• Reducerea poluării şi creşterea gradului de reciclare trebuie să fie prioritare pentru viitorii parlamentari
  • Ponderea reciclării a ajuns la 14% pe hârtie, dar în realitate nu depăşim 4%
  • Nu venim să susţinem reciclarea prin legislaţia existentă

N-am prea avut timp în ultima perioadă să ne gândim și la mediul înconjurător, mai ales în mijlocul pandemiei. Ştim deja că oricum nu e punctul nostru forte, mai ales dacă ne uităm la statele din jur. Îmbunătăţirea calităţii aerului, dar şi a reciclării trebuie să fie must have pe lista priorităţilor viitorilor parlamentari.

Marius Marinoff, preşedinte, Asociaţia pentru Reciclare si Management Integrat al Deşeurilor: „Pe hârtie arătăm că facem aproape 14% reciclare, în realitate nu depăşim nici măcar 4%, pentru că deşeurile reciclabile ajung toate în groapa de gunoi. Adică îngropăm nişte bani. Parlamentarii pe care noi i-am ales, înainte de a face o propunere legislativă, să înţeleagă ce este în teren. Şi ar fi bine să facă lucrul ăsta în fiecare zi.”

Marius Marinoff susţine că gazul obţinut prin biodigestie, care este nepoluant, ar trebui subvenţionat de către stat, iar viitorii parlamentari ar trebui să aibă proiecte în acest sens. Iar aleşii nu ar trebui să caute doar vinovaţii pentru problemele legate de mediu, ci mai degrabă soluţii.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Magor Csibi, activist de mediu: „Când iese cineva de la primărie, de la Garda de Mediu, de la minister, în momentul în care avem o problemă pe poluare ei caută sursa poluării, când problema e puţin mai complexă de atât. Ţine de cum gestionăm deşeurile în fiecare zi. Când ne uităm la campaniile electorale, de cele mai multe ori nivelul tăierilor legale şi ilegale ar o creştere exponenţială în zona campaniei electorale pentru că, din păcate, şi până azi o bună parte din sursele de finanţare pentu partidele politice a însemnat tăierea şi exploatarea pădurilor.”