• INSP a modificat rata de infectare în Capitală, la 2,65, după ce în urmă cu câteva ore anunţa o rată mai mare de 3 la mia de locuitori, în raportul săptămânal publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
  • Monica Anisie: Rata de infectare în București este de 2,69
  • La rândul său, prefectul prefectul Gheorghe Cojanu a spus că INS a rectificat rata de infectare și aceasta este de 2,69.
  • Premierul Orban i-a convocat pe Raed Arafat, ministrul Sănătății și ministrul de Interne la o ședință la Guvern, la ora 16.00
  • La ora 19:00 președintele Iohannis face declarații.

ACTUALIZARE 16:00

Adriana Pistol a oferit explicații cu privire la datele contradictorii furnizate de INSP și Grupul de Comunicare Strategică. Noul preşedinte al Comisiei COVID-19 a Ministerului Sănătăţii a declarat că INSP se raportează la populația rezidentă și nu la populația de domiciuliu.

„Rata e calculată de noi la data de 11 octombrie. Cea oferită de Grupul de Comunicare Strategică este oferit astăzi, 13 octombrie, e o difereță de două zile. De aceea este 2.69. Noi ne-am raportat la populația rezidentă, după care, pentru clarificare, am afișat și rata calculată la populația de domiciului, care la 11 octobmrie era de 2.65.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ambele rate sunt valabile pe cele două tipuri de populație, furnziate de INSP”, spus Adriana Pistol.

Același model de raportare la nivelul populației rezidente este folosit și în Europa.

Întrebată despre posibilitatea închiderii școlilor când se depășește pragul de 3 infectări la mia de locutiori, Adriana Pistol a declarat: „Nu cred că e cazul ca parinții să-și facă griji. E problema autorităților, care aleg dintre cele două valori și caru au la bază o populație oficială. Important e că ambele transmit semnalul că Bucureștiul se apropie de 3, plus/minus câteva zecimale și e foarte important ca în zilele următoare să fie urmărită evoluția cu atenție.

Dacă se menține această rată, nu trebuie să intervenim imediat după fiecare depășire de virguliță. Pot fi o serie de măsuri care se pot impune. Dacă își fac efectul, s-ar putea să nu ajungem la alte măsuri, inclusiv închiderea școlilor”.

ACTUALIZARE 14:40. După ce iniţial în raportul săptămânal a apărut o incidenţă cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile în Bucureşti de 3,11 la mia de locuitori, INSP a actualizat datele şi a anunţat o rată de 2,65.

Imediat după raportul INSP, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat în bilanţul zilnic o rată de infectare de 2,69 pentru Bucureşti.

La o rată de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori, şcolile trec în scenariul roşu. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că autorităţile au luat în calcul toate variantele posibile în aşa fel încât să nu fie puşi în pericol elevii şi profesorii.

Monica Anisie: Rata de infectare în București este de 2,69

Rata de infectare cu Covid-19 în Capitală este de 2,69 la mia de locuitori, spune ministrul Educaţiei, Monica Anisie: „Noi am luat în calcul toate variantele posibile în așa fel încât să nu fie puși în pericol elevii și profesorii”.

Întrebată marți dacă școlile intră în scenariul roșu zilele următoare, Anisie a răspuns că ministerul a luat în calcul toate variantele posibile în așa fel încât să nu fie puși în pericol elevii și profesorii.

„Pot să vă spun că la momentul acesta rata la nivelul municipiului București este de 2,69, deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Prin urmare, am avut numai o ședință de lucru în așa fel încât să fim pregătiți dacă este nevoie de a intra în scenariul roșu”, a declarat ministrul Educaţiei.

La rândul său, prefectul prefectul Gheorghe Cojanu a spus că INS a rectificat rata de infectare și aceasta este de 2,69.

„La o rată de 3 vom lua măsuri pentru a trece școlile în scenariul roșu”, a afirmat Cojanu.


ȘTIREA INIȚIALĂ. Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a ajuns, în Bucureşti, la 3,11 la mia de locuitori.

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 5 – 11 octombrie, 35.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timiş şi Cluj.

27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Alba, Arad si Olt.

În 31 de judeţe şi municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenta cumulată peste 100/100.000 locuitori.

1 din 29 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.

De asemenea, 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbaţi.

95.4% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

Imbri: ”Școala va trece în scenariul roșu”

Emilian Ioan Imbri, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș, la Aleph News: Acum, la numărul ăsta mare de cazuri… noi ne așteptam. E firesc să crească numărul de îmbolnăviri și nu trebuie să căutăm vinovați. Gândiți-vă, luna septembrie a fost o aglomerare de relaxări, dar relaxări obligatorii. Întoarcerea majorității părinților cu copii în brațe sau de mână la școală și ne așteptam la o creștere a numărului de îmbolnăviri. Toate lucrurile astea au determinat o aglomerare in deplasarea acestor persoane către școală, înapoi acasă, bunicii cu copiii, parintii la serviciu. Noi avem o dorință de drumetie, noi românii, si de obicei avem scoala departe de casa, ca acolo stim noi ca exista un profesor care va preda niste notiuni nemaipomenite copiilor. Fugim de peste tot și peste tot. Și serviciul e departe. Toate acestea coroborate cu faptul că plictisul de a purta non stop mască înseamnă că o mai scoatemcă nu respirăm bine, toate la un loc au determinat din păcate în septembrie o creștere foarte mare, mai ales la sfarsitul lui septembrie. Va crește în continuare numărul până se vor lua măsuri foarte stricte legate de această circulație. Școala va trece în scenariul roșu.

Ne este teama sa mai zicem ca e responsabilitatea tuturor, am tot zis, am fost înteleși gresit, acuzati ca dam vina pe populatie. Eu ca medic prefer sa spun ca conditiile au determinat. Ca sa inchei, s-a spus de faptul ca in conditiile astea sistemul intra in colaps. Nu, nu intra in colaps dar atata timp cat in București sunt cinci spitale care se ocupa de COVID, integral COVID, si atât timp cât celelalte structuri și celelalte spitale nu pot sau nu vor să preia și ei bolnavi, există un ordin de ministru care spune că fiecare spital e obligat ca 10% din paturi să își pregătească, și la terapie intensivă și la general să poată să izoleze bolnavi cu COVID. Pentru că spitalul Babeș, cu 540 de paturi, Balșul cu cât o avea, la un moment dat se umplu. Din fericire paturile acestea sunt cu pacienți care stau să se facă bine, pe puțin 5-6-7 zile. Dacă ritmul de îmbolnăvire e 3.000-4.000 pe zi. Rafila zicea că o să ajungem la 7.000 pe zi, e clar că nu poti interna pe toti in București si incepe sa apara celalalt protagonist, Arafat, care mobilizeaza elicopterele.