Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, spune că președintele rus Vladimir Putin este un caz școală de patologie a puterii, încercând să obțină prin republicile separatiste create în Ucraina drept de veto asupra orice, cee ace ar fi inacceptabil pentru orice președinte ucrainean, nu numai pentru Volodimir Zelenski.

Theodor Paleologu subliniază eroismul ucrainenilor care luptă nu numai pentru libertatea și integritatea propriei țări, ci și pentru noi, și chiar pentru occidentalii care de multe ori au închis ochii la excesele lui Putin.

Președintele Fundației Paleologu mai spune că accederea Ucrainei în UE este un obiectiv de interes național pentru România, nu numai pentru că ar fi un mare pas înainte în relația noastră cu R. Moldova, dar și pentru că frontiera UE ar fi mai departe de granițele noastre.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Prezentăm principalele declarații ale președintelui Fundației Paleologu, Theodor Paleologu, sâmbătă, la emisiunea InSecuritate, de la Aleph News:

Theodor Paleologu: Doamne ferește să fim într-un al treilea Război Mondial. Știu că unii spun deja asta, dar e bine să nu ne panicăm, să nu speriem lumea, să nu ne speriem mai mult decât e cazul. (…) Acest război este o crimă împotriva istoriei Rusiei, este o imensă catastrofă națională pentru Rusia, Putin îi duce pe compatrioții săi către un dezastru economic, spiritual, mai cu seamă, moral. Asta e de fapt cel mai grav, dezastrul moral.

Theodor Paleologu: Trebuie citit Putin. Pe site-ul Kremlinului sunt aproape toate textele lui, aproape toate intervențiile lui și trebuie citit ce spune Putin pentru că, în general, el anunță dinainte ce face. (…) Am ținut un curs chiar despre patologia puterii la Putin, care e un caz fascinant, e un caz de școală, cum o ia cineva razna pe parcursul a două zeci și ceva de ani. (…)

„Putin vrea ca republicile autoproclamate să aibă drept de veto pe orice”

Theodor Paleologu: Interesul pentru Rusia este la cote maxime. La cursul despre ideologia lui Putin am avut 100 de înscriși. Normal, lumea vrea să afle. Și cel despre Soljenițîn pentru că multă lume care nu a citit suficient Soljenițîn îl acuză pentru derivele lui Putin. Unii spun că Soljenițîn e inspiratorul lui Putin. Nimic mai fals. Nu e adevărat. Ce se poate spune este că, într-adevăr, Putin a preluat niște teme soljenițiene, dar le-a distorsionat complet. Să vă spun un lucru. Soljenițîn e un critic foarte acerb al expansionismului rus, al panslavismului. A spus negru pe alb, și nu o dată, de multe ori, că este un critic al expansionismului, că expansionismul a fost  un blestem în istoria Rusiei și o sursă de subdezvoltare pentru Rusia, ceea ce se confirmă și acum. Rusia pierde enorm din acest război absurd.

Theodor Paleologu: Putin asta vrea în cazul Ucrainei, ca acele două republici, controlate de GRU, create de GRU, sunt aceiași ofițeri GRU care au creat conflictul din Transnistria, aceiași oameni care au aplicat ce au învățat în Transnistria în Donbas. El ar vrea ca acele republici autoproclamate să aibă drept de veto pe orice. Cum ar putea să accepte așa ceva orice președinte al Ucrainei?

Theodor Paleologu: Cu toții am avut tendința să ignorăm anumite lucruri, de pildă lucruri groaznice care s-au întîmplat în Rusia sau în Cecenia saU, mă refer la țări occidentale, care au preferat  combinații favorabile pe plan bilateral. Germania , Italia, Ungaria. Din păcate, atitudinea Ungariei este foarte deranjantă și e percepută ca atare peste tot în Europa. Trebuie să recunosc că Viktor Orban este un performer politic incredibil, a reușit din nou să fie ales, un cameleon foarte abil, care simte dincotro bate vântul, dar cred că și lui i s-a urcat la cap. Tare mă tem că și în cazul lui e vorba despre o patologie a puterii și nu e bine să stea cineva prea multă vreme la putere, se deranjează la mansardă.

„Nu exista niciun risc ca Ucraina să devină membră a NATO”

Theodor Paleologu: Contrar a ceeea ce spune Putin, America, UE a fost foarte prietenoasă față de Rusia, în mod constant. Adevărul este fix pe dos din ce spune Putin. Au acordat ajutoare, au închis ochii la anumite lucruri, au căutat mereu să aibă relații bune. Barak Obama a venit cu idea de resetare a relațiilor cu Rusia, să uităm, mă rog, neînțelegerile din ultimii ani. Bunăvoință a existat, în mod constant, din partea SUA, a țărilor din UE. Deci nu e adevărat ce spune Putin. În afară de asta, nu exista niciun risc ca Ucraina să devină membră a NATO pentru că erau cel puțin două state importante în NATO care se opuneau – Franța și Germania, cum s-a văzut foarte clar la București în 2008. Franța și Germania au spus NU. Păi nu ai cum să intri în NATO atâta vreme cât regula de bază a Alianței Nord-Atlantice este unanimitatea. Nu exista niciun risc ca Ucraina să devină membră NATO. E un pretext, o pură minciună, nimic adevărat în toată povestea asta și acum putem vedea că ucrainenii au dreptate să vrea în NATO pentru că dacă nu ești în NATO vine Putin și te face zob, îți face țara praf.

Theodor Paleologu: Noi suntem prea mici ca să fim neutri. Bun, o să mi se spună Elveția, dar cazul Elveției e special, că acolo există un consens general să lase Elveția în pace. Danemarca era neutră în 1940. A durat câteva ore să fie ocupată de Germania. Da, suntem prea mici ca să fim neutri. Asta e o primă observație. A doua observație legată de Samuel Huntington. Era un mare profesor, un om extraordinar. În cartea sa el emite o serie de erori factuale, lucruri pe care nu le știa bine. Însă nu era cazul să ne burzuluim așa. A făcut omul niște greșeli, nu a citit bine ce trebuia. El nu era specialist de relații internaționale. El era unul dintre cei mai mari specialiști de politică americană.

„Legea ucraineană a educației trebuie modificată”

Theodor Paleologu: E adevărat că legea ucraineană a educației trebuie modificată și vom obține acest lucru, sunt convins, oarecum și ca recunoaștere a patriotismului ucrainean de care au dat dovadă români din Ucraina pentru că ei nu sunt dezertori și trădători față de Ucraina. Românii etnici din Ucraina sunt cetățeni ucraineni s-au comportat loial față de Ucraina. Lucrul acesta este foarte important și sunt niște iresponsabili, niște antiromâni cei care incită pe românii din Ucraina să se revolte împotriva statului ucrainean. Aaa, să-și ceară drepturile culturale și de educație, categoric da, și trebuie sprijiniți în acest sens, dar nu în sensul lipsei de loialitate față de statul ucrainean. Ar fi complet iresponsabil așa ceva. Sigur că există fricțiuni, evident că da, să nu uităm totuși că teritoriile respective au ajuns în Ucraina ca rezultat al politicii sovietice. Pactul Ribbentrop-Molotov a dus la respectivul rezultat.

Theodor Paleologu: Și să nu uităm un lucru. Acum câțiva ani, în 2019, Putin a mai scris un articol despre Pactul Ribbentrop-Molotov. Eu citesc ce scrie președintele Putin. Și justifică Tratatul Ribbentrop-Molotov, că Stalin a făcut bine ce a făcut. Că de vină sunt Chamberlain și Daladier pentru că au participat la conferința de la Munchen  în 1938 și că Stalin a făcut foarte bine să semneze pactul cu Hitler.

„Avem tot interesul ca Ucraina să rămână un stat suveran”

Theodor Paleologu: Da, într-un fel ei se luptă și pentru noi. Indirect, evident, pentru că apără libertatea în fața  unei tiranii. Asta evident că ne privește. Noi avem tot interesul ca Ucraina să rămână un stat suveran, să-i fie respectată integritatea teritorială, deci da, indirect luptă și pentru noi, pentru polonezi, pentru țările baltice și încă și mai indirect chiar și pentru Franța, Germania, Italia, șamd. În asta e foarte mult adevăr, aș zice. Pe de altă parte, ca analist al oratoriei trebuie să spun că Zelenski este extraordinar, un comunicator nemaipomenit. Chiar dacă nu are întotdeauna dreptate, trebuie să-l înțelegem. Țara lui este devastată. Dvs. nu ați țipa de durere? Noi nu suntem în situația asta să ne fie distruse casele, să ne fie violate femei, să fie omorâți copii. Este o dramă îngrozitoare. Cum să nu fie mai patetic? Cei care îi reproșează lucrul acesta sunt nerușinați, au șoricul foarte gros. Nu înseamnă că facem tot ce vrea el. Cine nu spune că nu a făcut nimic să ajungă la un compromis e agent putinist, poate dându-și seama, poate nedându-și seama. O bazaconie toată povestea asta.

Theodor Paleologu:  În 2014, Putin a ocupat o parte din Ucraina. Și să ne aducem aminte de tot ce s-a întâmplat atunci, cum a încercat să-l cumpere pe Ianukovici, Ianukovici care a renunțat la acordul de asociere cu UE și se angajase că va face acest lucru și apoi represiunea sălbatică din februarie 2014, când a văzut că Ianukovici nu vrea să-și masacreze propriul popor. Ianukovici e un mizerabil, un corupt, un ticălos, un trădător în fond, dar  nici atât de ticălos încât să-și masacreze conaționalii pentru că așa vrea Putin. Putin a fost foarte dezamăgit că Ianukovici nu a recurs la o represiune masivă. După care a urmat ocuparea Crimeei, cele două republici autonome și a încercat și în Odesa, a încercat și în Mariupol. E existat o tentativă de preluare a ceea ce se numea pe vremea țarismului Nova Rossia, noua Rusie.

„Ar trebui să fim mai numeroși la proteste în fața Ambasadei ruse”

Theodor Paleologu: Cred că ar trebui să fim mai numeroși la proteste în fața Ambasadei ruse. Eu am fost o singură dată și mă tem că am ajuns cam târziu pentru era cam puțină lume, dar și asta e important. Din păcate stăm foarte prost la capitolul ăsta. Ați văzut la Berlin, la Praga. Nu trebuie să fie mesaje anti-rusești, asta e o mare greșeală. Noi nu trebuie să înjurăm Rusia, ci trebuie să spunem prin sloganele pe care le spunem, opoziția față de război, opoziția față de tirania lui Putin, opoziția față de o adevărată crimă împotriva  istoriei ruse. O crimă evident, totodată, împotriva poporului ucrainean. Nu cred că mesajele rusofobe ajută cu ceva, dimpotrivă, întărâtă fără rost. De aia nici nu cred că tebuie schimbat numele șoselei Kiseleff, dimpotrivă. Trebuie să spunem că Rusia lui Kiseleff nu este Rusia kaghebistului Putin și a stalinistului Kuzmin.

„Avem un interes național în a vedea Ucraina parte din UE”

Theodor Paleologu: Cred că e o chestiune și de interes al României ca Ucraina să intre în UE. Avem tot interesul pentru că asta ar fi un mare pas înainte și în relația noastră cu R. Moldova. Ar fi un enorm pas înainte. Iarăși îi vedem pe acești pseudonaționaliști care tot vorbesc de unirea noastră cu R. Moldova, dar incită la ură față de Ucraina, ceea ce este sinistru. De fapt ei fac jocurile celor pe care pretind că îi combat. Deci noi avem un interes național în a vedea Ucraina parte din UE pentru că repet, are un impact asupra R. Moldova și în plus avem interesul să nu fim noi țară limitrofă, să avem tot interesul ca frontierele UE să fie mai departe de granițele noastre. Deci noi avem tot interesul în această extindere. Evident că nu e simplă, nu e ceva care se improvizează de pe o zi pe alta.

„Rusia a rupt deja teritorii din Ucraina și acele teritorii trebuie restituite”

Theodor Paleologu: Armata rusă a renunțat la asaltul asupra Kievului. A fost un eșec, au făcut suficiente distrugeri, dar se pare că au renunțat la planul de a mai cuceri Kievul. Rusia a rupt deja teritorii din Ucraina și acele teritorii trebuie restituite. Nu are Rusia niciun fel de drept asupra acelor teritorii. Ele trebuie restituite și poziția comunității internaționale trebuie să fie asta: frontierele trebuie respectate. Există un acord, semnat în anii 70 la Helsinki, Rusia a încălcat legea internațională și e un precedent foarte grav pentru că orice stat care are bombe nucleare își poate permite să modifice frontierele după cum poftește. E adevărat, istoric vorbind, Crimeea nu are foarte multă legătură cu Ucraina. Cei care se consideră ucraineni sunt puțini și e adevărat că există o amprentă culturală rusească importantă încă din secolul 18. Și tătărească. Asta nu înseamnă să ocupi un teritoriu în felul în care a făcut-o Rusia în 2014.

Theodor Paleologu: Trebuie să terminăm cu asemenea discuții despre istorie pentru că și ungurii poate să spună că Oradea este oraș unguresc. Da, amprenta culturală asupra orașului Oradea este maghiară, dar ăsta nu-i un motiv să revendice Oradea. Dacă Viktor Orban își face asemenea planuri e bun de trimis la spitalul de nebuni.

Theodor Paleologu: Trebuie să fim precauți pe viitor în privința unor cai troieni. Cum este Serbia de pildă. Serbia în momentul de față cred că trebuie pusă on hold pe orice fel de discuție legată de NATO sau de UE. Până se mai potolesc. Când o să aibă un alt președinte, o altă direcție politică.

„Putin și-a scurtat timpul la putere”

Theodor Paleologu: E foarte grav și iarăși vedem enorma diferență între SUA și Rusia. Că americanii au făcut greșelile lor, e altă chestiune. Dar SUA nu amenințat niciodată cu folosirea unor arme de acest gen, arme nucleare, chimice, biologice, niciodată nu s-a pus o asemenea problemă. Avem o enormă diferență. E vorba de un tiran care pentru a-și salva poziția e capabil de orice și amenință cu orice. Simpla amenințare cu arma nucleară este o nebunie. Este pur și simplu demență curată să ameninți cu arma nucleară când tu de fapt distrugi o țară, devastezi o țară. Pur și simplu Ucraina e devastată, sunt orașe întregi făcute zob. Din Mariupol nu știu ce a mai rămas în picioare acolo. Simplu fapt că ei vor arma nucleară într-un conflict în care el este agresorul este absolut ceva incalificabil. Nu știu exact ce se va întâmpla în continuare pentru că nu sunt profet, însă tind să cred că Putin și-a scurtat timpul la putere. Este o asemenea catastrofă, un asemenea eșec încât practic bilanțul lui devine unul dezastruos.