Creșterea prețurilor la alimente și energie a împins inflația anuală cu amănuntul din India spre un maxim al ultimilor opt ani în aprilie, întărind opinia economiștilor că banca centrală va trebui să majoreze mai agresiv ratele dobânzilor pentru a reduce prețurile.

Prețul grâului în India a crescut la un nivel record, ajungând pe unele piețe la vedere până la 25.000 de rupii (322,71 dolari) pe tonă, față de prețul minim de susținere stabilit de guvern de 20.150 de rupii.

Producția este afectată de caniculă

La începutul acestei săptămâni, India și-a prezentat obiectivul său record de export pentru anul fiscal 2022/23, care a început la 1 aprilie, adăugând că va trimite delegații comerciale în țări precum Maroc, Tunisia, Indonezia și Filipine pentru a explora modalități de a stimula și mai mult livrările.

Dar o creștere bruscă a temperaturilor la jumătatea lunii martie înseamnă că dimensiunea recoltei ar putea fi mai mică decât se aștepta, la aproximativ 100 de milioane de tone sau chiar mai mică, a declarat un vânzător cu sediul la New Delhi, de la o firmă de comerț global. Guvernul estimase că producția va atinge un maxim istoric de 111,32 milioane de tone.

Achizițiile guvernului au scăzut cu peste 50%. Piețele la vedere primesc livrări mult mai mici decât anul trecut. Toate aceste lucruri indică o recoltă mai mică”, a declarat vânzătorul.

Piața globală va fi afectată de decizia Indiei

Profitând de o revenire a prețurilor globale la grâu după ce Rusia a invadat Ucraina, India a exportat o cantitate record de 7 milioane de tone de grâu în anul fiscal până în martie, în creștere cu peste 250% față de anul precedent.

Creșterea prețului la grâu a fost mai degrabă moderată, iar prețurile indiene sunt încă substanțial mai mici decât cele globale”, a declarat Rajesh Paharia Jain, un trader din New Delhi.

De fapt, prețurile la grâu în unele părți ale țării au sărit la nivelul actual chiar și anul trecut, astfel că măsura de interzicere a exportului nu este altceva decât o reacție impulsivă”, a adăugat el.

În aprilie, India a exportat o cantitate record de 1,4 milioane de tone de grâu, iar în luna mai au fost deja semnate acorduri pentru exportul a aproximativ 1,5 milioane de tone.

Interdicția indiană va ridica prețurile globale la grâu. În acest moment nu există niciun furnizor mare pe piață”, a declarat un alt dealer.