• Prin anul 2018, un misionar american a fost ucis după ce s-a aventurat pe insula North Sentinel din Golful Bengal pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu.
  • Insula North Sentinel găzduiește cea mai izolată comunitate din lume, care îi îndepartează pe străini cu sulițe și săgeți.
  • Acest lucru face ca cel mai izolat trib din lume, care trăiește pe insula North Sentinel din Golful Bengal, să fie cu atât mai fascinant și mai remarcabil.

Prin anul 2018, un misionar american a fost ucis după ce s-a aventurat pe insula North Sentinel din Golful Bengal pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu. Insula North Sentinel găzduiește cea mai izolată comunitate din lume, care îi îndepartează pe străini cu sulițe și săgeți.

Există foarte puține locuri în lume care să nu fie atinse de expansiunea civilizației moderne. Fie că este vorba de drumuri, de platforme petroliere sau de rețele 4G, este aproape imposibil să fii complet neconectat.

Acest lucru face ca cel mai izolat trib din lume, care trăiește pe insula North Sentinel din Golful Bengal, să fie cu atât mai fascinant și mai remarcabil.

Recomandări

SCUMPUL MAMII
MACRON LUPTĂ CU FAKE-NEWS PE UCRAINA
„RĂSĂ” AȘA
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
BIDEN FAC ECHIPĂ CU OBAMA ȘI CLINTON

Cu toate acestea, după cum spune proverbul, curiozitatea ucide pisica, iar oricine s-a apropiat de insulă – intenționat sau din greșeală – a fost atacat cu sulițe și săgeți.

Rapoartele privind respingerea străinilor de către băștinași datează încă din 1867, când exploratorii britanici au fost nevoiți să se lupte cu atacurile după ce au naufragiat în largul coastei insulei și așteptau să fie salvați.

În 2006, doi pescari au fost uciși de către sentinelieni după ce s-au apropiat prea mult de insulă.

În anii 1970, un regizor de la National Geographic care lucra la un documentar despre arhipelagul Andamans a fost rănit de o suliță în timp ce filma.

Cel mai recent, John Allen Chau, în vârstă de 26 de ani, un misionar creștin, a fost cea mai recentă persoană ucisă după ce a încercat să intre în contact cu tribul în 2018.

După ce și-a planificat meticulos excursia pe insulă, conștient de pericole, tribul nu a făcut nici o excepție pentru intențiile sale sfinte, iar pescarii locali au privit de la distanță cum trupul său a fost îngropat în dimineața următoare.

În ciuda multiplelor încercări ale autorităților indiene, ale aventurierilor, pescarilor și regizorilor de film, populația insulei a respins în totalitate contactul cu lumea exterioară. Drept urmare, se știu foarte puține lucruri despre insulă și despre oamenii săi.

Insula, care aparține Indiei, are aproximativ jumătate din dimensiunea Londrei, dar populația sa rămâne un mister. Există puține fotografii sau înregistrări video.

Fiind izolată de mii de ani, populația este vulnerabilă la bolile și virușii pe care străinii îi poartă și la care au devenit demult imuni.

Prin urmare, avertismentele internaționale de a nu călători în această zonă nu au doar scopul de a proteja turiștii de violența lor, ci și de a proteja populația insulară de boli.

În perioada premergătoare morții sale, John a ținut un jurnal detaliat despre planurile sale de a-i converti pe locuitorii insulei la creștinism și despre primele sale încercări de a lua contact cu ei.

Deși pare plin de speranță la sosirea pe o insulă vecină, amploarea misiunii sale devine inevitabilă după ce darurile sale nu reușesc să câștige favorurile băștinașilor.

Ajungând în Port Blair, capitala insulelor Andaman și Nicobar, a stat într-o „casă parăsită” și a discutat planurile cu pescarii locali care îi împărtășeau credința și au fost de acord să-l sprijine.

El a explicat într-o înregistrare de jurnal din 14 noiembrie 2018: „Beneficiul este că am fost practic în carantină. M-am întâlnit aseară cu pescarii care sunt toți credincioși și care au fost de acord să mă lase acolo”.

Următoarea lui mențiune a fost făcută când barca a ajuns pe insulă, dar înainte de a încerca să ia legătura cu tribul îndepărtat.

John a descris cu detalii uluitoare: „pe tot parcursul drumului, barca noastră a fost evidențiată de planctonul bioluminescent, iar când peștii săreau în apropiere, îi puteam vedea ca niște sirene săgetătoare strălucind de-a lungul ei.

Atunci a zărit pentru prima dată una dintre casele de pe insulă, luminată de lumina focului.

La ora 8.30 dimineața, John era gata să facă cunoștință, punând peștele în caiac și salutându-i pe insularii pe care îi văzuse cu o noapte înainte.

Cu toate acestea, totul a luat-o razna când, la 400 de metri distanță, a văzut mișcare pe țărm și a zărit „doi sentinelieni înarmați care s-au repezit la mine strigând”.

John a adăugat: „Aveau câte două săgeți fiecare, neîncordate, până când s-au apropiat. Am strigat „numele meu este John”. Te iubesc și Iisus te iubește. Iisus Hristos mi-a dat autoritatea de a veni la voi. Poftim niște pește”.

Tânărul misionar a recunoscut apoi că „a început să intre în panică atunci când i-a văzut cum își încordau săgețile în arcuri”.

Disperat, el a aruncat peștele spre ei în semn de bun venit, dar „ei au continuat să vină”.

Jurnalul său spune: „Am alunecat din barcă. Am început să mă scufund, dar gândurile mele se îndreptau spre faptul că eram aproape de raza săgeților.

„Am mers cu spatele. M-am întors și am vâslit ca niciodată în viața mea. Am simțit ceva teamă, dar mai ales am fost dezamăgit că nu m-au acceptat imediat. Acum pot spune că am fost aproape împușcat de sentinelieni.”

În ciuda acestei situații limită, John a plănuit să continue să lase cadouri pe țărm în încercarea de a le câștiga în cele din urmă încrederea.

La următoarea încercare, John a încărcat doi pești în caiacul său, alături de instrumente, creioane, o trusă de prim ajutor în caz că ar fi fost împușcat, cărți cu fotografii, vitamine și pașaportul său.

De asemenea, el și-a luat și Biblia rezistentă la apă, alături de alte cadouri pentru locuitorii insulei, inclusiv pensete, ace de siguranță, undiță, cârlige, corzi, tuburi de cauciuc și un prosop.

Totuși, de data aceasta, băștinașii au intrat în apă și s-au îndreptat direct spre el. În timp ce unii și-au aruncat arcurile și săgețile pentru a lua cadourile, alții l-au atacat pe John.

El a scris: „Am vâslit după ei și iată cum această frumoasă întâlnire și salut au luat-o razna.

„Un copil și o tânără au venit în spatele celor doi oameni care primeau cadouri, cu arcurile întinse. Am tot fluturat mâinile pentru a le spune „fără arcuri”, dar cred că nu au înțeles mesajul.

„În acest moment, valurile se întețiseră și caiacul se apropia de niște corali de mică adâncime. Insularii au văzut asta și mi-au blocat ieșirea. Apoi, puștiul cu arcul și săgeata a venit pe la mijloc. M-am gândit că asta a fost, așa că le-am ținut o mică predică, începând cu Geneza și am debarcat din caiac pentru a le arăta că și eu am două picioare. Eram la câțiva centimetri de un tip neînarmat (bine făcut, cu fața rotundă, cu pigment gălbui în cercuri pe obraji, cam 1,70 m) și i-am dat o grămadă de foarfeci și cadouri. Apoi au luat caiacul, iar puștiul m-a nimerit cu o săgeată, direct în Biblia pe care o țineam în fața pieptului.”

În ciuda acestui lucru, John și-a continuat misiunea și a doua zi s-a îndreptat spre insulă pentru ceea ce avea să fie ultima dată.

În timp ce tacticile lui John de a oferi cadouri nu i-au câștigat favorurile insularilor, două întâlniri de la începutul anilor 1990 arată că sentinelienii acceptă nuci de cocos de la o echipă de antropologi de la Anthropological Survey of India.

Printre antropologi se număra și singura femeie din echipă, Madhumala Chattopadhyay. Echipa a fost întâmpinată inițial cu ostilitatea tipică, patru bărbați apărând pe țărm cu arme.

Cu toate acestea, spre surprinderea lor, când au început să plutească nucile de cocos pe apă, aceștia au lăsat armele și au intrat în apă pentru a colecta nucile de cocos.

Deși nucile de cocos nu erau native pe insula lor, au continuat să accepte darurile timp de câteva ore. Unii membri ai tribului chiar au venit și au atins barca antropologului, ceea ce a fost considerat un gest că nu le mai era frică.

Echipa s-a întors o lună mai târziu și deși interacțiunea a început calm, au plecat rapid în urma unei altercații. Cea de-a treia călătorie a fost stricată de vremea rea.

S-a decis atunci că nu se vor mai întoarce pe insulă pentru a proteja tribul de boli.