- Legea privind carantinarea şi izolarea e plimbată de la Guvern la Parlament, din comisii în Camere.
- Guvernului i-a luat două săptămâni să vină cu un proiect în acord cu decizia CCR.
- Proiectul abia intră în prima Cameră, la vot. Ar mai dura cel puţin o săptămână până la terminarea procedurilor.
- Deputaţii jurişti au amânat discuţiile pentru ora 17:00, plenul se va reuni după ora 20:00.
- Mai mult de 1.200 de asimptomatici au părăsit spitalele, în lipsa unor reguli clare.
- Peste 30.000 de persoane au plecat din izolare, peste 1.300 din carantină.
Cazurile de COVID-19 cresc îngrijorător, dar nici măcar asta nu îi determină pe politicieni să se aşeze la masă şi să găsească soluţii concrete.
Advertisment
Deşi judecătorii au decis, de două săptămâni, că izolarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, mai mult de o săptămână i-a luat echipei guvernamentale să adopte un proiect în acord cu hotărârea CCR.
Legile Justiţiei au fost adoptate peste noapte, la fel şi cele 25 de OUG maraton, dar proiectul pentru sănătate publică e plimbat prin instituţii.
Recomandări
Abia azi a intrat la dezbatere, în primă Cameră, ceea ce înseamnă că va mai dura cel puţin o săptămână până s-ar putea termina procedurile. Până atunci, asimptomaticii pot părăsi spitalele în voie.
Politicienii aruncă nu numai proiectul de la unii la alţii, ci şi vina. PNL dă vina pe PSD şi CCR, PSD nici nu mai vrea restricţii, USR îi blamează pe PNL-iști, iar Iohannis face apel la toate partidele.
Reacțiile politicienilor
„Solicit Parlamentului să ia în dezbatere, în regim de urgenţă, legea care clarifică carantina şi izolarea”, a spus Klaus Iohannis.
„555 de cazuri noi de infectare cu Coronavirus în România în ultimele 24 de ore! PSD și filialele de la Pro Romania, ALDE, Avocatul Poporului, CCR şi din alte instituţii ale statului au sabotat efortul românilor responsabili de până acum şi se fac vinovaţi de zădărnicirea combaterii bolilor (…) şi, nu în ultimul rând, asimptomaticii liberi care nu respectă regulile de protecţie sanitară şi îşi pun în pericol sănătatea lor şi a celor din jur. Ne-au adus în acest punct, cu cel mai mare număr de infectări într-o singură zi de la începutul epidemiei”, spune Ionel Dancă, purtător de cuvânt PNL.
„PSD va îndrepta aberaţiile din legea carantinării”
„Noi sperăm că această stare de alertă nu va fi prelungită în condiţiile actuale. Sperăm să intrăm într-o relativă normalitate după 17 iulie”, a declarat Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD.
„Împreună cu societatea civilă, PSD va îndrepta aberaţiile din legea carantinării, construită din nou haotic de Guvernul PNL.
Orban şi Tătaru au stat degeaba două săptămâni după decizia CCR, deşi ştiau că deciziile lor ilegale privind carantina şi izolarea vor avea efecte dramatice.
Numărul record de infectări de astăzi este efectul iresponsabilităţii lor. Iar modul aberant în care au construit noua lege duce la aceeaşi situaţie: actul poate cădea din nou la Curte dacă este contestat!”, spune PSD.
„Guvernul are datoria de a se mobiliza şi de a termina cu amatorismele”
„Unul câte unul, statele europene încep să impună restricţii pentru români. Asta are efect atât în plan personal pentru cei care vor să călătorească, cât şi pentru companiile care depind de graniţe libere pentru a putea să îşi desfăşoare activitatea.
Este destul de clar că la nivelul guvernului există o lipsă de direcţie în privinţa combaterii pandemiei.
O continuare a tendinţei din acest moment va aduce tot mai multe pagube atât din punct de vedere al sănătăţii publice, cât şi din cel al posibilităţii desfăşurării unei vieţi normale”, a scris pe Facebook Dan Barna, lider USR.
„Guvernul are datoria de a se mobiliza şi de a termina cu amatorismele, să scrie legi corecte şi să găsească sprijin parlamentar. Şi asta chiar dacă are un număr mare de politicieni ostili, pentru că asta înseamnă să guvernezi, nu să împarţi posturi la prieteni”, a spus Dacian Cioloș, lider Plus.
- Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
- Top destinații de lux pentru sărbătorile anului 2024: Unde își petrec miliardarii Revelionul?
- Guvernul Ciolacu 2 urmează să preia frâiele. Care sunt subiectele principale ale primei ședințe
- Box office incendiar de sărbători: Ce filme de neratat de așteaptă
- În 2024, inovațiile tehnologice au redefinit sănătatea și conectivitatea. Care a fost cel mai mare salt al anului
Partenerii noștri