• Existența plafonului ar oferi Indiei, Chinei și altor cumpărători majori de țiței rusesc o pârghie pentru a reduce prețul pe care îl plătesc Moscovei.
  • Plafonul este menit să reducă veniturile din petrol ale Rusiei, menținând în același timp țițeiul rusesc pe piață.
  • Plafonul este un concept promovat de Statele Unite încă de când UE a prezentat pentru prima dată, în luna mai.

Statele Unite sunt fericite că India poate continua să cumpere cât de mult petrol rusesc dorește, inclusiv la prețuri mai mari decât un mecanism de plafonare a prețurilor impus de G7, dacă se ferește de serviciile de asigurări, financiare și maritime occidentale care sunt obligate de acest plafon, a declarat vineri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Plafonul ar duce în continuare la scăderea prețurilor petrolului la nivel mondial, reducând în același timp veniturile Rusiei, a declarat Yellen într-un interviu acordat Reuters în marja unei conferințe privind aprofundarea legăturilor economice dintre SUA și India. Rusia nu va putea vinde la fel de mult petrol ca în prezent odată ce Uniunea Europeană va opri importurile fără a recurge la prețul plafonat sau la reduceri semnificative față de prețurile actuale, a adăugat Yellen. Rusiei îi va fi foarte greu să continue să expedieze la fel de mult petrol ca până acum atunci când UE va înceta să mai cumpere petrol rusesc”, a spus Yellen. Vor fi puternic în căutare de cumpărători. Iar mulți cumpărători sunt dependenți de serviciile occidentale”.

India este acum cel mai mare client de petrol al Rusiei, în afară de China. Detaliile finale ale plafonului de preț care urmează să fie impus de către democrațiile bogate din G7 și Australia sunt încă în curs de elaborare înainte de termenul limită de 5 decembrie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Existența plafonului ar oferi Indiei, Chinei și altor cumpărători majori de țiței rusesc o pârghie pentru a reduce prețul pe care îl plătesc Moscovei, a declarat Yellen. Petrolul rusesc se va vinde la prețuri de chilipir și suntem fericiți că India, Africa sau China vor avea parte de acest chilipir. Este în regulă”, a adăugat Yellen.

Yellen a declarat pentru Reuters că India și companiile petroliere private indiene pot, de asemenea, să cumpere petrol la orice preț doresc, atâta timp cât nu folosesc aceste servicii occidentale și găsesc alte servicii”. Și în ambele cazuri este în regulă”.

Plafonul este menit să reducă veniturile din petrol ale Rusiei, menținând în același timp țițeiul rusesc pe piață, prin refuzarea asigurărilor, a serviciilor maritime și a finanțării oferite de aliații occidentali pentru încărcăturile de petroliere cu un preț mai mare decât un plafon fix de un dolar pe baril. O medie istorică a țițeiului rusesc din Urali de 63-64 de dolari pe baril ar putea constitui o limită superioară.

Plafonul este un concept promovat de Statele Unite încă de când UE a prezentat pentru prima dată, în luna mai, planurile pentru un embargo asupra petrolului rusesc, pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina.