• Industria pentru testarea pe animale scrie o nouă pagină neagră de existență în SUA, unde mărturiile șocante vorbesc despre animale torturate, schingiuite și lăsate să moară în chinuri.
  • În ultimul an, USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA) a documentat peste 70 de încălcări ale bunăstării animalelor la sediul companiei Envigo din Cumberland, Virginia, unde „locuiesc” 5.000 de câini din rasa beagle. Envigo crește câinii pentru cercetarea toxicologică.
  • Envigo este o organizație privată de cercetare care crește animale pentru a fi mai apoi vândute companiilor farmaceutice care fac experimente pe ele.

Industria pentru testarea pe animale scrie o nouă pagină neagră de existență în SUA, unde mărturiile șocante vorbesc despre animale torturate, schingiuite și lăsate să moară în chinuri.

Sute de astfel de câini au murit în acest centrul de reproducție din Envingo, dar guvernul SUA nu a acționat În ciuda a zeci de încălcări „înfricoșătoare” ale bunăstării.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Peste 5.000 de câini au fost înghesuiți în cuști mici, insalubre, „căptușite” cu fecale și mucegai. Un cățeluș de trei săptămâni a rămas blocat sub cușcă, astfel că fecalele uscate i-au acoperit blana. Luptele dintre tovarășii de la canisa au lăsat unii câini morți, inclusiv unul prin „eviscerare”. De asemenea, au fost identificate cazuri de câini înfometați timp de 42 de ore, astfel că s-au luptat până la moarte, de foame.

Aceste încălcări și alte zeci au fost documentate în recentele rapoarte de inspecție publică ale Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite. Cu toate acestea, până în prezent, USDA, care este responsabil pentru aplicarea Legii privind bunăstarea animalelor, nu a confiscat niciun câine și nici nu a suspendat sau revocat licența unității de creștere a animalelor din Cumberland, Virginia. Unitatea este deținută de Envigo, o companie privată cu 20 de locații în America de Nord și Europa, care folosește animale pentru cercetare farmaceutică și biomedicală.

Purtătorul de cuvânt al USDA, Andre Bell, a refuzat să comenteze acest subiect, „din cauza anchetei în curs de desfășurare”.

Lipsa acțiunii punitive, având în vedere gravitatea și numărul încălcărilor, i-a șocat pe avocații pentru drepturile animalelor.

Este derutant că USDA tocmai i-a citat pe cei de la Envigo și nu a făcut nimic altceva pentru a acorda ajutor imediat acelor animale”, spune Daphna Nachminovitch, vicepreședinte senior al organizeției People for the Ethical Treatment of Animals, care a efectuat o investigație sub acoperire separată la Envigo anul trecut.

Nu doar activiștii pentru bunăstarea animalelor sunt revoltați. Indignarea a ajuns până la politicienii americani. La începutul lunii aprilie, guvernatorul republican al Virginiei, Glenn Youngkin, a semnat cinci „legi beagle” pentru a proteja animalele de cercetare și a bloca comercianții să facă afaceri după încălcări grave ale bunăstării acestor animale.

Senatorii americani Mark Warner și Tim Kaine, ambii democrați, au scris USDA îndemnând-o să „urmeze măsuri agresive de aplicare” împotriva Envigo. „În lumina încălcărilor persistente și flagrante” ale Legii privind bunăstarea animalelor, senatorii au cerut departamentului „să suspende imediat licența unității de reproducere Envigo din Cumberland și să inițieze proceduri administrative oficiale”.

Envigo reproduce câini din rasa beagle, precum și primate, iepuri și rozătoare pentru a fi utilizate în cercetarea toxicologiei și alte experimente medicale. Unitatea din Virginia este membru al Asociației pentru Evaluarea și Acreditarea Laboratorului Animal Care International sau AAALAC, un organism de acreditare care efectuează vizite la fața locului la fiecare trei ani.

Afacerile care profită de pe urma anumitor specii de animale trebuie să fie autorizate în conformitate cu Legea privind bunăstarea animalelor, care impune ca acestea să fie inspectate în mod regulat de către USDA pentru a asigura conformitatea. În patru vizite la operațiunea Cumberland din iulie 2021 — cel mai recent în martie 2022 — inspectorii USDA au documentat peste 70 de încălcări grave ale bunăstării animalelor. Ei au descoperit că 13 femele beagle care alăptau pui de căței de șase săptămâni, 78 în total, au fost lăsate fără mâncare timp de 42 de ore. Potrivit raportului inspectorilor, Envigo a țintit să reducă producția de lapte a femelelor ca parte a procedurii de „înțărcare a cățeilor”.

A avea atâtea încălcări este „nemaiauzit”, spune Nachminovitch. Și având în vedere gravitatea lor, „este înfricoșător”.

Într-o declarație dată către National Geographic, purtătorul de cuvânt al Envigo, Mark Hubbard, a declarat că unitatea a făcut îmbunătățiri în ultimele luni, inclusiv reducerea numărului de câini la fața locului, angajarea unui al doilea medic veterinar, efectuarea a peste 2.700 de examinări fizice și creșterea salariilor personalului. „Știm că USDA a emis un alt raport de inspecție care repetă în esență constatările anterioare, toate fiind abordate printr-un plan cuprinzător de remediere care a fost în curs”, a explicat bărbatul.

Hubbard a mai spus că USDA recunoaște îmbunătățirile aduse de Envigo și că AAALAC a indicat că instalația ar trebui să continue să primească acreditare.

Cu toate acestea, Envigo are o tradiție de decenii în chinuit animale, în scopuri științifice. Înregistrările USDA arată, de asemenea, că Huntingdon Life Sciences, care mai târziu a fuzionat cu Harlan Labs pentru a forma Envigo, a avut încălcări încă de la sfârșitul anilor 1990. Citări dintr-un raport din 1997 despre Huntingdon au arătat o suferință „severă” la o unitate din New Jersey – inclusiv un câine cu un picior rupt netratat, un câine drogat care a ar fi trebuit eutanasiat și primate care strigau și vărsau, nesupravegheate de un veterinar.

Dosarul firmei Envigo este un „dezastru fără precedent”, spune Eric Kleiman, cercetător la Animal Welfare Institute, o organizație nonprofit cu sediul în Washington.

National Geographic remarcă faptul că USDA e necruțătoare cu alte instituții care abuzează animalele, însă închid ochii de fiecare dată când vine vorba de Envigo, centru unde au murit peste 300 de câini între 1 ianuarie și 20 iulie 2021. „Unitatea nu a luat măsuri suplimentare pentru a determina cauzele decesului”, se arată în raportul USDA. Nicio măsură nu a fost luată până în prezent.

Un medic veterinar pentru 5.000 de câini

Neîncercarea de a stabili de ce au murit câinii încalcă Legea privind bunăstarea animalelor. La momentul inspecțiilor USDA din iulie și octombrie 2021, Envigo avea un singur medic veterinar care să se ocupe de 5.000 de câini.

În raportul din 20 iulie, inspectorii au remarcat șapte neconformități directe, inclusiv privarea de alimente, spațiile de locuit înghesuite și îngrijirea veterinară inadecvată pentru infecțiile urechii și rănile purulente. Deși legea în obliga să revină în inspecție după 14 zile, nu au făcut-o.

Legea privind bunăstarea animalelor prevede, de asemenea, ca ori de câte ori USDA consideră că o afacere „pune sănătatea oricărui animal în pericol grav”, departamentul trebuie să notifice procurorul general al SUA, care are puterea de a urmări cazul în instanța federală. Dar USDA nu a reușit să facă acest lucru în acest caz.

„Durere prelungită, neatenuată”

O investigație recentă a unei alte unități acreditate de AAALAC indică faptul că problemele de bunăstare ale Envigo nu sunt izolate.

Inotiv, o companie multinațională de dezvoltare farmaceutică în expansiune rapidă care crește, vinde și efectuează experimente de toxicologie pe animale – a raportat venituri de 89,6 milioane de dolari anul trecut, când a achiziționat Envigo. Inotiv deține aproximativ 62.000 de animale, inclusiv maimuțe, iepuri și pisici, precum și mii de câini din rasa beagle.

Într-o investigație sub acoperire de șapte luni, lansată pe 21 aprilie, asociația Humane Society a Statelor Unite a descoperit că patrupedele, primatele, porcii, șoarecii și șobolanii s-au confruntat cu „dureri prelungite, neatenuate” în timpul testelor toxicologice, înainte de a muri.

Testele toxicologice evaluează toleranța unui animal la medicamente. Dozele administrate prin injecție sau tub de hrănire sunt crescute până când animalul prezintă efecte adverse.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Inotiv, Kate Snedeker, a declarat că compania este „guvernată de reglementările federale, statale și locale aplicabile”, precum și de regulile sale interne de îngrijire a animalelor și de supravegherea de către USDA și AAALAC.

„Cercetarea pe care o desfășurăm este cerută de agențiile guvernamentale globale de reglementare înainte ca noi medicamente care salvează vieți să poată fi aduse pe piață”, a explicat reprezentantul companiei. „De mai bine de 20 de ani, Inotiv a participat, direct și indirect, la studierea și dezvoltarea metodelor alternative de realizare a cercetării biomedicale”, a mai transmis aceasta.

Food and Drug Administration, care aprobă medicamente pentru uz uman, spune că companiile farmaceutice fac teste pe animale „pentru a descoperi cum funcționează medicamentul și dacă este probabil să fie sigur și să funcționeze bine la oameni”. Dar, agenția nu impune teste pe animale.

Cu toate acestea, companiile de medicamente efectuează în mod obișnuit teste pe animale, deoarece acesta este „status quo-ul”, spune Kitty Block, președintele Humane Society. „Sunt bani mari în afacerea creșterii acestor animale și apoi a folosirii lor”. Femeia consideră că dependența de testare ar trebui să fie de domeniul trecutului și spune că FDA ar trebui să promoveze metode inovatoare și umane de testare a medicamentelor, cum ar fi tehnologiile organ-on-a-chip, imprimarea 3D a țesuturilor umane și modelarea pe computer.

Ofițerul de presă al FDA, Veronika Pfaeffle, a declarat că agenția ei își propune să „reducă dependența de studiile pe animale” și a luat pași semnificativi în „înlocuirea, reducerea și/sau rafinarea” acestora, inclusiv formarea de grupuri de lucru pentru a promova noile tehnologii. Dar „există încă multe domenii în care cercetarea pe animale este necesară din punct de vedere științific”, a spus ea.

De exemplu, abordările alternative „nu pot prezice întotdeauna efectele secundare” care ar putea apărea în corpul uman, a spus ea, adăugând că cercetarea pe animale a fost esențială în promovarea medicamentelor pentru prevenirea poliomielitei, eradicarea variolei și vaccinarea împotriva și tratarea COVID-19.

Când este necesar pentru cercetare, animalele implicate „ar trebui să fie îngrijite în conformitate cu linii stricte și umane”, a completat Pfaeffle.

La unitatea Inotiv, Humane Society a asistat la macaci de cercetare reținuți pentru a fi administrați cu medicamente experimentale și lăsați nesupravegheați. Potrivit raportului anchetatorului, două primate s-au spânzurat accidental.

„Aceasta este o afacere urâtă”

Important de reținut, FDA nu este responsabilă pentru asigurarea unui tratament uman al animalelor; care revine USDA și AAALAC. Dacă, de exemplu, un animal se află într-o suferință extremă, USDA solicită facilități pentru „a se asigura că durerea și suferința animalelor sunt reduse la minimum” și să aibă un protocol pentru eutanasia animalelor.

Cu toate acestea, la unitatea Inotiv din Indiana, anchetatorul Societății Umane a văzut cercetătorii care continuau să administreze doze de medicamente animalelor care tremurau, vărsau și respirau greu. Potrivit raportului, un tehnician Inotiv, la ordinele medicului veterinar, a continuat să administreze o primată aflată în suferință evidentă, în timp ce a spus: „Îmi pare atât de rău, doamnă – poate aceasta va fi ultima dumneavoastră doză. Sper că este pentru că în acest moment este o tortură.”

Laboratorul Inotiv din Indiana, cu peste 1.300 de animale, a avut un singur medic veterinar cu normă întreagă între august 2021 și martie 2022, potrivit investigației Humane Society. Mai puțin de 50 de angajați au fost răspândiți atât de subțire încât îngrijirea de bază, cum ar fi tăierea unghiilor de la picioare la câini, a fost neglijată, potrivit Humane Society. Primatele au fost lăsate nesupravegheate pe scaune de reținere, iar două s-au spânzurat accidental, a raportat anchetatorul.

Kathryn Bayne, directorul global al AAALAC, și-a apărat organizația, scriind într-un e-mail că „AAALAC International ia foarte în serios informațiile primite cu privire la bunăstarea animalelor de cercetare compromisă la o instituție care participă la programul de acreditare. Investigațiile sunt în desfășurare.”

Kleiman spune că USDA ar trebui să trimită un mesaj fără echivoc că „indiferent cât de mari, cât de puternice, cât de bogate” sunt aceste companii, suferința animalelor nu va fi tolerată.

Aceasta este o afacere urâtă. Există cruzime peste tot, de la început până la sfârșit”, este concluzia dureroasă.