• Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova, afirmă că dacă Vladimir Putin va pierde războiul cu Ucraina, acesta nu va da înapoi și va merge mai departe, misiunea de a-l opri revenind celor care conduc azi lumea.
  • Fostul ministru susține că Ucraina trebuie ajutată cu arme pentru a face față acestui război și i-a criticat pe cei se declară neutri în loc să-l înfrunte pe Putin.
  • Anatol Șalaru susține că Germania și Franța sunt părinții lui Putin, punctând atitutudinea conciliantă a acestora față de liderul de la Kremlin.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova, afirmă că dacă Vladimir Putin va pierde războiul cu Ucraina, acesta nu va da înapoi și va merge mai departe, misiunea de a-l opri revenind celor care conduc azi lumea.

Fostul ministru susține că Ucraina trebuie ajutată cu arme pentru a face față acestui război și i-a criticat pe cei se declară neutri în loc să-l înfrunte pe Putin. Anatol Șalaru susține că Germania și Franța sunt părinții lui Putin, punctând atitutudinea conciliantă a acestora față de liderul de la Kremlin.

Anatol Șalaru mai spune că transnitrenii nu sunt cointeresați în acest război deoarece ei se bucură de beneficiile acordului de asociere cu Ue. Peste 60% din exporturile din Transnistria merg în UE, iar principalii parteneri sunt din România.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

Prezentăm principalele declarații ale fostului ministru al Apărării din R. Moldova, Anatol Șalaru, sâmbătă, la emisiunea InSecuritate, de la Aleph News și SMART TV:

Anatol Șalaru: Putin se va opri acolo unde va fi oprit de cei care au azi puterea în lume și de cei care au capacitățile necesare să-l oprească. Ucraina este doar primul pas al lui Putin și asta o înțelegem din discursurile politicienilor ruși, din analiza serviciilor de inteligence și din ceea ce spun și ucrainenienii care au luat mulți prizionieri ruși. Noi, cei din R. Moldova, din Ucraina îi cunoaștem pe ruși, știm că ei niciodată nu au renunțat la planurile lor imperialiste de a se extinde. Putin, în celebra lui cuvântare de la Conferința de securitate din 2007 de la Munchen a spus foarte clar ce vrea. Unii au crezut că Putin a glumit, că a fost o eroare, iar alții, în discuții cu diplomați ruși au spus nu, este foarte serios și este mult mai grav decât credeți voi. Și astăzi, la fel.

Anatol Șalaru: Dacă Putin ar fi vrut să cucerească Ucraina, avea multe modalități, în afară de cea militară, de a o cuceri. El a atac în primul rând orașele rusești din Ucraina – Mariupol, Harcov, Herson. În Harcov 90% din populație sunt ruși. Mariupol, la fel, Herson la fel. Și în Kiev cam jumătate sunt ruși. Dacă el ar fi vrut să-și atragă de partea lui populația rusofonă, etnicii ruși din Ucraina nu ataca și nu omora în primul rând rușii din Ucraina. Pentru el este o etapă în acest război pe care l-a declanșat. Putin este un tip care a ajuns la 70 de ani și-a pierdut interesul pentru viață, pentru că are tot ce și-a dorit vreodată pe lumea asta,  și-a atins toate scopurile și acum caută o miză,  ceva important pentru care merită să lupte ca să-i fie viața interesantă.  Pe el nu-l interesează soarta cetățenilor ruși. Cred că dacă va pierde Ucraina în acest război, pofta lui Putin va spori și va merge mai departe. Nu degeaba unii spuneau că Putin îi urăște foarte mult pe polonezi. S-ar putea să dea o lovitură și cu arma nucleară tactică asupra Varșoviei sau asupra oricărui alt oraș pentru a intimida.

Anatol Șalaru: Rușii merg pe ideea că Occidentul, liderii politici sunt slabi, nu sunt personalități gen Margaret Thatcher, Churchill,  Reagan. Nu sunt. Astăzi la conducerea UE și NATO sunt niște funcționari birocrați care au ajuns acolo în urma unei conjuncturi și care niciodată nu o să-și asume soarta Europei. Deci noi ducem lipsă de lideri. În Europa astăzi nu sunt lideri. Cu părere de rău. Se întâmplă exact ce a fost în 1938 când Hitler a semnat cu Chamberlain, când Europa a zis haideți să lăsăm și asta, și asta, că el se oprește aici, nu merge mai departe. Hitler râdea de Chamberlain și zicea lasă, că sunt foarte slabi, nici nu ai cu cine discuta, nu ai adversari pe măsura lui. Și astăzi se întâmplă la fel.  A apărut sintagma Putin înțelege. Toți spuneau noi am vorbit cu Putin, el înțelege, el știe, el nu o să meargă mai departe, acolo rușii suferă, acolo e genocid, că acolo ucrainenii își bat joc de ruși, că acolo e nu știu ce, că sunt vrăbii care poartă arme nucleare, că sunt rațe care dau cu virusul care îi omoară doar pe ruși, parcă virusul cere pașaportul, niște aberații din astea pe care mulți europeni le-au crezut. Iar marea putere europeană Germania și a doua mare putere europeană Franța sunt cele mai corupte țări din Europa și ăștia ne învață pe noi cum să luptăm cu corupția. La ei se începe de la cancelar. Toți au primit bani. Schroeder e angajat în Rusia, fostul prim-ministru al Franței este angajat în Rusia, primește salariu. Lui Putin îi place să-și bată joc de ei.

„Putin are doi părinți în Europa, Germania și Franța, care l-au crescut, l-au alimentat cu bani, l-au hrănit cu bani, l-au încurajat

Anatol Șalaru: Iar cei care l-au crescut pe Putin… el are doi părinți în Europa, Germania și Franța, și un frate în Italia, care l-au crescut, l-au alimentat cu bani, l-au hrănit cu bani, l-au încurajat, l-au primit, i-au dat oameni, i-au creat toate condițiile. Aceste țări din UE au pus pe primul loc bunăstarea lor economică, în  detrimentul securității europene. Deci bunăstarea economică, avantajele economice ale propriilor țări, în detrimentul UE. Pe timpul  lui Trump, oamenii de afaceri din SUA i-au propus Germaniei să construiască terminale cu gaz lichefiat , cu banii lor, în Germania ca să aducă gazul lichefiat din SUA. Și nu numai din SUA, de oriunde din lume. Și Merkel a spus Nu, luăm de la ruși gaz, de la Gazprom. Și astăzi ce se întâmplă? A semnat Biden cu Ursula von der Lyen un acord prin care SUA va investi în aceste terminale, va aduce gaz lichefiat, să asigure măcar 30% din gazul pe care îl livra Rusia. Deci Putin a fost crescut, încurajat de către aceste țări și de câte ori Polonia le-a spus nu faceți, voi nu-i cunoașteți, ei nu au cuvânt, ei nu respectă obligațiile, ei au alte interese. Și Germania ce a făcut? A amendat Polonia, au marginalizat-o în UE și pe alții care au spus la ce se pot aștepta, iar  astăzi îi văd că sunt foarte marcați de tragedia poporului ucrainean, au deschis porțile pentru refugiați.

Anatol Șalaru: Eu l-am ascultat pe Stoltenberg pe care îl cunosc personal, pe care l-am apreciat, dar de ieri nu-l mai apreciez, care a zis cu tot curajul din dotare, că  sarcina voastră principală este să evităm un conflict cu Rusia. Ok, evitați conflictul. Să lupte Ucraina pentru voi. Ucraina demonstrează tuturor că ei sunt acum în avangarda luptei pentru libertate și pentru o Europă liberă. În lupta cu răul, cel care pozează în persoană neutră, de fapt, se dă de partea răului fiindcă nu poți să fii neutru când mor mii și mii de oameni nevinovați în Ucraina, sute de copii omorâți. Merkel să se spele bine, să caute detergenți să spele sângele de mâini pentru că e și pe mâinile ei. Și Hollande, și Sarkozy și inclusiv Macron, care, cu orice ocazie când intră în criză, îl sună pe Putin, că altceva nu are ce face.

„Armata rusă nu a fost niciodată o armată capabilă să lupte”

Anatol Șalaru: Cei din anturajul lui Putin l-au hrănit, i-au dat informația pe care voia să o audă întotdeauna. Armata rusă nu a fost niciodată o armată capabilă să lupte. Ați văzut cum s-a terminat în Afganistan, au luptat atâția ani cu un popor rămas în urmă cu câteva sute de ani și totuși nu au putut învinge. Spuneți-mi un război pe care l-a câștigat Rusia fără ajutorul cuiva. Nu există. Chiar și marea legendă cu Napoleon în Rusia când rușii au dat foc Moscovei, au ars zeci de mii de răniți, Napoleon nu putea înțelege de ce nu a întâmpinat niciun fel de rezistență, iar țăranii au trecut toți de partea lui, nu existat niciun război de gherilă, nu a existat nimic. El nu înțelegea de ce ăștia și-au dat foc la oraș, iar țarul a fugit la Sankt Petersburg. Marii conducători de oști au pierdut toate bătăliile, dar îi spuneau țarului că le-au câștigat. Exact așa e și cu Putin. A spus că noi am cheltuit 5 miliarde de dolari în Ucraina să fidelizăm populația, am crescut coloana a 5-a, noi am întărit armata, noi avem cele mai tari și de fapt banii ăștia… 90% s-au furat. E bine că s-au furat că acum armata rusă ar fi fost mult mai puternică.

Foamea, frigul, demoralizarea ar putea opri armata lui Putin”

Anatol Șalaru: Ucraina are nevoie de o rețea densă de rachete antiaeriene pentru a doborî avioanele și rachetele lansate din afara Ucrainei. Poate să lanseze de pe navele lor militare și de pe Marea Azov, Marea Caspică, din Belarus. Din câte înțeleg eu, Ucraina nu vrea să răspundă la atacurile din Belarus ca să nu dea motiv Belarusului de a intra în acest război. Încet-încet, de exemplu avioanele rusești nu mai fac atâtea zboruri deasupra Ucrainei. Înainte ei aveau 200 de zboruri pe zi, iar acum au fost zile când nu a fost niciun zbor. Cei din ultimele avioane doborâte erau ofițeri, locotenenți, primii erau maiori, locotenent colonel, colonel, fiindcă nu au experiență de zbor. Jumătate din echipajele de zborale rușilor s-au cam terminat, deși au adus 450 de avioane în jurul Ucrainei pentru invazie, în jur de 110 au fost deja doborâte și o parte din echipaj. Plus că, spun experții,  procentul este mai mare deoarece 10-15% din aceste nave suferă lovituri, dar nu cad. Sunt avariate, ajung la aeroport și asta necesită mai mult timp. Patru elicoptere rusești deasupra unei localități au fost doborâte de unul, toate odată. Pur și simplu sunt speriați. Unii nu mai vor să zboare.

Anatol Șalaru: Rusia nu domină spațiul aerian nici electronic. Unul dintre dispozitivele speciale electronice pe șenile moderne a fost capturat de ucraineni. Un dispozitiv foarte modern, foarte sofisticat a zis că îl trimit în America să se ocupe americanii de el. Plus că  au capturat dispozitivele de pe avioanele rusești, care răspund la rachetele antiaeriene. Sunt codificate și se identifică dacă e al tău sau e străin și urmează să le schimbe pe toate deoarece devin ineficiente avioanele, pot fi doborâte.

Anatol Șalaru: Foamea, frigul, demoralizarea ar putea opri armata lui Putin. Țineți minte celebra coloană de 65 de km de tancuri și blindate? Aceleia îi trebuie o coloană identică cu cisterne de motorină care să le aprovizioneze. Un tanc din ăsta consumă 300-400 l motorină la 100 de km. Deci rezervorul la un tanc modern rusesc, 1400 l ajunge pentru 300 km în linie dreaptă. Dar ei dacă au stat acolo 4-5 zile, s-au încălzit și, în afară de asta, sistemele în care funcționează pe tancurile moderne, au nevoie de energie. Bateriile  trebuie alimentate și se folosesc, se ard, alea au rămas fără motorină, fără nimic. Cum să-l pornești de acolo? Ucrainenii cu echipele lor mobile, bine pregătite, le-au distrus aprovizionarea, le-au tăiat căile de acces și au rămas pur și simplu mii și mii de oameni  izolați. Îngheață de frig. Sunt zone în care jumătate din efectivul lor militar a degerat, are degerături. A fost filmată acum câteva zile o coloană de camioane cu lemn de foc tăiat. Le-a trimis lemne să facă focul să nu moară de frig. Plus că populația locală este foarte ostilă…

Armata rusă are încă generali de pe vremea URSS”

Anatol Șalaru:  În armata ucraineană nu luptă astăzi militarii în termen. Toți sunt de la 35-40 de ani în sus, până la 60, oameni cu experiență. Vă dați seama că războiul cu Rusia de fapt a început în 2014. Cei care erau locotenenți, locotenenți major, căpitani atunci acum sunt locotenenți colonel, colonel. El a trecut școala NATO, școala americană fiindcă Statele unite asta a făcut foarte bine, i-a pregătit, și Marea Britanie, care a făcut extraordinar de mult, Canada, pentru a-i pregăti. Și Germania i-a învățat să folosească căștile pe care le-au trimis ei.  De aceea azi e incomparabil nivelul armatei ruse cu nivelul armatei ucrainene.  Armata rusă are încă generali de pe vremea URSS. Ei în Siria au luptat cu populația civilă și au crezut că e aceeași situație și în Ucraina, dar nu a fost să fie. Sunt vreo 200 mii de oameni, dacă nu mai mult ostatici, copii care mor din cauza deshidratării și de foame și Rusia nu vrea să-i elibereze.

„Putin vrea să-i șantajeze pe toți, să-i oblige să cedeze cât mai mult la negocieri”

Anatol Șalaru: Putin vrea să-i șantajeze pe toți, să-i oblige să cedeze cât mai mult la negocieri, să renunțe. Vedeți, noi acum suntem în stare de orice. Acum, mulți mă întreabă până unde o să meargă Putin? Doar medicul lui psihiatru poate spune până unde o să meargă Putin fiindcă un om normal la cap nu poate să facă ceea ce face Putin, iar europenii asta fac tremură de frică în fața lui Putin și zic haideți să lăsăm Crimeea că nu o să fie nimic. Și au lăsat Crimeea. De exemplu Franța, acum uzina producătoare de tancuri și a stopat activitatea pentru că nu mai are piese de schimb, componente din Occident. Franța livrează la ora actuală toate sistemele de ochire pe tancuri , tot ce este legat de optică, de noapte tot. Din 2014, când nu mai aveau dreptul să facă, francezii exportau în Rusia printr-o firmă din Belarus și știau unde e consumatorul final. Știau. Și au ocolit. Interesul lor a fost să colaboreze și să nu-l supere pe Putin fiindcă el vrea doar atât.

Anatol Șalaru: După ce și-a luat ce a vrut, Putin a mai vrut ceva și asta face în fiecare zi. Acum a zis Moldova, uite și în România sunt probleme. Au publicat pe pagina Ambasadei Rusiei din Chișinău un apel către vorbitori de limbă  rusă și cetățeni de etnie rusă din R. Moldova să semnaleze toate cazurile de intimidare, discriminare. Și ce a fost acolo nu mi-a venit a crede. Au venit mesaje de la ruși care spuneau eu sunt rus și vă rog frumos să nu veniți să ne eliberați. Nu veniți să ne ajutați, nu avem nevoie de ajutorul vostru. Noi ne împăcăm foarte bine cu localnicii. Niciodată nu m-am simțit discriminat. Dar erau începând de la chestia du-te unde s-a dus corabia rusească și terminând cu vă rog frumos lăsați-ne în pace. Le-au șters după ce au văzut ce mesaje erau acolo. Și am făcut și eu o postare pe Facebook și am spus domne dar rușii din Herson, din Mariupol, din Kiev, din Harcov, din orașele astea asediate, ei pe ce adresă de email să trimită plângerile? Că ei sunt omorâți de Putin, nu sunt omorâți de ucraineni.

„Războiul ăsta se duce până la capăt, dacă Ucraina pierde, pierde totul”

Anatol Șalaru: Doar 1,5% din rachetele lor sunt ghidate, inteligente, pe care le-au consumat. Ei nu pot să facă mai mult de 100 pe an. Dacă nu se fură. Și acum s-au cam epuizat. Asupra Ucrainei au folosit deja 1100. Dar cum a spus Zelenski nu ne mai ajutați voi cu sfaturi, da-ți-ne armament că o să luptăm noi singuri. Suntem capabili să distrugem armata rusă. Avantajele sunt că luptă în țara lor, sunt consolidați, au un spirit războinic nemaipomenit fiindcă în armata sovietică și în timpul celui de-al doilea Război Mondial cei mai mulți conducători de fronturi, generali erau ucraineni. Cei mai mulțiluptători în armata sovietică de atunci erau ucrainienii, fiindcă în Imperiul țarist, la începutul secolului XX, erau 73 milioane de ucraineni, 70-71 milioane de ruși. Ucrainenii era mai mulți și sunt un popor mai vechi decât rușii și sunt mai consolidați și sunt bine pregătiți. Sunt luptători, întotdeauna au fost luptători. Asta nu le place nici europenilor, că apare o nouă superputere în Europa. Războiul ăsta se duce până la capăt, dacă Ucraina pierde, pierde totul, pierde țara, elita. Că ăștia așa vor să distrugă elita că toți sunt fasciști chipurile. Și Putin dacă pierde războiul, pierde totul. Rusia nu va mai exista în forma în care există azi. De asta rușii au cumpărat mulți. E plină Europa de idioți utili, e plină România de idioți utili, R. Moldova, care spun nu e războiul nostru. Când vor ajunge tancurile rusești la Prut o să vedem cât de neutru ești.

„Cei din Transnistria nu sunt cointeresați în acest război”

Anatol Șalaru: R. Moldova până în prezent a făcut un lucru bun. A primit refugiați din Ucraina, i-a cazat, deși suntem o țară săracă. Au făcut-o primăriile și oamenii simpli. Guvernul nu a primit prea mulți bani de la UE pentru asta, nefiind în UE, dar refugiații trebuie hrăniți cu ceva. UE nu poate să-i lase așa că sunt pe conștiința lor. Oamenii simpli au dat dovadă de eroism și  și de jertfă de sine. Din puținul pe care îl au, au dat bani, le-au dus mâncare, i-au luat acasă. Cu părere de rău, R. Moldova este de neînțeles acum comportamentul, deși, probabil, a fost coordonat cu partenerii europeni, cu Germania și probabil și cu România.

Anatol Șalaru: Cei din Transnistria nu sunt cointeresați în acest război fiindcă ei se bucură de beneficiile acordului de asociere. Peste 60% din exporturile din Transnistria merg în UE, principalii parteneri sunt din România.

Anatol Șalaru: Am auzit discuții în Ucraina, ce să facă cu Transnistria. Ei au zis dacă ne atacă noi vom riposta fiindcă legile războiului permit țării atacate să răspundă. Desigur că ei știu că nu noi atacă, dar Transnistria e declarată zonă ocupată, pe care noi nu o controlăm, deși de jure este teritoriul R. Moldova. Și ei spuneau după terminarea acestui război, împreună cu R. Moldova, trebuie să decidem ce facem cu Tranistria. Mie frica mai mare este că R. Moldova nu va dori acest lucru, că sunt și cetățenii noștri. Iar va apărea OSCE, această emanație rusească, și va zice nu, trebuie să le garantăm drepturile celor din Transnistria. Iar va veni Germania și va  sprijini federalizarea, va zice lăsați să le dăm și lor autonomie și așa mai departe. Deci aici de noi depinde și de ucraineni.

„Dacă tancurile se opresc la Prut este clar că România este deja amenințată și R. Moldova nu mai există”

Anatol Șalaru: Recent, am vorbit cu cineva care era în congresul american și a zis ăștia sunt siguri că dacă trec de Ucraina primul lucru pe care îl fac ocupă R. Moldova. Eu îi înțeleg pe liderii europeni, inclusiv pe președintele României, că vrea să transmită un mesaj de liniște, dar dacă va cădea Ucraina, tancurile, depinde, aici e marea dilemă: se opresc la Nistru sau se opresc la Prut. Dacă se opresc la Prut este clar că România este deja amenințată și R. Moldova nu mai există și va fi o periferie a Rusiei, dacă se opresc la Nistru, ei vor dicta condițiile de la Nistru, faceți federalizare, guvern așa, schimbați Constituția, nu intrați nicăieri. Dar nici așa nu o să intrăm atâta timp cât suntem noi independenți acolo. R. Moldova, deși nu a aderat la sancțiunile impuse Federației Ruse, nu a fost atât de grav ca Georgia pentru că Ucraina și-a retras ambasadorul din Georgia pentru că Georgia nu a aderat la sancțiuni plus că le-a interzis voluntarilor georgieni să vină în Ucraina. A permis armatei ruse să traverseze Georgia și este un lucru grav că și-au rechemat ambasadorul din Georgia. În perioada când lupți cu răul nu poți să fii neutru. E războiul întregii lumi împotriva imperiului răului. Iar  el nu are limite. Anatol Șalaru:

Anatol Șalaru: Noi suntem acolo mai aproape și îi cunoaștem foarte bine. Cu cât ești mai departe de Rusia, cu atât ți-e mai mare frica față de ei. Iar noi îi cunoaștem, știm de ce sunt în stare. La ei este dezordine în toate. În Rusia, 80% din produsele alimentare sunt de import. Dacă te duci acum într-un supermarket din Rusia ai impresia că ai nimerit într-un salon de mobilă. Toate sunt goale, se vând rafturi. Nu mai au produse.

Anatol Șalaru: Nu cred că se va băga China. Schimburile comerciale între Rusia și China sunt 110 miliarde de dolari pe an, iar între SUA și China ajung la aproape 1 trilion. Nu mai vorbim de UE, care e cel mai mare partener economic al Chinei. Și-atunci alegi între 110 miliarde și aproape 2 trilioane. Ce-i mai important pentru China. Ați văzut, numai când s-a vorbit că unele companii chinezești vor nimeri sub sancțiunile americane, bursa din China a scăzut cu 14% în cîteva zile. A răspuns foarte sensibil. Iar președintele Chinei are alegeri în toamnă. Și cred că și Biden va fi mult mai activ. Eu sunt republican, dar acum pe ăsta îl avem. Ca și la noi. Nu-mi place ce face guvernarea, dar asta o avem. Și în timp de criză lumea trebuie să-și asculte Guvernul, fiindcă ăsta e scopul lor, să-ți critici Guvernul în ochii cetățenilor. Și Biden la fel. Are alegeri intermediare.