- Radu Magdin: „Faptul că americanii îi bagă în seamă pe ruși la acest nivel, este o victorie strategică a rușilor”
- Radu Magdin: „Formatele bilaterale sunt cele cheie, cele importante. Trebuie să înțelegem că și marile puteri au o energie limitată.”
- Radu Magdin: „Familia noastră de bază, UE și NATO, are toată disponibilitatea de a rămâne solidară, dar se simte parțial vulnerabilă din cocktailul de crize cu care ne confruntăm”
- Radu Magdin: „În momentul de față rușii par, nu că domină, dar par că sunt un factor care nu poate fi ignorat și, în consecință, ceva tot vor obține”
Radu Magdin, analist de politică externă, a vorbit în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, despre o realitate politică globală în plină regândire, una în care Rusia pare că deține inițiativa comunicării în spațiul public.
Unde sunt America și Uniunea Europeană în această ecuație a regândirii politicii globale și a schimbării planului de influență? O analiză despre echilibrul strategic, securitatea europeană și cocktailul de crize care se revarsă peste NATO și UE.
„În tot acest timp, lumea devine din ce în ce mai multipolară, s-a ridicat China!”
„Aș spune că asistăm practic la regândirea unei noi realități politice globale, comparativ cu anii cu care ne-am obișnuit.Am avut două decenii de claritate strategică, lucrurile erau clare – America era foarte puternică și prioritar toată lumea se uita la America pentru felul în care merge lumea. Au urmat apoi anii 2010 în care America a rămas puternică, comparativ, în care am fost afectați cu toții și am plătit pentru criza economică și ulterior am intrat în criza aceasta sanitară care antrenează un alt gen de competiție, cea a relansării economice în criză.
În tot acest timp, lumea devine din ce în ce mai multipolară, s-a ridicat China. Sesizând faptul că America pivotează spre Asia, Rusia își permite din ce în ce mai multe lucruri în cartier. Suntem într-un moment în care liderii politici vestici, familia noastră de bază UE și NATO are toată disponibilitatea de a rămâne solidară, de a-și păstra setul de valori, dar se simte parțial vulnerabilă din cocktailul de crize cu care ne confruntăm.”
„Rusia impune pe agenda publică internațională”
„Multă lume nu înțelege că nici nu trebuie să iasă mare lucru din aceste negocieri. Simplul fapt că Rusia impune pe agenda publică internațională, că dă drumul la o muzică pe care noi dansăm, chiar dacă noi dansăm mai bine pe muzica respectivă, e muzica lor. Contează foarte mult cine pune în față un draft. Din păcate, în momentul de față rușii par, nu că domină, dar par că sunt un factor care nu poate fi ignorat și, în consecință, ceva tot vor obține.”
„Faptul că americanii îi bagă în seamă pe ruși la acest nivel, este o victorie strategică a rușilor”
„Eu cred că, în esență, fiecare l-a salutat pe celălalt, dar de la distanță. Din ciclul, fiecare s-a suit pe cal, și-a arătat armura, dar nu am văzut cu adevărat o încrucișare a spadelor. Felul în care fiecare s-a poziționat la aceste negocieri, făcea imposibil progresul. (…) Și simplul fapt că există aceste discuții ca percepție, este o mare victorie pentru Rusia. Pentru că Rusia este băgată în seamă. Faptul că americanii îi bagă în seamă pe ruși la acest nivel, este o victorie strategică a rușilor”, conchide Radu Magdin, analist de politică externă.